zaterdag 24 juni 2006

tenerife

Na een paar erg drukke dagen heb ik eindelijk  even tijd voor een nieuw logje. Vorige week  op de cursistenmiddag sprak een van mijn  lezers mij aan en vertelde mij over een apparaatje wat zij had. Het bleek te gaan om een zogenaamd Tenerife-wieltje. Ik had er nog nooit van gehoord. Ze stuurde me onderstaande foto's met een beschrijving. Het gaat om een techniek waarbij eerst met spandraden een vorm wordt gemaakt, meestal een cirkel, die daarna wordt opgevuld met een stopsteek zodat er een soort bloemetje ontstaat. er worden drie methoden beschreven om de spansteken te maken.
1 door de vorm direct op de stof te tekenen en daar de spansteken op te maken
2 door een Tenerife-wieltje te gebruiken, de vorm kan dan later op de stof worden genaaid
3 door spelden in een stevig kussentje ( bijvoorbeeld een met zand opgevuld kussentje) te steken of in een plaatje Styropor en de spandraden daar om heen te slaan. Ook hier wordt het bloemetje los gemaakt en kan later ergens op genaaid worden.
Voorzover ik de techniek goed heb begrepen komt het aardig overeen met de spinnetjes die ik in onderstaande werkjes heb geborduurd. Hier werden de spandraden rechtstreeks op de stof gemaakt en daarna opgevuld  door vanuit het midden steeds rondom steekjes te maken.  Bij deze spinnetjes  werden  er  langs de buitenlijn geen stiksteekjes geborduurd. Ik ben benieuwd of een van jullie Tenerife werk kent en er nog iets meer over kan vertellen.spinnetje in mijn Candlewicking lapje


spinnetje in een gekocht patroontje van een scissor fob

23 opmerkingen:

marian'ne m zei

Ik kan je er niets over vertellen, in eerste instantie dacht ik: "eng ding"!
In het boek van Hennie Steven staan verschillende apparaatjes beschreven. Ik heb een ander soort (ben even de naam kwijt) staat ook in het boek. Maak je losse bloemetjes mee, zal het opzoeken (waaar??:-)).
Ondertussen bewonder ik je Candlewicking, dat blauw gaat er af neem ik aan. Prachtig, mooi fijn en mooi motief en een leuk spinnetje!!!

ineke zei

In een wel erg grijs verleden heb ik ooit een Tenerife-wieltje gekocht via een advertentie in (ik denk) de Ariadne. Geld overgemaakt, keurig triplex wieltje opgestuurd gekregen met rondom gaatjes erin geboord. Ik had (en heb) geen idee, hoe ik hier Tenerife-werk in/mee kan maken. Was altijd nog eens van plan het op Tenerife (eiland) te gaan bekijken, want daar zitten vàst nog van die vrouwtjes in het zwart op de drempel van hun huisje dat te doen. Wat ik dan vervolgens met die wieltjes ga doen, is vers twee; nu nog even géén idee!

marcella zei

Doe maar rustig aan met zoeken, ik wil je niet aan het werk sturen natuurlijk ;)
ik heb zelf ook niet al mijn boeken nagezocht. ik had het al zo druk van de week.
Het blauw van de candlewicking gaat er uit, althans dat is de bedoeling. Je moet er wel erg voorzichtig mee zijn, niet in de zon borduren etc. Bij Elises ringenkussentje ging het er zonder enige moeite uit.

marcella zei

Ineke, ik heb nog wat meer beschrijving dan ik hier heb laten zien, wil je dat hebben ?

marian'ne m zei

Ja, hij staat erin!!!, met beschrijving op blz.121, de mijne is er ook een op blz.119. Leuk, wil het toch weten en had het boek net bij de hand( pronkrol he). Zo ga weer naar buiten ;-))).

Tineke zei

Hoi Marcella,

Eindelijk weer eens in de gelegenheid even 'virtueel' op visite te komen. Ik weet niets over je tenerifwieltje te vertellen, jammer genoeg maar wil je wel vertellen dat ik gisteren hier in Cairo een heel leuk boek gekocht heb over Toile de Jouy.
Ik zal het je laten zien als ik weer thuis ben, oke? Groetjes, Tineke.

marcella zei

Hoi Tineke,
wat grappig, een boek over Toile de Jouy, is het in het Frans of Arabisch? maakt voor jou niet uit waarschijnlijk, jouw Arabisch is in ieder geval beter dan het mijne ;)
Ik ben vreselijk nieuwsgierig naar je boek natuurlijk. Merk je daar nog meer Franse invloeden?
ps je hebt toch wel flink afgedongen hè?

ineke zei

Marcella, je aanbod voor de uitleg neem ik graag aan. Ik kan het nl. niet úitstaan als ik ergens niets van weet of niets mee kan*. Dat wordt dus wieltje opzoeken (in wèlke van de vele dozen op zolder?) en uitzoeken hoe het werkt.
Alvast mijn dank!

*Soms ga ik 's nachts mijn bed uit om iets op te zoeken in mijn "lijfboek" Le Petit Larousse illustré of bij Google. Het begint wèl vormen aan te nemen!

marcella zei

Ineke, de tekst heb ik net in de virtuele rode brievenbus gedaan en zal nu wel op je muismat liggen.
Ik zou daar maar niet te luid en te vaak over praten over dat opzoeken midden in de nacht, voor je het weet lig je op de sofa :)

Annette-h zei

Goh ik had er nog nooit van gehoord...ik dacht dus dat je op vakantie ging!!!

Berthi zei

Wat mooi dat ik nu hier zo'n Teneriefwieltje zie. Ik heb zo'n zelfde wieltje en wist zeer lange tijd niet wat het was..... maar bij navraag bij Henriette Beukers (vroegere hoofdredactrice HzG)kwam ik er achter dat het voor Tenerife handwerk is. Maar hoe het nu precies werkt zou ik toch echt ergens op moeten zoeken. Ik zal eens kijken of ik wat kan vinden.

Lous zei

Voor mij lijkt het bijna op een of ander klein martelwerktuigje, maar bijzonder is het wel,het spinnetje is echt knap, weet je het versje van, De spin Sebastiaan het is niet goed met hem gegaan enz. enz. vlgs mij van A.M.G.Schmidt, ik moest eraan denken door je spin op je werk

Juul :o) zei

Marcella, wat maak je toch mooi werk! :o)
Bij mij kwam de volgende ietwat ongeëmancipeerde gedachte op.
"Handwerk is meestal vrouwelijk...
Metaalwerk is meestal mannelijk...
Hoe is dit "martelwerktuigje" ontstaan...
Door samenwerking, en elkaar aanvullen!"
Ach 't is maar een gedachten kronkel, meer niet. :o)

Tineke zei

Goedemorgen Marcella,

Haha, nou ik heb inderdaad flink afgepingeld hoor. Ik heb al vaker wat bij die man gekocht en hij greep al lachend naar zijn hoofd toen hij mij binnen zag komen. Na een kopje thee en informeren naar zijn en mijn familie begonnen de onderhandelingen. Hij had dit boek speciaal voor mij achtergehouden omdat ik hem verteld had dat ik altijd op zoek ben naar boeken over stofjes en borduren. Hij vroeg 203 pond en uiteindelijk heb ik het gekocht voor 53 pond. (Ongeveer 7.75 in euro's)Leuk he? De volgende keer ben ik weer van harte welkom. Zijn zoon vertelde me dat zijn vader het een eer vindt dat ik bij hem wil kopen. Lief toch! Ik ben zijn enige niet arabische klant. Groetjes en een fijne dag, Tineke.

Tineke zei

Oeps! Vergeten. Ben ik nog een keer. Het boek heet Toile de Jouy. Ondertitel : printed textiles in the classic french style. Geschreven door: Melanie Rifffel (Museum de la toile in de buurt van parijs), Sophie Rouart ( onderzoeker voor Cieta)en Marc Walter ( hij heeft heel veel boeken geschreven waaronder Silk en Voyages around the world). Uitgegeven door: Thames & Hudson. Iets groter dan A4 formaat, 217 bladzijden en het betreft een gebonden uitgave in het Engels. Groetjes, Tineke.

marcella zei

@Juul, het ziet er inderdaad uit als een martelwerktuigje ;)
@Tineke, Ik heb even gegoogled op je boek. Ik wil het graag een keer bekijken als je weer hier bent, het ziet er mooi uit. Heb je het bij de Blingblingtassenman gekocht? heb je foto's van de winkel ?,lijkt me reuze spannend

Gerrie v.W.-v.N. zei

Ik ben net bij Berthi haar weblog vandaan en kom onverwachts even bij je binnenstappen .
Ik wil je nog wel iets vertellen over tenerife . Ik had een collega die tenrife kleedjes maakte en hij heeft er destijds een voor mij gemaakt . Ik kan het niet zo vlug vinden . Heb ik weer te goed opgeborgen . Ik heb een klein boekje van DMC TENERIFFA SPITZEN , daar staan prachtige patronen in ook met vierkanten . En rondjes in verschillende diameters .
En ook lange kant stukken en z.g .entre- deux . Het is een leuk boekje en dat laat zien dat er heel mooie patronen gemaakt kunnen worden .
Dan heb ik een boek : KANT UIT KONINKLIJk BEZIT . Daarin staat een prachtige parasol , het is echt een kunst stuk gemaakt van tenerife kant.
Over de herkomst : het wordt West-Indisch kantwerk genoemd .Martha Ferreira uit Itaguá heeft 2jr aan deze parasol gewerkt .
Opmerking : De perfekte techniek , de fijne linnendraad en het fraaie patroon maken deze parasol tot een zeer mooi voorbeeld van Tenerifekant . In de catalogus wordt ook de term gebruikt NANDUTIKANT ., het is een Paraguaans woord voor spinneweb . In Paraguay werden de fijnste soorten vervaardigd .
TECHNIEK : Het spannen van de gronddraden in de vorm van een spinneweb geschiedt op twee manieren . De oudste en voor de parasol toegepaste , is : op een gespannen tijdelijke ondergrond van dunne stof worden op van te voren getekende cirkelvormen ( vierkanten ) , soms meer tegelijk talloze kruiselingen gelegde , spaken , gespannen, die met steekjes op de cirkelomtrek worden gehecht . De vullingen met het decor geschiedt op doorstopmanier .
Na afloop daarvan wordt de grondstof losgerafeld onder de hechtsteekjes vandaan .
De delen worden tot slot aan elkaar genaaid Nieuwere procedes werden de cirkels en vierkanten geheel afzonderlijk gemaakt op een metalen spanwieltje met karteltjes , waaromheen de spandraden worden geslagen .
Aldus geschreven in de catalogus door A.M.L.E.Erkelens en C.A.Burgers

KANT UIT KONINKLIJK BEZIT is een uitgave van het Rijksmuseum Amsterdam
Staatsuitgeverij ,S-Gravenhage - 1966
De kant verzameling van H.M.de koningin ( in 1966 nog Juliana )is in bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum .

En ik weet bijna wel zeker dat er lang geleden een artikel over tenerife kant in handwerken zonder grenzen heeft gestaan .
Er werd meen ik op kussentjes gewerkt .
Dat zal even spitten zijn in de voorraad nr,s .
Ik hoop dat je met dit verhaal alvast iets meer te weten bent gekomen .

Gerrie v.W.-v.N. zei

Ik kan nog iets meer vertellen over het artikel : Tenerife kant in Handw.z.gr.
Ik had nog een handig opzoekboekje van handw.z.gr.t/m 97 afleveringen .
TENERIFE , het zonnekant v.h.Canarische eiland Tenerife, dit artikel staat in nr.2 van 1985 pag.55
Ik heb het nr. zelf nog niet opgezocht .
Maar nu zijn we toch alweer een stapje verder .

Ik vond het erg leuk om even bij je binnen te wandelen en alle mooie handwerken te bewonderen en leuke aankopen . Wat voelen we ons dan weer rijk !

marcella zei

Gerrie, bedankt voor je uitvoerige antwoord. Hier kan ik wel iets mee. Ik heb nu een aantal websites gevonden met voorbeelden. Googelen op Teneriffe kant levert wel wat op en ook op nanduti lace. De links plaatsen gaf problemen. Ik zal morgen nog eens proberen. Ik heb nu in ieder geval een idee hoe het er uit kan zien, de voorbeelden zijn nogal verschillend.
Eén foto gaf inderdaad ongeveer een resultaat zoals bij mijn spinnetjes, maar soms is het ook veel fijner of meer open van structuur. Bedankt dat je me zo'n eind op weg hebt geholpen. Kom gerust nog eens langs ;)
Rijk zijn we zeker!

yvonnep zei

Nou, weet je wat ik nou eens leuk zou vinden, naar een tentoonstelling of zo gaan, met één van de dames hier als gids! Ik heb weer met de mond open zitten lezen. Leuk (al is Tenerife niet mijn favoriete Can. eiland. Dat is Gomera)

yvonnep zei

Ik herinner me ineens dat ik ooit op Tenerife een tafelkleed heb gekocht dat waarschijnlijk met deze techniek is gemaakt. Het zal wel in de Citybox zitten!

marcella zei

yvonnep, als de citybox ooit opengaat komen er nog mooie handwerken tevoorschijn. wat leuk, het zal wel een ervaring zijn als dozen die sinds een vorige verhuizing op zolder staan opendoen ;)

vandendriessche jeannine zei

graag had ik meer uitleg voor de kant van tenerife ;ik doe aan brugsekant (stropkant enz.)kan iemand mij meer uitleg op papier bezorgen ik zal daar zeer blij mee zijn

vandendriessche jeannine
stasegemsesteenweg 58
8500 kortrijk