Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

donderdag 1 juni 2006

een zakdoek op je bed

Vandaag viel het nieuwe nummer van de quiltvereniging  'Quiltnieuws' op de mat. Thema van het nummer is boeren zakdoeken.
In oktober 2004 maakte ik onderstaand quiltje. Behalve zakdoeken zijn er ook beddetijkjes, lakenstofjes, schortenbontjes en stukjes sits in verwerkt. Een bont geheel, maar dat mag ook wel in zo'n quilt.

15 opmerkingen:

lous zei

Net zitten lezen en was erg verrast dat de zakdoeken bij Vlisco vandaan komen, nooit geweten.

marcella zei

dat was voor mij ook nieuws. Ik vond het een erg leuk artikel in Qnieuws

marian'ne m zei

He, wat een leuk Quiltje, heel fris van kleur. Mooi gedaan hoor!!!!

Toevallig zag ik van de week hele mooie boerenzakdoeken en vroeg mij nog af of ze geschikt waren om mee te Quilten. Maar dacht dat ze niet stevig genoeg waren. Misschien ligt dat aan het merk? Is het blad ook los te verkrijgen?

marcella zei

@marianne, elke goede kwaliteit katoen is geschikt voor quiltwerk. Ik gebruik soms ook wel gebruikte stoffen in quilts, het slijt wel wat eerder maar niet elke quilt hoeft twee eeuwen mee toch? Oude nummers zijn wel na te bestellen maar recente nummers dacht ik niet.
http://www.quiltersgilde.nl

Juul :o) zei

Het is een lief quiltje, Marcella, zo met die Hollandse stoffen en kleuren.
Véél meer mijn smaak dan die van gisteren. :o)

De nieuwe quiltnieuws is weer om te smullen!
Een prachtig thema nummer!
@Lous en Marcella
Vlisco heeft ook een speciale Vlisco herrinnerings zakdoek gedrukt.
@marian'ne m.
Met boerenzakdoeken kun je erg leuk "spelen" in je quilt, je moet even opletten hoe fijn de stof is, een te grof geweven stof zou ik niet in een quilt verwerken.

Colette zei

Mooi quiltje! Roodwitblauw staat altijd fris!
@Juul: wat is eigenlijk jouw weblog? Je weet er zoveel van!

Berthi zei

Erg mooi Marcella! Kan je iets meer vertellen over het artikel! Gaat dat voor een groot deel over de Vlisco. Ik heb een herinneringszakdoek van hen en vorig jaar heb ik in de special 60 jaar bevrijding van HzG geschreven over geborduurde boerenzakdoeken. In Kamp Vught kwamen deze zakdoeken van de Vlisco. Ook heb ik verschillende houten drukblokken, uit de periode dat de stof met de hand bedrukt werd. Meerdere boeken heb ik over de Vlisco. Ik vind het een interessant bedrijf.
Als het artikel in het Quiltnieuws aandacht geeft aan de Vlisco, dan zou ik dat nummer graag los willen kopen.

marcella zei

@ Berthi, het artikel gaat voor een groot deel over Vlisco, het is goed geïllustreerd en voor jou zeker interessant.

marian'ne m zei

als iemand er een kan bemachtigen en weet hoe, ik wil er ook graag een!!!!

marcella zei

@ Marianne, je kunt lid worden. dan krijg je voor € 22 euro de hele jaargang, vier nummers. ( de nummers van maart en juni ) en de rest volgt later dit jaar. Daarbij krijg je ook nog eens een leuk pakketje lapjes.

marian'ne m zei

ja, ik ben al lid van diverse tijdschriften voor mijn hobby's, dus dat wordt een beetje te veel, vandaar!!!

yvonnep zei

mooi, is dit! Even domme vraag: wat is nu toch het verschil tussen quilten en patchwork?
Voor Juul: zag je de hamvraag die Colette je stelde?

marcella zei

yvonnep, er is veel spraakverwarring rond quilten.
Het dekentje op zich wordt een quilt genoemd; het bestaat uit drie lagen: een top een vulling en een achterkant. Die drie lagen worden aan elkaar vastgezet door quilten of knopen ( op regelmatige afstand een draadje erdoor wat vastgeknoopt wordt)
Een enkele keer bestaat een quilt uit twee lagen.

Patchwork is het aan elkaar naaien van kleine stukjes stof om een bepaald patroon te krijgen.

Quilten is een techniek: met een speciaal steekje wordt met de hand een draad door de drie lagen gewerkt met het doel om die lagen aan elkaar te zetten. Als je dit niet doet blijft de batting, de vulling, niet op zijn plaats zitten. Het quilten levert bovendien relief op. Je kunt ook met de machine quilten.

Gerda zei

Wat ontzettend leuk, ik ben al tijden op zoek naar een patroon om een quilt te maken van boerenzakdoeken. Heb geen abonnement op het Quiltnieuws, weet iemand misschien hoe ik er toch aan kan komen.
met vriendlijke groeten Gerda

marcella zei

@Gerda, je kunt oude nummers van het quiltnieuws nabestellen bij het quiltersgilde. Ik vraag me af of dit patroon in het desbetreffende nummer stond. Dit patroon is gemaakt door Liesbeth, Quiltservice in Frederiksoord hier kun je de website vinden:
http://www.quiltservice.nl en hier het email adres info@quiltservice.nl

als je goed kijkt en een beetje ervaring hebt in patchwork kun je het patroon ook zelf tekenen.

als het niet lukt hoor ik het wel!