Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

maandag 14 augustus 2006

Maandag

Eigenlijk is het vandaag wasdag.
in veel huisgezinnen was dit ooit de realiteit:

Gelukkig kunnen we tegenwoordig iedere dag ons wasje in de machine frommelen en hebben we tijd over om iets nuttigers te doen.
Verstellen bijvoorbeeld. Vroeger werd het versleten of kapotte textiel met de hand versteld. De meisjes leerden al jong op school om versleten plekken door te stoppen.In heen en teruggaande toertjes werd een draad regelmatig door het weefsel geregen om de stof ter plaatse te verstevigen. In mooie patroontjes werd deze techniek ook als versiering gebruikt om een damasteffekt  te suggereren.
Als zij dit doorstoppen onder de knie hadden ging de juffrouw een stapje verder. Er werd een sneetje in de stof gemaakt en ook dit werd keurig hersteld, daarna een winkelhaak en tenslotte een gat. Om dat aan te leren werd een kartonnetje op de plek gelegd waar later een gat geknipt werd. Eerst werden er draden van boven naar beneden in patroon  geregen en vervolgens ook van links naar rechts. Hierna werd aan de achterkant de stof weggeknipt en het kartonnetje verwijderd. Er zijn wel stop- en merklapjes gevonden die niet helemaal af waren en waar het kartonnetje nog in zat.
Doorstoplapjes heb ik al eerder gemaakt. Dit  hieronder is mijn eerste echte stoplapje, een replica.
Het eerste stopje heb ik inmiddels af en ik ben nu bezig met het tweede van de in totaal 11 stopjes. Het valt niet mee, het is heel secuur werk en elk foutje valt nogal op. Soms vraag ik me af waar ik aan begonnen ben maar ik vind het ook wel een uitdaging. Aan de achterkant zijn lusjes te zien. Die werden daar met opzet in gelaten om te grote krimp te voorkomen tijdens het wassen; het ging indertijd om gebruikstextiel dat uiteraard tegen heet wassen bestand moest zijn.
In een dergelijk lapje is dat natuurlijk niet nodig, maar wel leuk om de lusjes toch te maken.het eerste stopje is eerst van boven naar onder met ecru gestopt en daarna van links naar rechts met geel

Het groene stopje wordt nu met geel verder gestopt in een soort keperbinding.
onder het stopje zie je een "damast" randje in ecru

de achterkant van beide stopjes, de lusjes zijn goed te zien.

17 opmerkingen:

ineke zei

Nou Marcella, als er in mijn damast een gaatje komt, weet ik waar ik heen kan ;)
Wat geweldig secuur werk jij toch!
Ik weet nog, dat ik op de lagere school een kous gebreid had en dat er na al dat geploeter plompverloren een gat in geknipt werd, wat ik dan moest (leren) stoppen/mazen. ZIEDEND was ik op de non, die me dàt flikte! Tertulia heette ze (echt een heksennaam, toch?!)
Gelukkig kwamen er al gauw sokken, die niet gestopt hoefden te worden (wegwerp)!

marian'ne m zei

Wauw Marcella, echt knap. Ik heb bewondering voor je hoor!!!
Ziet er zo fijn en keurig uit. En bovenal heel 'ECHT'.

lous zei

Marcella, het is geweldig zoals het eruit ziet, gelukkig hoeven we dat nu meer te doen, een knoop aanzetten vind ik al vreselijk.

marcella zei

hm, een stukje mooi damast weer heel krijgen lijkt me nog wel een uitdaging. Mijn grootste angst is familieleden die een gaatje in een kostuum hebben en dan denken dat.....
Ik heb dat niet meegemaakt dat geknip in breiwerkjes maar overal hoor je hetzelfde geluid: "ik was zo boos toen dat gebeurde". Van een Tertulia had ik ook niets anders verwacht hoor. Het lijkt een beetje op Tarantula en ik zie haar in gedachten met twee van haar 8 harige poten aan jouw lapje zitten.
Gelukkig is het toch nog allemaal goed gekomen met je ;)

@Lous, na een paar knopen aanzetten wéét je dat je dat kunt, dan willen we dat toch niet steeds hoeven herhalen? Valt m.i. niet onder de noemer Hobby ;)

marian'ne m zei

Tertulia, echt een heksennaaam, waren er ooit ook 'aardige' nonnen??

Als we zien wat Lous WEL kan, he, die prachtige quilts !!!

Vraagje, snijdt jij ook je quiltstof, voor mij is dat iets nieuws. Dat het uberhoubt ook kan, stof snijden !!
Was jij je stof ook altijd van te voren en hoe??

marian'ne m zei

Ik was bij mijn trouwjurk met een tornmesje uitgeschoten, ahhh nachtmerrie hoor!!!
Heel dunne voering achtige stof, maar gelukkig redelijk onzichtbaar kunnen plakken/stoppen.

marcella zei

@ marianne, ja mooi hè die laatste quilt van Lous, ik heb hem weleens in het echt gezien.
Bijna iedere quiltster snijdt de stoffen.
het gaat sneller, nauwkeuriger en gemakkelijker dan knippen. je hebt een rolmes, een speciale liniaal en een snijmat nodig. Als je een keer een klein quiltje wilt maken gewoon om eens te proberen kun je de stof natuurlijk ook gewoon knippen.
vroeger spoelde ik alle stoffen eerst in warm water. Nu doe ik dat lang niet altijd meer hoor. Sitsen bijv kun je beter niet wassen want dan gaat de glans eraf. Het hangt ervan af of je ooit van plan bent om je quilt te gaan wassen. Ik was zelden mijn handwerk. Ook mijn merklapjes niet.
Tornmesje werd ons verboden op de snijschool. Ik gebruik het nooit.
( vanmiddag nog even terug naar jouw trouwfoto's om de vreselijke STOP te zoeken ;) grapje! maar het is wel schrikken zoiets.

Berthi zei

Knap werk, Marcella! Hier moet je wel de tijd voor nemen.... op dit moment heb ik de tijd en het geduld niet om aan een stoplapje te beginnen!

basje zei

HEB JIJ OOK LES GEHAD VAN EEN LIEVE HEKS. jOUW GEDULD MOCHT IK HEBBEN. EN DE OGEN OM DAT HEEL FIJNE WERK TE ZIEN, iK KAN NIET ZONDER MIJN LOUPE. BREIEN KAN GELUKKIG NOG ZONDER HULPMIDDEL MAAR STOPPEN OP DEZE MANIER PETJE AF EN TOUPET DI ERONDER ZIT OOK

marcella zei

@Basje, was het maar waar ;) ik heb van niemand handwerkles gehad maar ik kan gelukkig goed afkijken en heb het geluk dat ik soms mooie lappen in het echt mag bekijken of bij handwerksters die Dingen kunnen in de "keuken" mag kijken.( je weet wel bij wie zoal;) Daar leer ik ontzettend veel van.
Jij hebt zelf ook erg veel geduld en vooral doorzettingsvermogen, dat vind ik ook erg leuk aan jou, je hebt altijd wel iets af of bent net iets nieuws begonnen. Met enthousiaste mensen om je heen kom je een heel eind.
Ik zie het ook niet altijd even scherp en dan gebruik ik ook een loupe, dat ecru op ecru bijv viel niet mee.

marian'ne m zei

Vandaag aan mijn rol gewerkt, nu ook deel 7 af, hij trekt inderdaad wat scheef. Ik heb hem klein gehouden want ik vind het een onlogisch patroontje, niet zo mooi. Voor mijn gevoel klopt er iets niet. Kijken wat de volgende voor een is. Ik vind het heel leuk, het ajour breien.

Anja zei

Wat aanstekelijk werken die prachtige handwerken waar jullie allen aan bezig zijn. Graag zou ik ook gaan meebreien. Hoe en wat moet ik doen om aan de beginpatronen te komen? Wie kan mij wat de breirol SamplerM betreft op het juiste breispoor brengen? Alvast hartelijk dank en veel succes gewenst met al jullie prachtige werkstukken.

marcella zei

Hallo Anja,
als je aan de linkerkant bij "links" kijkt zie je "Sampler M" daar kun je je aanmelden voor de Yahoo groep.
Leuk dat je mee gaat breien. Er zijn al ruim 600 mensen over de hele wereld die meedoen. Het gaat om 1 patroontje per week waar je ongeveer een uurtje mee bezig bent. De patronen zijn erg duidelijk beschreven door Carla. Welkom!

yvonnep zei

Allemachtig, Marcella. Alle petjes af. En Ineke, ja! Er waren aardige nonnen. Mijn liefde voor muziek in alle soorten en maten (tot en met jazz) komt door Zuster José!

Juul :o) zei

Wat een leuke stopjes! Prachtig om ook de achterkant te zien!
Dat moet ik (ooit) nog 'ns gaan proberen!
:o)

marcella zei

Juul, ik wil je NIKS OPDRINGEN natuurlijk maar stopppen is zó leuk.

Juul :o) zei

LOL, jahaaa, OOIT! Net als de sokken, en ik heb nog maar een stuk of twintig WIP's liggen...
En dadelijk begint 't nieuwe cursus/bee seizoen ook alweer...
:o)