Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 2 juni 2006

C is van...

Een tijdje geleden ben ik met een textielerig-ABC gestart na een logje van haar, het heeft even geduurd maar nu komt dan eindelijk de C voorbij.
Cathedral Window, is een gevouwen patchwork  techniek die erg leuk is om eens te proberen.  Ik heb er een speldenkussen en een naaldenboekje van gemaakt 
Chintz, absoluut mijn favoriet om in quilts te gebruiken.  Het  is minder prettig om door te quilten, maar dat neem ik voor lief, ik vind de stoffen zo mooi. Den Haan en Wagemakers heeft komende zomer weer een nieuwe serie chintz, ik heb er al een voorbeeldje van gezien in de winkel.
Crazy Patchwork Dit schaar etuitje heb ik jaren geleden gemaakt. Het stofje voor de achterkant was een restant van het lapje dat ik bij mijn eerste les patchwork kreeg om het met de hand naaien van een blokje te oefenen. Zo denk ik altijd aan de juf . 
Charmquilt. Voor een echte charmquilt gebruik je  999 verschillende stofjes die allemaal maar een keer in de quilt voorkomen. Het duizendste stofje is hetzelfde als een van de andere 999.
Als een kind ziek is geweest en aan de beterende hand is het een leuke opdracht in de strijd om de verveling tegen te gaan om dat ene dubbele stofje te zoeken.
Counted Thread borduurwerk is alle borduurwerk die op aftelbare stof gemaakt wordt. 
Merk-en stoplapjes vallen daar onder maar ook bijv Blackwork.
Cordonsteek, borduren op niet-aftelbare stof heb ik heel lang vermeden, ik was nooit tevreden met het resultaat. Sinds mijn Candlewicking-avontuur durf ik. Het rode lettertje is een proefje wat ik maakte voor mijn Baltimore blok, ik bewaar het in mijn Doosje met Proefjes.   De cordonsteek kun je ook op aftelbare stof maken
Candlewicking,zie de logjes van  14 nov en 27 febr.
Countryquilten,dit wordt gedaan met een groter steekje en lijkt meer op rijgen dan op quilten.het geeft minder relief dan gewoon quiltwerk.Zie het logje van 21 nov.
Corded Trapunto, een techniek om extra reliëf te krijgen bij quiltwerk door middel van dikke katoenen draden
zie foto's logje 17 mei.

9 opmerkingen:

marian'ne m zei

dat heb je weer goed voor elkaar gekregen, Marcella. Een leerzaam logje, zeker voor mij als beginneling en de stofjes nodigen uit om aan de gang te gaan!!!!

Lous zei

Jeetje, Marcella wat goed gevonden allemaal.

Juul :o) zei

Mooi gedaan!
:o)

Berthi zei

Ik ben weer veel wijzer geworden!

yvonnep zei

Leuk joh...nog een domme vraag, wordt er tegenwoordig met de machine of met de hand gewerkt?

marcella zei

yvonnep, ik denk dat dat heel persoonlijk is. Ik kan dus alleen voor mezelf spreken. Als ik iets op de machine kan naaien zal ik het niet laten. Wat quilten betreft doe ik eigenlijk alles met de hand. Ik vind het plezierig om het zo te doen, patroontje overbrengen, quilt op je schoot en steekjes maken, muziekje erbij. Ik vind machinequilten vreselijk en ik "kan" het ook niet goed; dat is een kwestie van oefenen en dat heb ik er niet voor over. afgezien daarvan vind ik persoonlijk handgequilte dekentjes meestal mooier.

Juul :o) zei

@ Marcella, ik ook! :o)

corien zei

De C van corien die heel blij is met haar quilttrommeltje!

marcella zei

@ Corien, soms is geven leuker dan hebben ;)