Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 20 augustus 2006

Berthi, Basje en Marianne

Vandaag is haar weblog jarig. Een jaar lang mochten we genieten van een dagelijks logje. Nu begint Berthi aan haar tweede logjaar, van harte gefeliciteerd Berthi en we hopen allemaal dat je ons het komende jaar blijft verrassen.
Dit quiltje is voor jou (de foto althans) 
Ik heb hem natuurlijk niet vannacht nog gauw even gemaakt voor de gelegenheid.
Ik heb de quilt gefotografeerd in 2004 in Val d'Argent, Frankrijk, waar jaarlijks een ontzettend leuke quilttenttoonstelling is. Misschien schrijf ik daar ook eens een logje over. Voor nu deze foto van een mij onbekende maakster en vanavond drink ik een glaasje op een succesvol 2e web-log jaar!

Nog voor het weblog feest werd mij ingefluisterd dat er een foto van Basjes quilt hier op de website stond. Behalve de quilt van Basje kun je daar nog meer quilts van Haagse quilters vinden.
Basje, ik vind je quilt prachtig geworden en je hebt hem erg snel afgemaakt. Voor de kenners: de quilt is gemaakt van sitsen van den Haan en Wagemakers, onder anderen uit de serie ton sur ton's. Als je even hier kijkt zie je wat een prachtige kleuren er in de quilt gebruikt zijn.

Gisteren had Marianne een logje over Transsylvanië met een "Grieks-Transsylvanisch" borduurwerkje. Ik had haar beloofd om even in mijn foto's te kijken. Een aantal jaren geleden was er een mooie tentoonstelling van DMC, ook in Val 'd Argent met handwerk uit de privé collectie van DMC. Deze collectie  bevat een enorme hoeveelheid handwerkjes die ooit gemaakt zijn voor de vele patronenboekjes die DMC in zijn lange bestaan heeft uitgegeven. Er was open naaiwerk ( witwerk), kloskant, naaldkant, borduurwerk in kruissteken, andere steken, Richelieu, breiwerk, haakwerk, echt  een enorme voorraad;  je mag mij rustig een weekje in Les Archives de DMC opsluiten, ik beloof je dat ik me niet zal vervelen.
Ook was er een verzameling aangekocht werk van oude merklapjes tot stukjes geborduurde zijde van kleding van de Japanse keizer.  Ik heb er wat foto's gemaakt; dat was niet gemakkelijk alles was of ingelijst of zat achter dik plastic.
Deze zijn "voor jou" Marianne.

28 opmerkingen:

marian'ne m zei

NOU kijk nou is, wat een verwennerij!!!
Je bent ons aan het verwennen Marcella, dank je wel!

Basje prachtig je Quilt, mooi die stoffen he! Zag ook een merklap van je, ook zo leuk. Net zo'n soort folklorische poppetjes als bij Berthi.

Berthi heb ik op haar web gefeliciteerd.

IK laat mij graag MET jou bij DMC opsluiten :-))).

yvonnep zei

oh, wat prachtig! mag ik ook mee in de opsluiting...? En ook ik heb Berthi al op haar log gefeliciteerd. het lijkt of ik haar (en jou en Marianne en al die anderen) al veel langer ken!

basje zei

Marcella. dat was een verrassing. Er zullen belist quilters zijn die zeggen dat het geheel niet over al klopt, maar ik had grote lappen en stroken resten en het gheel is begoinen met de blokken en om dar een sluitne geval zan te make was een hele puzzel. mag ik mee met de Opsluiting.???? zou een feest zijn

marcella zei

Jullie zijn allemaal welkom bij de opsluiting, lijkt me erg gezellig. Volgens mij komt het met hapje en drankje ook wel goed daar ;) Ik was ook erg verbaasd dat Berthi al een jaar met haar weblog bezig is. Ik ben nog lang niet jarig ;) Maar we hebben wel met z'n allen een leuk jaar gehad.

Berthi zei

Wat een verrassing, Marcella! Ik word er verlegen van. Zoals ik zojuist als reactie bij mijn weblog al schreef; plaats ik elke dag een log, maar we maken er met z'n allen een gezellige en informatieve weblog van.

@Basje, wat een prachtige quilt en merklap. Heel leuk die folkloristische motieven.

Marcella, ben jij ook niet rond deze tijd, een jaar geleden, met je weblog begonnen?

Juul :o) zei

Oh ja, we sluipen vlak voor sluitingstijd bij DMC binnen...
En de bewakers kopen we 's nachts om met een lekkere pot-luck-picknick!
Ik neem brownies mee.
;o)
@Basje, leuke quilt!
:o)

marcella zei

@Berthi, vind je "je" quilt mooi? ik zocht er een met een taart of zo en kwam deze tegen. Hij past wel bij jou en bij de gelegenheid dacht ik ;)
Ik ben nog een groentje op weblog gebied hoor, mijn eerste logje dateert van 25 oktober, ben dus nog lang niet jarig. Het staat niet meer links in "Archieven" maar via november kom je er toch nog zag ik.

marian'ne m zei

Ik denk niet dat wij geruisloos binnen komen bij DMC met deze KWEBBEL groep!!!

Ik zag net dat er in een oude Ariadne een keer een Artikel heeft gestaan over DMC en in de HzG natuurlijk.

Juul :o) zei

@Marian'ne,
In welke nrs.?
Dan kunnen we daar binnensluipen...
;o)

marian'ne m zei

HzG : 4-96. Helemaal aan 100 jarig bestaan DMC.
Ariadne Aug. 1989. staat een mooi borbuurpatroon bij van een oude lap.

Juul :o) zei

Bedankt...
Ik ga sluipend op zoek...
:o)

marcella zei

hmmm, ik geloof niet dat ik nummer 4-96 HzG kan produceren. geeft niet, ik onthoud het wel en gluur t.z.t wel in andervrouws collectie ;)

Ik ruk me net los van een spannende speurtocht naar mijn middelbare schoolverleden, yvonnep riep er iets over en vervolgens zat ik zelf anderhalf uur te genieten. Terwijl er nog zoveel stopwerk ligt.
nou ja, 't was wel leuk wat ik tegenkwam.

Juul :o) zei

Die HzG heb ik ook niet... :o(
De Ariadne's pluis ik nog na, dat vergt enig klim-sluip-werk...
En we gaan zo eten/picknicken! :o)

marian'ne m zei

HzG is na te bestellen zoals J. altijd zegt!!!! :-))).
Ik weet niet of ik het andere art. mag scannen???

ingrid zei

Zeg, ik denk dat ik me dan ook helemaal vrijwillig met jullie op laat sluiten (als het mag) Maar dan neem ik wel mijn DH mee.

Hij kan heeeeeeerlijk koken,...er zal vast wel een keukentje zijn, waar hij zich kan uitleven, zodat we dan niet op water en brood moeten,....

En Juul, mijn jongste zoon, Thomas kan heerlijke brownies maken. Dus,...mag hij een voorraadje maken van tevoren,....

marcella zei

Ingrid, je mag! en neem de kok maar mee hoor.
en de brownies ;)

annette-h zei

Leuk dat de site van de HB weer is bijgewerkt! Mooi is dequilt van Basje geworden!

Anonymous zei

Tja, dat krijg je bij een potluck-picknick..., brownies..., en nog meer brownies..., maar een kok erbij???
Hmmm..., nou jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, eens moet de eerste keer zijn, hij mag ijs bij de brownies serveren, wie neemt het ijs mee?
Oh, ja, de kok! LOL ;o)
Zolang hij maar in de keuken blijft, dit is een "womans-night-out"! IMHO ;o)

Anonymous zei

@Ingrid, waarom moet je DH mee???
LOL

Juul zei

OEPS m'n naam is verdwenen...

Berthi zei

Marcella, ben ik helemaal vergeten te zeggen dat ik de quilt super vind en heel toepasselijk! Ik ben vandaag helemaal van slag!:))

anneke zei

wat een fotoverwennerij.
k verveel me sowieso noooooit, thuis of weg, dus dan is thuis nog net iets handiger omdat ik alles bij de hand heb.


groetjes

Lous zei

Marcella, als het kan wilde ik ook nog wel instappen voor de DMC, lijkt me geweldig.

Basje, voor je eigen quilt, nooit verontschuldigen! hij is mooi, en er bestaat geen tweede zoals die van jou, toevallig had ik vandaag al op de site van de HB gekeken en ook je mooie merklap gezien. Jammer dat het altijd op donderdag is, dan kan ik er nooit naar toe ivm werk.

Gerrie v.W.-v.N. zei

Wat een mooie werkstukken krijgen we weer te zien .
Na de feestdag bij Berthi is het hier ook weer puur genieten .
En een opsluiting bij DMC is zeker geen straf . O ja stiekem , he . In gedachten zie ik het allemaal voor me , schappen en mappen vol met prachtige ontwerpen en voorbeelden . Je kunt er niet genoeg van krijgen . De artikelen over 100 jr. DMC kan ik me nog wel herinneren . Ik probeer ook eerdaags weer eens in m,n voorraden te gaan spitten . En wat ik dan nog meer moois tegen zal komen . . . !

Even een groet aan Basje .
Ik kijk regelmatig rond bij de Haagsche Bee , dus ik had je mooie Quilt al bewonderd en zoeven nog in hun archief gedoken en daar zag ik een foto , waar jullie druk bezig waren met sandwichen .
En het eind resultaat is prachtig geworden .
Het Kruissteek werk van je is ook zo mooi !
Mooie kleur en patronen .
Wat leuk om zo van elkaars werk te genieten .

Ik hoop nog weer eens naar de Haagsche Bee te gaan . Ik ging trouw enkele jaren er naar toe , ik denk tot eind 2002 . Het was enorm gezellig en een leuke locatie , Duinhage .

marcella zei

Ha Gerrie, ik ben de laatste jaren ook niet meer zo trouw geweest, maar het is nog steeds gezellig en inspirerend. Misschien zien we elkaar binnenkort weer eens en Basje is er (bijna) altijd, die kom je dan zeker tegen.

basje zei

basje is gecharterd voor de kassa, Je komt er niet voorbij groetjes

marcella zei

Basje, ik wist niet dat je vast in dienst was ;)

basje zei

dat is ook nog niet zo lang ,m aar wel waar