Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 22 oktober 2006

Puzzeltijd

Het is nou niet zo'n zondag dat je eens lekker in het bos gaat wandelen. Met dit weer is een handwerkje en een kopje thee een leukere manier om de zondagmiddag door te brengen. Ik heb er al een paar uurtjes handwerk op zitten en moet nodig even wat anders gaan doen om RSI en andere ellende in de toekomst te voorkomen.
Een goed moment voor een nieuw logje.
Vrijdag was ik in Waalre. Om zeven uur werd ik opgehaald en drie kwartier later stonden wij met z'n vijven te wachten op de "Haagsche bus" die ons in Waalre af zou leveren. Zoals altijd was het weer een reuze gezellige dag, een bus vol vrienden en bekenden, we hadden dit jaar zelfs een prijswinnaar in ons midden en na afloop ons traditionele etentje in Dickens en Jones in Breda. Aan het tafeltje schuin tegenover mij zat Basje, heerlijk bij de open haard en ze genoot en ik van haar ;)
Zij was er ook maar een dag eerder, we hebben elkaar dus niet ontmoet. Ze schreef in haar logje wel iets over Jacqeline de Jonge, dat was voor mij ook een van de hoogtepuntjes van deze tentoonstelling.
Iets anders wat ik daar ontdekte en erg leuk vind is dit:

Ik heb al eerder een quiltje gemaakt volgens de Engelse methode met kartonnetjes. Dat waren regelmatige zeshoekjes, hexagons, een foto van dat quiltje staat  hier  bij zeven november.
Wat bijzonder is aan deze kartonnetjes is dat het onregelmatige vijfhoeken zijn. Vooral in combinatie met andere veelhoeken zijn de mogelijkheden om een patroon te vormen onbegrensd. In het Boek "Liesels Fünfecke" staan veel voorbeelden en schema's die je kunt kopiëren en daarna inkleuren.

Binnenkort ga ik dus aan de slag met  vijfhoeken in combinatie met ruiten. Spannend!
Een heel ander vraagstukje zag ik in het laatste nummer van HzG , in de rubriek "lezerspagina" vroeg een mevrouw zich af waar een tweetal naaldjes voor dienden die zij al 25 in bezit had uit een boedel van een borduurster, deze borduurster  was apotheker van beroep.
Het tweede naaldje beschrijft zij als volgt: "de tweede naald lijkt veel op een rijgpen, gemaakt van goed materiaal ( Mega Salinger) en is 11 cm lang. Het volstrekt ronde gaatje is 2mm in doorsnee. Aan de ene kant rondom het gat is de naald bol en aan de andere kant is hij hol. Verder is de naald plat met afgeronde kanten. Misschien is er iemand die weet wat er met de naald gedaan kan worden."
Ik bezit een dergelijk "naaldje" en je ziet het hieronder op de foto.
Het gaat om het onderste voorwerpje van metaal.

Ik kan me voorstellen dat een dergelijk voorwerpje in de naaimand belandt, het is typisch zo'n dingetje waar je "iets mee kunt":  een hoekpuntje uitduwen als je een zoompje hebt gemaakt, een hulpje bij applicatie, er zijn genoeg toepassingen te bedenken waarbij dit "naaldje" een handig hulpje kan zijn.
Toch is het hier niet voor bedoeld en de werkelijkheid is als gewoonlijk tamelijk prozaïsch.
Heeft er iemand enig idee waar dit dingetje voor gebruikt werd?

25 opmerkingen:

basje zei

ik heb ook een dergelijke naald ooit gezien bij een tante, ie gebruikte , meen ik, het apparaat om noppen in een matras te maken, de scherpe punt erin, maakt dan een flink gat bij het doortrekken en aan het einde zit de dubbelel draad met de nop de draden werden dan doorgetrokken en de nop bleef bovenop zitten, de eind draden werden dan afgeknoopt ????????

marian'ne m zei

Dus jij weet het !!??. Ik zie l.b. een plaatje in een boek. Ik weet het echt niet.
Leuke spulletjes heb je daar liggen. Dat witte garen van het borduurwerk heeft een glans, klopt dat.


Mooi boek, apart de kartonnetjes. Weer heel anders om mee te werken, leuk hoor !! We wachten de resultaten weer af :-)).

basje zei

ik heb inderdaad genoten da hele dag, IK WAS UIT!!!!. wist alleen niet dat het zo zichtbaar was.

de mystery naald oplossing komt ergens uit mijn grijze celledn, of het juist is ????

marcella zei

Basje, mijn ogen gingen als vanzelf steeds naar dat gezellige haardvuurtje en voor ze daar waren zag ik jou daar zitten stralen ;)

@marianne, het plaatje linksboven is geen boek maar de bewuste HzG pagina waar het dingetje in staat ( blz 22)
Dat witte garen is DMC perlé en het glanst behoorlijk zie ik nu ;)

voor de puzzelaars: het voorwerpje hoort dus niet thuis in de naaimand.

marian'ne m zei

nou ja, die HzG heb ik zelf, maar ik dacht jij WEET het !!!

marcella zei

@marianne, ik DENK ook dat ik het weet ;)
mijn dingetje lijkt er verdacht veel op en met de beschrijving erbij van het holle en bolle kantje waar het gat zit kan ik er eigenlijk niet naast zitten. De oplossing is eigenlijk wel een anticlimax ;) Het is één van de waarschijnlijk vele dingetjes die niet in een naaimandje thuishoren maar er toch in belanden omdat het voor handen was en de de gebruikster er toevallig gebruik van kon maken.
zo!, mag jij weer verder raden ;)

marian'ne m zei

grrrr.... eeeeehhhh tandenstoker, onder je nagelriem dingetje, anti oorkriebel gevalletje.

(ja, nou heb je me he :-))).

Ja, als het in het naaimandje beland dan is het wel iets waar de huisvrouw mee werkte !!??

marian'ne m zei

nog een... netten boeten. er zit een gaatje in voor een draadje wellicht !!??

ingrid zei

Ik meen het te herkennen als een dingetje waar vroeger heeeeeeeeeeele vieze meeëters mee weggehaald werden,.....maar misschien heb ik het wel helemaal mis,...?!

Wilma :o) zei

Mijn vader gebruikte zoiets om beienkorven mee te maken!!
In het oog ging dan iets van een natuurlijk bandje om dan de banen van....mee aan elkaar te 'naaien'.
Duidelijk hè??!!
Ik heb geeb idee wat voor een materiaal dat allemaal was.
Nou, wat voor een prijs heb ik gewonnen!!!???
:o)

annette-h zei

Spannend allemaal, ik benieuwd hoe de puzzle zal worden.
Zo'n dingetje ken ik ik niet dus ik kan daar ook niets zinnigs over zeggen.
Ik wil trouwens de nieuwe HZG kopen, maar hij is hier dus nog niet in de winkels.

Liesje zei

ik weet het, ik weet het, ik weet het!!!
Maar ik zou het eerst goed schoonmaken voordat ik het bij mijn handwerkspullen zou leggen....

marcella zei

Leuk al die reacties ;) ik zag het voor me het dingetje in gebruik om bijenkorven te vlechten, ergens in mijn celletjes ook het beeld van noppen in een matras maken, daar was inderdaad een of ander gereedschapje voor, maar hoe dàt er uit zag? Wat Marianne allemaal oppert, hmmm dáár kun je het voor gebruiken, waarom niet, je zal maar een kriebelig oor hebben onder het breien ;)

Ingrid wist het juiste antwoord, daar was het dingetje inderdaad voor bedoeld.

*applaus*

en eeuwige roem ;)

Wilma zei

Applaus voor Ingrid!!!

marian'ne m zei

NEEEEE, echt waar, en ik dacht dat ik onsmakelijke antwoorden had gegeven !!:-))). Ga je dit ook aan HZG doorgeven !!??

Berthi zei

Weer wat geleerd. Ik heb zo'n naald nooit eerder gezien.

@annette-h, afgelopen zaterdag was ik bij de Bijenkorf en zag daar nog steeds het oude nummer van HzG liggen.
Het wordt tijd dat dit vervangen gaat worden.

Juul :o) zei

Vooral het maken van bijenkorven vindt ik wel een leuke oplossing!

Ik wist 't, heb 'm zelf ook gebruikt vroeger..., maar ben te laat voor de prijsvraag..., hoewel...
LOL
Het "ding" heeft ook nog een naam...
;o)

Wie weet hoe dit heet?
...ikke (ik ken zelfs twee namen),... oeps..., bijna gezegt...
;o)
hint:
't begint met een c, maar ook met een q...
puzzel-de-puzzel...
;o)

ingrid zei

Jippie!!!!!!!!!
Ik heb eeuwige roem!!!!!!!!!!!

Springt als Teigetje naar haar werk,.....

Juul, iets met commedonen,.....

annette-h zei

He wat toevalig, ik was zaterdag ook in Rotterdam. Alleen de bijenkorf hebben we niet gehaald. Wel op het station gekeken daar was hij ook niet!

marian'ne m zei

O Marcella, weet je dat ik mij gisteren helemaal schuldig voelde na mijn melige gekrabbel en dacht: " Nu breng ik anderen (Ingrid) op nog ergere opmerkingen.
Ik kan niet geloven dat het waar is, voor mij blijft het een nettenboet 'dingetje', klaar !!!!! :-))).

marcella zei

Marianne, je hoeft je echt niet schuldig te voelen, er bestaan toch gewoon tandenstokers, nagelriemdingetjes en zelfs orenkriebelaars? ;)

de officiële naam is comedonenlepeltje of Quetscher, zat Teigetje alweer een eind in de goede richting ;) Het is niet zo vreemd dat dit in het naaimandje terecht kwam: de borduurster was apotheker dus wie appelen vaart......;)

marian'ne m zei

OKE !! O het is echt, nou fris vind ik het niet in je handwerkmandje (een slechte huid ?) OO, ze gebruikte het natuurlijk als omkeernaald of zo. Denkt die mevr. van de HZG dat ze een mooi fournituurtje heeft :-)).

marlies zei

Ik had echt geen idee wat het was die naald , nou ja weer wat wijzer geworden , wat is internet toch leuk he , nu moet er nog eens iets uitgevonden worden waardoor ik-vrouw zijnde - niet meer lastig gevallen wordt met mails of ik niet nodig aan de viagra moet , of ik een penisverlenging wil en meer van dat soort zaken , spam moet verboden worden!!!!!!
Dat kartonnetjesnaaien vind ik moeilijk hoor , ja als het over 4kantjes gaat lukt me dat wel , maar een vijfhoek of zo vind ik al ingewikkelder , nee geef mij maar het betere teheezakjespapierwerk of luierinlegvelletjes , daar kan ik moois strakke hoekjes en puntje mee maken , en het optekenen , ach dat doe ik vaak in een verloren uurtje of bij de tv!
Marlies

Juul :o) zei

@Ingrid en vooral Marcella,
Goed geantwoord!
:o)

ansje zei

Ha Marcella,
Ik herken het dingetje direct. Het is een comandonlepeltje (ik weet niet of ik het goed schrijf maar lees maar fonetisch) Inderdaad om meeeters uit te drukken. jeek
Leuk je boek van Liesel!! Goed idee van die ongelijke vormen. Ik heb/ben nog steeds niet zat van hexagons(LOL)
Groetjes Ansje