Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

woensdag 14 juni 2006

Marquoir story

Enige tijd geleden schreef ik over een internet-borduurproject dat ik met mijn borduurgroep deed.
In mijn  logje  van 26 oktober schreef ik iets over het project van Isabelle Vautier, de ontwerpster van de merklap en later, op 13 februari schreef ik hier dat mijn merklapje inmiddels klaar was en bij de lijstenmaker lag. Anderhalf jaar lang heb ik iedere twee maanden de patroontjes gekopieëerd en uitgedeeld aan de twaalf leden van mijn borduurgroep. Op eenn na deed iedereen mee en had -tot mijn grote verrassing iedereen steeds  het "huiswerk" af. Omdat er een door omstandigheden niet kon borduren hebben we in januari bedacht om de twaalfde merklap dan samen voor haar te borduren. Kleuren uitgezocht en een stuk linnen was er ook nog op voorraad en daarna aan de slag. Ik heb het eerste deel geborduurd, midden-onder met de boom en daarna heb ik de lap doorgegeven aan de eerste van de groep die ik toevallig tegenkwam. Hierna heb ik lang weinig of niets meer over de lap gehoord, ik wist wel dat die vanzelf zijn weg zocht tussen de borduursters. Vorige week hadden wij  onze lappen klaar. Een overzichtsfotootje staat hieronder. Niet alle lapjes waren er,  Basje bijvoorbeeld had hem niet meegenomen maar zij stuurde later een foto en verder was ook niet iedereen aanwezig.
De lap met de donkerblauwe lijst is lap nummer twaalf. Wat was het leuk om de lap met z'n allen cadeau te mogen geven en degene die hem heeft gekregen is er uiteraard heel erg blij mee.


een overzicht van de lapjes

lapje nummer twaalf

Het rechter merklapje is van mij


Basjes merklap

30 opmerkingen:

marian'ne m zei

ja hoor het is weer zo ver, ik voel het aan denk ik...:-))).
Maar wat leuk allemaal zeg, en ook weer al die verschillen he! Leuk projekt hoor en een mooie grote lap erbij!! Lief dat jullie de 12e hebben gegeven.

marcella zei

Vergat ik nog te schrijven: als je goed kijkt kun je zien dat niet alle lapjes hetzelfde zijn. iedereen heeft motiefjes weggelaten en er andere dingen aan toegevoegd.

marcella zei

Marianne, je was zelfs mij voor en ik wist ervan (grijns)

meizoen zei

wat ziet dat er leuk uit.. krijg meteen weer zin.
dat er nou zo'n clubje in de buurt zou zijn..

marian'ne m zei

Marcella, ik ben tegenwoordig maar zo onbeschaamt om maar gelijk te reageren( enthousiasme), voorheen wachtte ik nog wel eens netjes!

marcella zei

ojee, hadden we een volgorde waar ik niks vanaf weet? misschien ga ik ook wel voor mijn beurt ;)
gewoon reageren als je er zin in hebt wat mij betreft hoor, ik zou niet weten waarom je zou moeten wachten, dat doe ik ook niet en desnoods schrijf ik met volle mond, ik kreeg zaterdag een verschrikkelijk lekkere tablet Chocolade van Annette :)

Juul :o) zei

Mooi mooi mooi!!! :o)
Prachtig project!
En een super eind cadeau!

Ik heb ze ook allemaal gedownload, want het zijn sowieso leuke patroontjes.
En 't is ook leuk om te bekijken hoe iedereen z'n eigen geschiedenis in de lap mee borduurd.

@marian'ne m, gewoon je mening uiten, en niet wachten..., ach, gewoon doen waar je je zelf 't lekkerste bij voelt. ;o)

@meizoen, je ABC-t, nu toch met ons mee, dat is alvast een begin... ;o)
(En wie weet woont er iemand in jouw buurt?)

marian'ne m zei

chocola.....mmmmm,
ach ja als nieuweling:-))), maar vanaf nu dender ik gewoon door hoor!!!

Marcella, wil je misschien wat persoonlijke 'nootjes' noemen, in blok 7 zie ik een kroontjespen?

Lous zei

Marcella wat ziet dat er allemaal prachtig uit "lapjes"het zijn ""pronkstukken"" allemaal.

marcella zei

@Marianne, ik geloof dat lapje twaalf helemaal origineel is, als je dan kijkt naar de foto eronder met de twee merklappen: in de linkerlap zie je rechtsboven een uil en druiven. In het vak rechtsboven is het mannetje vervangen door een haas en een tulpje. Ik heb in de lap daarnaast in dat vak links werk- en hobby attributen van mijn echtvriend en rechts mijn twee poesjes die ik ooit had en muziek, mijn vak. In het midden in datzelfde vak een hart.
in het middelste vak links van de linkerlap zie je quilts en muziek en een kandelaar, ik heb daar andere muziekinstrumenten, twee uilen en twee hazen aan weerszijden van een hart, in het vak rechtsmidden heb ik een grote schaar, quilts, knoopjes en naaigerei en een shakerdoos. de foto's zijn niet echt heel duidelijk, ik heb ze gescand. De kroontjespen was in het origineel. Op de website van Isabelle Vautier kun je behalve de patronen ook per blok een beschrijving lezen over de patroontjes die zij gekozen heeft en waarom

marcella zei

Lous we willen de lapjes nog ergens exposeren als alles ingelijst is, ik laat het je weten als dat lukt, misschien heb je tijd om te komen kijken

marian'ne m zei

dank je, leuk om te lezen!!!
Ik was al een heel eind gekomen, door heen en weer te klikken :-))), omdat je vak 7 (2 originele) noemde was ik extra nieuwsgierig of je misschien aan kalligrafie of schoonschrijven deed. Je hebt een heleboel zelf ingepast, leuk hoor om het zo persoonlijker te maken. Was nog een heel gepuzzel zeker omdat het voorbeeld al vast stond.

ineke zei

Wat geweldig, dit project. En dat er niemand uitgevallen is. Maar ja, met elkaar bezig zijn stimuleert natuurlijk ook weer om door te gaan en het af te maken.
Opmerkelijk vind ik dat er zo'n verscheidenheid is ontstaan, terwijl het patroon toch (grotendeels) gegeven was. Maar de formaten verschillen, de kleuren verschillen (elke merklap is een juweeltje geworden!). Allemaal "dezelfde" en tòch is ieder uniek. Héél mooi.
O, ik moet nodig 19 levens krijgen om alles te kunnen uitvoeren wat ik mooi vind.

Ria zei

Marcella heel heel erg mooi deze marquoir lap.Leuk om al die verschillende invullingen en kleuren te zien.Patronen heb ik ook allemaal gedownload maar nog niets meegedaan.Maar als ik dit zie prachtig.

Berthi zei

Het eerste wat mij opviel was de grote verscheidenheid aan kleuren! Prachtig! Een geweldig project. Ik was even vegeten dat jullie hier mee bezig waren!
Een goed idee om al deze merklappen te gaan exposeren!

yvonnep zei

Nou, je moet wel heel goede ogen hebben om zo de verschillen te zien. Wat een mooi werk!

marcella zei

@ yvonnep, zonder brilletje zijn mijn ogen nog prima op de korte afstand, maar ik heb als antwoord op de vraag van Marianne gewoon met de foto's in de hand zitten vergelijken hoor. Dit kon ik op het scherm ook niet zien ;)Je hoeft morgen dus niet naar de opticien te rennen ( tenzij je zin hebt in een ander montuurtje natuurlijk)

yvonnep zei

Dat is een hele geruststelling en nee, ik heb geen zin in een nieuw montuurtje...:-)

marlies zei

MOOI die merklappen die je met je borduurgroep gemaakt heb! Ik ben er helemaal verliefd op en het verhaal achter het 12e lapje is geweldig. Bedankt Marcella dat je me via Berthi's weblog op het goeie spoor zette!Gaan jullie nog eens zoiets organiseren? Dat ik het toch maar niet terug kon vinden en dat terwijl je log bij favorieten staat!
Groeten van Marlies

marcella zei

Ha, Marlies, ik dacht al dat je deze bedoelde.
heb je ook de patronen gevonden?
We gaan na de vakantie weer iets nieuws doen, weer met merklapjes natuurlijk. T.z.t schrijf ik er wel eens iets over, het is nog erg pril allemaal op dit moment. Zelfs met ons betrekkelijk kleine kringetje van handwerk web-loggers komt er toch zo veel moois langs dat ik ook lang niet altijd meer weet wat ik waar heb gezien of gelezen.

marlies zei

Ik heb de patronen nog niet gevonden , misschien een kleine tip...please
Het Quakerlapje ga ik ook maken , maar even rustig aan doen , anders krijg ik ruzie met mijn lijf en met mijn ega!
Marlies

marcella zei

Even klikken op LOGJE (regel drie) en naar beneden scrollen tot 26 oktober of op HIER, (regel 4) en dan zoeken naar 13 februari. daar staan de links naar de website van Isabelle Vautier.
veel plezier ermee. De patronen zijn niet exact hetzelfde want we hebben hier en daar en ieder voor zich het een en ander veranderd.

Marlies zei

MARCELLA ik probeer om de patronen van deze merklap op te roepen en dat lukt niet. Is dat altijd zo dat dergelijke patronen na een bepaalde tijd niet meer oproepbaar zijn??
Groeten van Marlies

marcella zei

Hoi Marlies,

als je op "logje" ( 3e regel) hierboven klikt krijg je de website van Isabelle Vautier, daar aangekomen klik je linksonder op de ingekleurde deeltjes merklap, dan krijg je de "grilles" oftewel de patronen die je kunt printen. Ik hoop dat het zo lukt, zo niet dan hoor ik wel en probeer ik je verder te helpen.
succes!

Marlies zei

Dankjewel Marcella , het is helemaal gelukt , mijn printer stond er van te kreunen! [een van mijn zwagers zou zeggen had ie maar geen printer moeten worden ;-) ]
Goed weekend verder en groeten van Marlies

marcella zei

Marlies, ken je deze al: "daar gaat weer een inktpatroon" ? ;)
veel plezier met borduren.

Marlies zei

De inktpatronenboer/boerin is nu van mijn geld op vakantie!!!! ;-)))))
Marlies

marian'ne m zei

HA,HA ja samen met die van mij!!!:-))).

Marlies zei

Hopelijk hebben ze het wel gezellig dan saampies! ;)
Marlies

marian'ne m zei

Zal best, met zo'n gevulde knip !!!!