Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

donderdag 17 augustus 2006

Geheimen

Ik heb niet  veel geheimen voor mijn lief. Toch hoef je niet alles te openbaren vind ik.
Ik schreef vorige week dat het laatste patroontje van Sampler M een klein beetje scheef was. Nou maken vele kleintjes een grote dus 6 keer een beetje scheef wordt op den duur wel erg opvallend scheef.
Ik was er al snel achter dat het scheve niet door mij kwam maar dat het in het patroon zelf zit. Ik ga er van uit dat het in de antieke rol van Carla niet anders is en vanuit dat oogpunt zou je dus genoegen kunnen nemen met Scheef.
Toch zinde het mij niet, een dergelijke rol is vooral ook een "patronenboek" en een dergelijk patroontje is zo niet bruikbaar. Stel je voor dat je een trui breit met dit patroon,  na een cm of twintig breien zit je bovenaan al een centimeter of 5 uit het lood. Bij zo'n  trui zal de linkerzijnaad vanaf  het armsgat naar achter beginnen te draaien en de rechterzijnaad naar voren.
Ik besloot te proberen of ik iets aan het scheve kon veranderen. Ik heb het breiwerkje uitgehaald en begon op nieuw. Na enig geklungel kwam ik tot iets min of meer bruikbaars om halverwege tot een nog betere oplossing te komen. Uiteindelijk had ik mijn zes patroonherhalingen klaar inclusief het ribbelrandje. De eerste drie volgens plan A  en de andere drie volgens plan B, drie keer bijna recht en drie keer kaarsrecht. Erg aanvaardbaar vond ook mijn lief die met belangstelling mijn gespruts volgde.
Dinsdag wilde ik graag een stukje verder breien dus ik zocht een van mijn eigen patroontjes uit. Op het moment dat ik mijn breiwerk pakte om te beginnen dacht ik: "als je het uit wil halen moet je het nu doen, want anders doe je het nooit meer". Ik keek nog eens goed naar mijn werkje en voor ik het wist had ik het uitgehaald. Halverwege in de herhaling kwam mijn lief naar beneden. Hij vroeg of ik er weer een nieuw stukje aan breide. Enigszins ontwijkend zei ik dat ik er steeds een stukje aan verder breide. Mijn lief rook onraad en keek nog wat beter: "volgens mij was je eerst verder of lijkt dat maar zo?" mijn ge"hmmmm"  deed hem nog wat  beter kijken.."je hebt het uitgehaald hè?"
Ik voelde me enigszins betrapt ;)  maar vind het ook wel lief dat mijn gebroddel met zoveel belangstelling wordt gevolgd.

Dit is dan het bewuste patroontje. Het viel mij op dat in het patroon aan het begin twee steken werden geminderd en aan het eind maar een. Ik heb het uiteindelijk recht gekregen door aan het begin van de eerste toer de overhaling plus de twee steken samenbreien  te vervangen door twee steken recht plus de overhaling, de rest van de toer blijft hetzelfde. Er zijn dan 45 steken over. Een meer dan in toer drie wordt geminderd. Daarom heb ik in toer drie die extra steek aan het eind van de toer geminderd door van de laatste acht steken recht de laatste twee samen te breien.Nu staan de patroontjes recht onder elkaar.
Dat ajourpatronen soms wat scheef trekken wordt in diverse boeken ook wel beschreven; het effect zou minder zijn als er erg losjes en met wol wordt gebreid.

24 opmerkingen:

marian'ne m zei

he, goed gedaan Marcella. Ik zal het breiend moeten volgen om het te snappen.Maar dat ligt aan mij, het is nu wat laat, weet nog niet of ik het verander.
Wat leuk dat je lief interesse heeft, al komt het niet altijd gelegen :-))).

Lous zei

De moed Marcella om het steeds opnieuw te doen, dat bewonder ik echt, het zag er al mooi uit , nu is het nog mooier.

ineke zei

Oh Marcella, wat herken ik dat: met een ietwat verbeten trekje om de mond voor jezelf uit mompelen "we doen het goed, òf we doen het niet!". Mijn kinderen kunnen het ook dromen en vitten nogal eens op mam's perfectionisme, door de nonnen op kostschool erin geramd.
Ja, en dan zit je je op te vreten, dat het niet is, zoals je je had voorgesteld en dan móet het over...
Maar het wordt wel mooi, en fijn, dat je je ervaringen deelt, want velen van de rol-mee-breisters lopen natuurlijk tegen dezelfde onvolkomenheden op.

marlies zei

Misschien is het een idee om aan het begin en aan het eind bijv 4 steken recht te breien zodat je een beetje een stevig randje hebt???.....
Marlies

marcella zei

@Marlies, dat was mijn eerste gedachte ook.
Ik heb het geprobeerd maar het hielp niet. In de foto's bij de Yahoo groep staat een foto van een Sampler in wording waar links en rechts twee steken extra zijn gebreid. Ook daar trekt dit patroontje scheef. het is wel mooi die twee extra steken, dat wel ;)

@ Ineke ;)
Je zegt het pecies zoals ik het voel: het wordt niet zoals je je had voorgesteld en dan moet het over.

@ Marianne, ik heb het met opzet wat summier beschreven omdat ik hier niet het patroon wilde verklappen natuurlijk. Zoals jij het nu hebt is wel zoals het beschreven is in Sampler M en dus zoals het "moet". Iedereen maakt zijn eigen afwegingen hoe authentiek ze de Sampler wil namaken. Ik ben al veel te eigenwijs bezig geweest ;) Het is ook wel grappig om al die varianten te zien, samplers in kleur, in wol, met een extra randje erlangs, mini uitvoeringen en mijn extra lange exemplaar mèt recht stukje waar het scheef hoort ;) Doe lekker je eigen zin en let vooral niet op mij

marian'ne m zei

Ineke, Marcella, dat gevoel ken ik ook al te goed, maak het mij zelf moeilijk.

Ik laat mijn rol zo (moooeeeilijk), maar vraag mij af of het op de rol echt zo staat, misschien moeilijk te zien, zit zo in elkaar. Of al een foutje van het meisje, wat je zegt je kan er geen trui mee breien.

marcella zei

Marianne, bij het borduren van merklappen zit ik ook vaak te twijfelen of ik dingen verander. Mijn ene ik wil graag die replica maken van de oude lap, mijn andere ik gaat voor de schoonheid....Toch leer je ook daar weer van. Het maakt je bewust van je smaak, je eigen ideeën. Nog een flinke stap verder is het zelf ontwerpen. Daar loop jij een eind voorop ;) (op mij in ieder geval)

Ria zei

En wat is schoonheid, een foutje en zeker van een kind heeft vind ik ook zijn charme.

yvonnep zei

Och, jeetje, Marcella, ik vind het zo al moeilijk genoeg en omdat ik niet zo veel tijd heb en de patroontjes niet in één keer lukken en uithalen lastig is loop ik ook achter. Ik bewonder je. Echt waar.

anneke zei

ik heb ooit een wijze les van de handwerkjuf (ja nog een echte) geleerd: je ziet later niet meer of je het vaak hebt moeten overdoen, maar dan is het gewoon mooi. een fout blijf je altijd zien...
ik geloof er heilig in, dus mij zul je ook niet snel betrappen op: laat maar zitten.

groetjes

Mienke zei

Mijn eerste borduurwerk, een merklap t.g.v. de geboorte van een neefje heb ik wel drie keer geborduurd denk ik. Ik was niet in het midden begonnen en ontdekte dat natuurlijk niet meteen. Ook later sloop er regelmatig een foutje in. Kennelijk heb ik vreselijk gemopperd, want manlief heeft daar een heel sinterklaasgedicht aan gewijd! Neefje is inmiddels neef van 14, maar het gedicht heb ik altijd bewaard en de merklap is prachtig geworden!

marcella zei

Feest der herkenning, Mienke en vermoedelijk niet alleen voor mij :)
gelukkig is het merklapje toch heel mooi geworden.

we hebben allemaal wel zo'n "rampstukje" in de collectie. Is het een aardig idee om - bijv met Halloween- een soort fright night te houden met een expositie van onze ergste handwerken op onze weblogs?
wie durft ? ik heb nog wel een heel erg merklapje in de aanbieding om maar eens wat te noemen.

marian'ne m zei

laat zien, laat zien!!! zukke hei ik nie hoor!!!

marcella zei

je durft niet, je durft niet

marian'ne m zei

WAT !!! gaan we uitdagen dametje :-))).

marcella zei

desnoods ;)en? wat is jouw bijdrage in de categorie "erg handwerk" ?

marian'ne m zei

Eerlijk, moet ik toch echt diep nadenken!!!

basje zei

ik heb genoten van alle reacties op DE ROL van Maecwlla en de anderen, Ga zo door en met ha++oweem zie ik wel iedereen zo meodig is. Ik gok op ja

Berthi zei

Pefectie.... ik kan het me voorstellen! Zo ben ik ook een beetje!:) Je breiwerk ziet er grandioos uit. Ik zal mijn moeder eens bellen en vragen hoe het haar vergaat! Misschien een scheve breirol?

marcella zei

Hoi Berthi, ik ben benieuwd hoe je moeder Sampler M ervaart.
Waar heeft jouw moeder de patronen van haar eigen rol vandaan? is dat ook van oude Samplers ? met 10 meter breiwerk zitten daar toch aardig wat patroontjes in. Als dit af is ( de Sampler M/eigen antieke rol-combi)ga ik verder met patronen uit mijn boekenkast. Vandaag bij de kringloop een boekje gekocht met 250 haakpatronen, erg leuk, het was een Libelle uitgave. Zou er ook zoiets met breien geweest zijn?

Juul :o) zei

Marcella, heb je voldoende katoen ingekocht om een heeeeeeeeeeele lange rol te kunnen maken?
Ik haal ook fouten die ik ontdek er weer uit! Het gaat anders zo irriteren! ;o)
Ik ben ook een replica merklap van een klein meisje aan 't borduren, en daar zitten van die onlogische fouten in... AHRG! Ik zit dan lekker in m'n ritme te borduren, doe symetrisch hetzelfde...
En zie dan dat 't meisje dat niet deed...!!!
Die maakte nogal wat fouten! Brrr!
Nou dan laat ik 't wel zitten (het foutloze), als het de rest niet in de weg zit tenminste.
Leuk dat je manlief zo meegeniet! ;o)
Geef hem ook eens een Sinterklaasgedicht, met breinaalden en wol, dan kan hij naast je op de bank meemompelen... ;o)
Dat idee van een Frightnight vindt ik erg leuk, maar ik dacht dat jij geen mismaaksels had? ;o) LOL

marcella zei

mijn lief heeft al een hobby ;)
soms kom je hier op ideetjes en blijk je hier en daar toch wat ergs te hebben, jeugdzonden

Corrie Huisman zei

Grappig om mijn yahoo-naam (en de naam waarop mijn bedrijf bij de Kamer van Koophandel in Utrecht staat ingeschreven) als naam voor je weblog te zien. Ik ben een handwerkster die zowel van het nuttige als van het fraaie van handwerken houdt (en daar ook ouderwets in ben opgeleid in de jaren 50). Ik heb veel oude handwerkboeken verzameld die over nuttige, dan wel fraaie handwerken gaan, en heb daaraan de naam van mijn bedrijf ontleend. Sinds wanneer gebruik je die naam?
Ik doe ook mee aan de sampler en ben lid van SnB Utrecht. Wellicht ooit contact?
Corrie Huisman

marcella zei

Ha Corrie, ik zag je staan bij de new members.
Leuk dat je ook mee komt breien. Als rasechte SnB-er moet het voor jou niet moeilijk zijn. Ik heb heel lang niet gebreid dus dit is voor mij een nieuwe kennismaking met breinaalden en bolletje. Tot nu toe met veel plezier.
Contact? wat dacht je van de SnB dag op 18 november in R'dam?