Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

woensdag 11 oktober 2006

Zo anders

De laatste quilts die ik van mijn vakantie laat zien heb ik gefotografeerd in het Musée d'Impression sur Etoffes in Mulhouse. We waren wat vroeg dus zijn we eerst in de stad gaan "winkelen".  Mijn opa, die een groot deel van zijn jeugd daar heeft gewoond  had gelijk: het is een suf provinciestadje, Mulhouse.

Het museum heeft een mooie website.
De gewone collectie  bestaat uit het verhaal over de geschiedenis van het bedrukken van stoffen en daarnaast zijn er ook regelmatig  tijdelijke exposities.
Tijdens de quiltexpo in Val d'Argent waren er twee extra's: een collectie antieke Amerikaanse - en Franse quilts van Annette Gero. Annette is een Australische textielhistorica, gespecialiseerd in quilts en zij bezit de grootste collectie quilts in Australië.
Verder was er een tentoonstelling van European Art Quilt IV.
Van Annette hing er zeer bijzonder werk waaronder een quilt met een herinneringspaneel van een grote tentoonstelling in Philadelphia in 1876;  voor stoffenliefhebbers zijn vooral al die kleine stofsample-tjes interessant die rondom het paneeltje gepatcht zijn.

ook heel bijzonder was deze:

Een Quakerquilt. Alhoewel het voor de hand ligt dat ook quakers dekens nodig hadden en van resten stof  hun eigen quilts  maakten heb ik nog nooit  afbeeldingen of beschrijvingen van quilts gemaakt door quakers gezien. Quakers staan momenteel in de belangstelling vanwege het mooie borduurwerk met medaillons, leuk dat ik nu ook eens een quaker quilt heb kunnen zien!
Een quilt heb ik niet kunnen fotograferen omdat die liggend werd getoond, maar ik zal er toch een beschrijving van geven. Het betrof een quilt van inlegwerk. De werkmethode is als volgt: twee stukjes wollen stof worden op elkaar gelegd en daaruit wordt een figuur gesneden. De figuren worden uit de omliggende stof gehaald en in het lapje met de contrasterende kleur teruggelegd; met kleine steekjes wordt e.e.a. vervolgens daarin genaaid. Ik had een dergelijke quilt nog nooit in het echt gezien dus ik vond het heel bijzonder er nu een aan te treffen. De quilt is in de tijd van Napoleon gemaakt uit resten uniformstof van  Franse leger-uniformen. Een beschrijving met afbeelding van een soortgelijke  quilt staat in het boek Quilts van Ljiljana Baird op bladzijde negen.
Bij de European Art quilts viel onmiddellijk mijn oog op deze quilt: een drieluik dat de verschillen tussen vrouwen in twee culturen uitbeeldt. In tegenstelling tot de moderne quilts van een paar logjes geleden heeft deze quilt geen tekst en uitleg nodig. Ik vind het razend knap als je op een zo eenvoudige manier zo je verhaal kunt vertellen. Het was nog prachtig genaaid en gequilt ook!

23 opmerkingen:

annette-h zei

Zit weer te genieten van de mooie quilts!

basje zei

wat moet ik daar nu aan toevoegen???

marian'ne m zei

Zo, eindelijk even tijd om te kijken. Kleindochter, en ik wilde een wiegje voor haar af breien, kan ze die zo mee naar huis nemen :-)).

Mooi verhaal Marcella, leuk dat je opa daar heeft gewoont, al is het er saai.
Zijn de sample-tjes dan ook van antieke stofjes ?
Mooie Quilts, van de Quakers is ook byzonder. En ja de laatste 'spreekt' voor zich.

Berthi zei

Hoi Marcella,
Wat een verrassing vandaag. Zo'n leuke post van je ontvangen met hééééél véééééél info. Dank je!!!!!!! Ik ben er erg blij mee en ga er straks een logje over maken.
Ik vind je visitekaartje erg mooi. Past helemaal bij je. En....een prachtige kleur blauw van Rowan Kidsilk Haze. Eigenlijk zijn alle kleuren van de Kidsilk Haze prachtig. Er hangt ook niet voor niets een 'prijskaartje' aan.

Jammer dat je geen foto van de Quakerquilt kon maken.
Ik heb wel iets via google gevonden:

http://www.p4a.com/item_images/medium/17/98/91-01.jpg

http://www.p4a.com/item_images/medium/03/81/44-01.jpg

http://www.whitakerauction.com/Oct04_photos/804x.jpg

Bij de laatste quilt is tekst volledig overbodig!

yvonnep zei

ijzersterk die laatste, helemaal gebruik gamaakt van de vorm! En aan Mulhouse is inderdaad alles suf, behalve de naam. Die is vreemd.

marcella zei

Ha Berthi,

ik heb wèl een foto van de quakerquilt, dat is de tweede quilt van dit logje ;)
Ik heb geen foto van de quilt met inlegwerk. Als je op blz 6 van de tentoonstellingsgids kijkt (die grote) zie je een kleine afbeelding in de linkerkolom bovenaan.
bedankt voor je linkjes.

Berthi zei

Ik heb te snel gelezen, Marcella! Dom!:)
En het is ook nog eens een duidelijke foto!!

Ik hol de trap af en ga meteen kijken!

Wilma zei

Heel mooi!!!
Daar heb ik niets aan toe te voegen!!!

Hester zei

Hallo, wat een mooie foto zien, ik kom binnen kort terug om als te lezen, heb daar op de vroege ochtend geen tijd voor.
Hester

ineke zei

Ha, weer heerlijk even rondsnuffelen in de Elzas! De quakerquilts (vooral ook in de link van Berthi) doen veel denken aan de Amishquilts! Zal er ook wel aan liggen, dat de keuze in stoffen toen vrij beperkt was.
En deze art quilt: geweldig! En wat een contrast met het "art"werk van een paar dagen geleden! Wat is quilten toch heerlijk veelzijdig, het kan ècht alle kanten op.

Juul :o) zei

Prachtig je verslag! Bedankt!
Het duurde even voor ik bijgelezen en gekeken was, LOL.
Nu alleen de linkjes van Berthi's quaker quilts nog bekijken...
;o)

Marlies zei

Zou er van Quakerquilts ook een of meerdere boeken zijn? Ik ga maar eens snuffelen na het weekend. Heerlijke log met al die foto's! Dankjewel Marcella.
Groeten van Marlies

Wilma zei

Succes met het afmaken van je candlewicking lapje!!!
Geen idee wat het is maar dat geeft niet.....

;o)

marcella zei

Wilma, je kunt je nieuwsgierigheid nog even bedwingen òf gewoon even kijken op mijn log van 1 januari ;) Op 29 januari staat er nog eentje, maar die heb ik wel af en inmiddels weggegeven.
Mag ik zo nu en dan ook jouw afgemaakte projecten zien, dat helpt echt ;)

marian'ne m zei

Im moest ook weer even mijn geheugen 'opfrissen' hoor !!!
Deze logjes zijn van voor onze tijd Wilma :-)).
Moet je niet meer doen hoor Marcella, door (terug) verwijzen, ben ik weeeer een uur zoet !! Nee hoor prachtig, wil ik oooook !!!!

Wilma zei

Ik heb even gekeken en dat is wel erg mooi!!!
Inderdaad is dat voor onze tijd....
nu wel weer hele mooie foto's gezien!!!
Als ik wat af heb gemaakt zal ik het op mijn log zetten...ben er wel meebezig om spullen af te maken!!! :o))

marcella zei

Fijn, Wilma, ik kijk er naar uit!
ik heb inmiddels een beetje onoverzichtelijke stapel met Dingen veroorzaakt en ik wil er wel eens van af ;)

Wilma zei

Marcella het is straks wel een heerlijk gevoel om de gouwe ouwe af te hebben!!!
Daar gaan we aan denken!!!
:o)
Oh jeeh waar ben ik aan begonnen!!
:oP

marcella zei

hopelijk aan het afmaken van Dingen ;)
da's ook de reden dat ik niet op een vaste tijd wil afmaken, dan wordt het weer zo'n "moeten", ik ben lekker bezig met mijn candlewickliapje, 't schiet nog flink op ook!

Wilma zei

Marcella ga zo door!!!!!

Libracat zei

Heerlijk om dit te lezen met mooie foto's ter verduidelijking! Ik wil beslist eens wat meer lezen over de Quakers op het gebied van handwerken. Hartstikke leuk! Bedankt.

Marianne

Marlies zei

Mooi is dat Candlewicking , ik kende dat niet , erg precies werk lijkt me dat!!! Lekker Marcella dat je er mee opschiet , ik doe vanmiddag of vanavond de laatste steekjes aan mijn Quakertje , ik vind hem leuk geworden en de rest van de week prik ik 'm op zodat ik van een afstand kan kijken en bedenken hoe ik het werk in laat lijsten. Het volgende werk wat ik ga afmaken is mijn abc-tje!
Nu is het tijd voor de lunch!
Groeten vanuit een zonnig Ede van Marlies

marian'ne m zei

Hoi Marcella, helaas geen Sampler M ( alleen aan Sampler B) deze week, heb ik mooi de tijd om in te halen. En jij om het een en ander af te maken !!?? Ben benieuwd.