donderdag 3 augustus 2006

Willemien Bruigom-Six

Een van de meest kleurrijke en meest interessante quiltsters vind ik Willemien Bruigom Six.
Ik maakte voor het eerst kennis met haar werk op de tentoonstelling in Monnickendam  georganiseerd door den Haan en Wagemakers.
Tussen al dat keurige en kleurige patchwork hing iets wat duidelijk "anders" was.
Later kwam ik op een van de quilttentoonstellingen in Waalre - ik denk dat dat in 2004 was- een kleine overzichtstentoonstelling van haar tegen met een klein verhaal over haar leven.
Willemien Bruigom-Six woont in Broek en Waterland in een 18e eeuws huis met haar honden en 5 katten; haar buren zijn Rudolf den Haan en Wim Wagemakers.
Op jonge leeftijd ging ze naar de industrieschool waar ze onder andere tekenen leerde. Daarna ging ze naar de Academie voor Schone kunsten in Rotterdam waar ze zich specialiseerde in portretschilderen. Toen in de jaren vijftig haar gezichtsvermogen verminderde hield ze op met portretschilderen om vervolgens een antiekwinkeltje te openen waar ze klederdracht en andere dingen verkocht.. Door haar winkeltje heeft ze veel stukjes van de oude stoffen in haar dekens kunnen gebruiken.
Ze bood haar dekens her en der aan familie aan en ook aan de jaarlijkse tombola van de kerk. Ze heeft zo'n 100 lappendekens gemaakt, de meeste op het formaat voor een eenpersoons bed. Ze naait ze op haar 35 jaar oude Bernina en gebruikt meestal vierkanten in haar ontwerpen omdat die zo "handig en makkelijk te maken" zijn.
Ze heeft nog nooit nieuwe stoffen gekocht en eigenlijk wil ze gewoon  niet weten dat er stoffen speciaal voor patchwork worden gemaakt; ze stelt zich tevreden met wat men haar geeft.
Misschien is het dat wat haar dekens zo'n bijzondere uitstraling geeft.

17 opmerkingen:

basje zei

wat leuk om door je hobby zulke byzondere mensen te ontmoeten,. Kna¨werk van de mevrouw, je zou zeggen als je de :buurvrouw: bant van de Haan en ]Wagenmakers, dat je de stoffen zo om de hoek kunt halen., en voor zoveel dekens moet je toch ook erg veel stukjes en stukken verzamelen. en dan ook nog een verrassings enveloppe goede dag voor je Fijn

marian'ne m zei

Mooi verhaal, mooie Quilt!!!
Leuk dat iemand zo consequent haar eigen idee en stijl vast kan houden.
Die buurmannen wil ik ook wel:-)).

marcella zei

Daar wonen wil ook ook wel ;) ben je er weleens geweest in broek in Waterland? het is er zóóó mooi.
Basje, ik heb haar nooit zelf ontmoet alleen haar quilts mogen bewonderen. Ik had inderdaad een goede dag, verrassingspost is altijd leuk ;)

meizoen zei

leuke dag had je! en een interessant verhaal!

ik weet/wist ook niet dat er speciale quiltstoffen gemaakt worden. ;-(

er was ook iets met een mw six in de textieltentoonstelling/bruidsjurken ?? een erorme brede jurk op de heupen en wespentaille, elders op een lijst hadden we het over de maakbaarheid van je lichaam etc..

marian'ne m zei

Dan gaan we verhuizen, ja daar is het prachtig!!!!!

marcella zei

Kan ik iets meer hints krijgen, please? even snel hier en daar gezocht, vooral bij Berthi maar nog niet gevonden. Ik ben blijkbaar weer heel wat achter :(

marian'ne m zei

Bij Berthi op 31 juli en 1 aug, over kleding en DNA en bruidsjurk ????

Lous zei

Het is wel knap als je zoveel quilts maakt en nooit stof koopt.

Juul :o) zei

Heerlijk toch, als je je eigen herkenbare stijl hebt gevonden.
:o)

Berthi zei

Bijzondere lappendekens, bijzonder verhaal, bijzonder persoon!!

Tineke zei

Hoi Marcella,

Weet je nog dat we het over deze mevrouw hadden n.a.v. "Waalre"? Fantastisch vind ik werk maar o, o, wat kreeg ze een commentaar toen. Ga nu snel stoppen, Heb net mijn vriendje weer van Schiphol opgehaald. Hij moet snel een warme trui aan, anders vat ie kou. In Cairo was het 41 graden !
Groetjes, Tineke.

Berthi zei

@Tineke, 41 graden in Cairo...... wat hebben wij het dan toch goed met ons kikkerlandje!:)

marcella zei

Tineke, welkom thuis voor je vriendje. Jij wilde graag regen kan ik me herinneren :)
Een beetje minder had ook wel gemogen wat mij betreft. vanmiddag wordt het droger heb ik gehoord.(jij was ook vroeg op pad vanmorgen) De meningen waren nogal verdeeld in Waalre; voor wie niet verder kan kijken dan de naaitechniek is het misschien helemaal niks, ik blijf het fascinerend vinden hoe iemand zulke stoffen bij elkaar kan brengen tot een spannend geheel. In ieder geval stof tot praten genoeg ;)

Gerrie v.W.-v.N. zei

Heel leuk dat je over Willemien schrijft .
Want ik vind haar werk heel bizonder . Een heel eigen stijl , geweldig .
Ik had me al eens afgevraagd hoe zou het met haar zijn . het was zo stil over haar . Ik ga de artikelen in het Quiltnieuws en Handw.z.gr. weer eens lezen .
Want ze werkte dan met alleen stoffen die ze had , maar ze gebruikte geen rolmes en andere Quilt hulpmiddelen . Waar we tegenwoordig wel erg mee overspoeld worden .
In de tijd van Dear Jane waren er ook nog geen ingewikkelde linialen e.d.
Ik meen dat Willemien zelfs haar stoffen soms scheurt , bijv in lange repen .

DE BOEIENDE LAPPENDEKENS VAN WILLEMIEN
BRUIGOM-SIX IN HANDW.Z.GR.5/96-30

PORTRET WILLEMIEN BRUIGOM-SIX
IN QUILTNIEUWS 50 - 13.14.

marcella zei

@Gerrie, bedankt voor je bijdragen. HzG van dat jaar heb ik niet maar quiltnieuws wel; ik zal eens zoeken naar het artikel. Volgens mij is ze al behoorlijk oud. Ik kan me goed voorstellen dat ze haar stoffen scheurt, zo ziet het er ook wel een beetje uit ;)
Ik zou best weleens onder zo'n deken willen slapen. Leuk dat er hier zo veel liefhebbers van haar werk zijn.

yvonnep zei

Wat een prachtige doek! Inderdaad, als je het doet met wat je krijgt, dan krijg je een heel ander beeld dan dat je alles koopt. Dat vind ik erg leuk.

marian'ne m zei

marcellaaa en carlaaa !!!??? :-)))). Druk ???