Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 11 augustus 2006

Sampler M


Sampler M van? Tsja, ik begin onderhand zoveel van het origineel af te wijken dat het meer en meer op de M van Marcella begint te lijken. Vorige week was ik bij een "el" maar inmiddels ben ik de 68 cm al weer voorbij.
Dertien patroontjes heb ik nu, gedeeltelijk van de Sampler van Carla  en gedeeltelijk van mijn eigen oude breirol, aangevuld met het koffieboontje uit de extra patronen.
Bij mijn eigen oude breirol zijn alle patroonstukjes ongeveer even lang, dat doe ik ook met de nieuwe versie. Ook is mijn tussenrandje anders dan in Carla's sampler; in een eerder logje schreef ik daar al over.
De eerste drie patroontjes zijn dus min of meer zoals bij Sampler M, het stukje met de muizentandjes komt ook op mijn breirol voor maar dan zonder letter en ook het tweede patroontje vond ik in iets gewijzigde vorm terug in mijn eigen oude rol; ik heb het als vierde patroontje toegevoegd.

Het vijfde patroontje is van Carla maar komt ook op mijn breirol voor, het zesde is het inmiddels beroemde "koffieboontje". Daarna volgt een patroontje (zeven)  wat Berthi laatst liet zien in een oud kniekousje. Ook dat patroontje komt in mijn rol voor en is ook alweer een variatie op patroon twee maar dan  met een heel ander effect.  Patroon acht is een lekker saai patroontje, uiterst geschikt voor een borstrok of zoiets en alweer een steekje uit mijn eigen rol.

Deel negen komt van Carla gevolgd door de variatie daarop uit  mijn rol: de boogjes zijn kleiner en de averechte tussen-banen ontbreken. Patronen elf en twaalf zijn weer van mijn eigen rol.

 Patroontje dertien tenslotte is van Sampler M van de afgelopen zaterdag.

Ik heb inmiddels een breirol van bijna 80 cm en hoe meer ik in mijn boeken kijk, hoe meer leuke patronen ik ontdek om de rol mee aan te vullen. Mijn plannen voor dit moment zijn om eerst de patronen van Sampler M en uit mijn eigen rol afwisselend te breien, met zo nu en dan de extra patroontjes voor zover ze Nederlands zijn en oud. Daarna ga ik mijn boekenkast langs en ga al die leuke patroontjes breien die daarin  te vinden zijn. Op die manier krijg ik een beetje scheiding in de oude, minder oude en de moderne patroontjes.
Tot nu toe heb ik mijn patronenmap netjes bijgehouden en ook de "eigen" patroontjes beschreven. Dankzij de duidelijke beschrijvingen van Carla begrijp ik dat "taaltje" inmiddels ook een beetje. Het tempo zoals we dat nu op de groep hebben bevalt me prima, eenn patroontje per week en als ik zin en tijd heb doe ik er gewoon zelf nog eentje bij.

51 opmerkingen:

truus zei

Jij bent lekker bezig, hulde!
Veelzijdige handwerkster kennelijk, hoef je nooit te vervelen.
Hoop dat je (net als ik) toch ook van lezen houdt.
Veel geluk!

marcella zei

nee hoor Truus, ik verveel me niet gauw. Ik heb ook even op jouw log gekeken en zag dat jouw rol er ook op staat. ( tip voor de sampler M liefhebbers)
Leuk die pompoenen; ik was vergeten hoe leuk ik die ooit vond. Misschien ga ik volgend jaar ook weer eens een plekje vrijmaken voor wat pompoenplanten.

marian'ne m zei

MARCELLAA!!!;-)).
MOOI, MOOI je breirol. Leuk hoor die andere steken er tussen. Zo krijg jij een 'eigen' rol!!!

tijm zei

Wat wordt je rol prachtig!!!!
Leuk en verslavend werk hé!

ineke zei

Was een weekje in Nrd.Duitsland en Denemarken en wat jeukten mijn handen bij het zien van bamboe breinaaldjes (door jullie veel geprezen ) en de vele kleurige bolletjes katoen in alle diktes. Maar ik heb al zoveel onderhanden en nog een halve zolder vol liggen, dus nee.
En dan kom jij met deze mooie foto's en heb ik SPIJIJIJT!!
Want het lijkt me zó leuk om ook zoiets te maken. Nou ja, in een volgend leven dan maar...

basje zei

petje af , het wordt een breirol waar t.z.t een boekje bij moet komen

Berthi zei

Ontzettend leuk al die verschillende breipatroontjes. En.... het gaat als een trein. Ik ben benieuwd hoe lang de breirol uiteindelijk zal worden!

Ria zei

Wauw prachtig wordt die, zeker met je eigen patroontjes erbij.

marcella zei

Ha Tijm, ga jij t.z.t ook jouw antieke rol beschrijven en vergelijken met de patroontjes van Sampler M ?
@ Ineke, Nrd Duitsland en Denemarken,mmm daar zou ik graag eens een kijkje nemen. Ik ben al zachtjes aan het nadenken daarover. Was het mooi? je kunt alsnog beginnen hoor aan Sampler M, het kost niet meer dan een uurtje werk per week!
Basje, het boekje is in de maak, ik probeer de patroontjes van "mezelf" oook netjes bij te houden op schrift.

marcella zei

@ Berthi, jouw mam heeft een meter of tien toch ? daarbij is mijn rol nog maar een rolletje :)

marian'ne m zei

Marcella, het steekje van Berthi's sok heb je dat van de foto af gemaakt? Want ik zie er geen beschrijving van. Ik doe alle patronen die ik vind in een map zodat ik die ook een keer bij elkaar kan gaan gebruiken. Met mijn rol ben ik een week achter, moet even inkt kopen, kan het niet uitprinten en om nu met de pennen achter de PC te gaan zitten :-)). Dus volgende week 2 tegelijk maken. Inderdaad maar een uurtje werk. Ben nu aan de..SOK!!

marcella zei

Jij durft marianne, aan de sok ;) Ik heb mijn want-in-wording uitgehaald en wil in mijn volgende vakantie opnieuw beginnen. Ik heb inmiddels 5! korte rondbreinaaldjes gekregen en daar ga ik het mee doen.
het steekje van Berthi's sok zit ook in mijn antieke breirol, ook een oud patroon dus en ik heb het zelf bij elkaar gepuzzeld. Ik heb met opzet geen beschrijvingen van de afwijkende patroontjes gegeven omdat ik niet weet of die op een ander moment bij Sampler M nog aan de orde komen. Als je de beschrijving wilt mag je me via het mailformulier privé mailen, dan mail ik het patroontje naar je toe.

marian'ne m zei

O, en ik had net je want bekeken, nadat ik gisteren de HzG had gevonden waar hij instond. Vind het zo'n mooie, al die motieven trouwens. Vroeger al wel sokken gebreid en kinderwanten dus moet nog wel lukken, maar zo'n mooi patroon inbreien heb ik ook nog nooit gedaan.
Ik was op zoek naar de trouwdingetjes die je gemaakt had. wilde weten wat voor pareltjes je had gebruikt. Waarom ???? moest er opeens aan denken, deze week kralen gekocht vandaar:-)). Zag het leuke tasjes patroon en wil dat gaan maken van mijn Quiltstof. Zag dat de handschoen breiende mevrouwtjes een tasje om hun pols dragen voor het bolletje wol. Dat lijkt mij daar leuk voor.
Zo maak je even door een gedachte een hele reis!!!

Het breipatroontje zal ik t.z.t. bij je halen, dank je wel :-)).

Lous zei

Marcella, volgens mij gaat het wel goed lukken met die breirol, goed voor het nageslacht! :o)

yvonnep zei

Marcella, wat prachtig! Ik heb duidelijk nog niet veel ervaring met dit soort breiwerk. Bijna elk motiefje moet ik een keer uithalen. Zijn er trucs te geven voor dit soort breiwerk?

marian'ne m zei

ja Yvonnep, nog een keer uithalen en WEER overnieuw beginnen!!! :-))). Daar is de proefrol vor he!!

marcella zei

yvonnep, ik heb geen enkele ervaring met welk soort breiwerk dan ook, behalve dan het stukje boord van de inmiddels uitgehaalde want.
uithalen moeten we allemaal zo nu en dan denk ik, ook ik :)

Tips?
eerst lezen en proberen je voor te stellen wat er gevraagd wordt.

ieder patroon heeft een soort ritme wat steeds herhaald wordt - 3R-2A-1R bijv. probeer die ritmes te onthouden en denk ze in je hoofd mee tijdens het breien dan weet je waar je bent. bijkomend voordeeltje: als je zachtjes prevelend op de bank zit laat men je ook eerder met rust ;)

kijk regelmatig hoe de steek of het patroontje eruit ziet. Als je ergens een dingetje vergeet merk je dat sneller op en hoef je minder uit te halen. Hier leer je ontzettend veel van! Het gaat er niet sneller van, maar we hebben toch geen haast?

tellen! tel in ieder geval bij de naalden met minderingen aan het eind van de toer de steken na. Ook kun je zien of het aantal steken waar Carla mee eindigt klopt met wat jij overhoudt na het *

Door het warme weer kun je bij mij ook heel goed zien waar de uitgehaalde stukjes zitten ;) die hebben prachtige grijstinten. Zal ik ook eindelijk eens een handwerkje in de tobbe moeten gooien.

Marianne, je zei het niet maar hoorde je me zachtjes tikken?

marian'ne m zei

echt niets gehoord !!! Ging zo snel waarschijnlijk ;-))).

marcella zei

ik ben een l a n g z a a m b r e i e r, maar ook een volhouder. Daarom komen Dingen af. Die mevrouw uit de laatste HzG breit ws tien keer zo snel als ik. ik zal even "klokken" straks bij een toertje recht ;)

wordt vervolgd *grijnst*

marian'ne m zei

wedstrijdje !!!! Op recht kan ik redelijk 'snel', daarom hoorde ik jou niet door mijn eigen pennen gekletter!!

ingrid zei

Moet ook heel veel uithalen,....red het echt niet met een uurtje,....

Groetjes van Ingrid.

marcella zei

Let op, daar komen mijn tijden :)
ik heb twee keer gemeten en het komt er ongeveer op neer dat ik over die toer met 40 steken recht ongeveer een minuut doe. Ik ben een slakje ;)
Marianne, je bent ook bezig? het patroontje trekt een beetje scheef als je het maar vaak genoeg herhaalt.

marian'ne m zei

Ik ben met de teen van mijn sok bezig, net even een stukje uitgehaald. Wil het anders!!

marcella zei

kan ik vast een uitgebreide fotoreportage van de sok bestellen? zo eentje als waarmee Tijm ons gisteren verraste op Knitalong sampler? lijkt mij fantastisch op deze regenachtige zaterdag :)

marian'ne m zei

ja hoor, te laat !! bij de volgende sok.

"TEST", op vijf (lange) pennen deed ik 48 sec. over 40 steken. Niet ingebreid, zo koud gestart :-))).
Dus zo langzaam ben jij ook weer niet. Ga het nu niet op mijn rol testen want dan moet ik dat uithalen. Ik heb de patronen net uitgeprint dus kan aan de slag. Maarrr eerst even de sok en dan de tweede opzetten!!!

marcella zei

ik heb in afwachting van dit goede nieuws ( de foto's ;) een stopje geborduurd. Ook leuk.
straks nog even mijn breitijd zien te verbeteren
( grapje,dat is wel het laatste waar ik behoefte aan heb) Wordt je sok mooi?

basje zei

zithet sokken breien in de lucht. In mijn vacantie had ik mijn kruissteekwerkje af, en heb wol gekocht in een opwelling en heb een paarsoken af , kleindochter 1 helemaal gek van de sok, nu wil kleindochter 2 ook een paar en hun mamma oook , dus ggen tijd voor sampler m. ,maar sokken

marian'ne m zei

zo, sok is af!! 2e op de pen, beginnetje is altijd het lastigste met al die pennen. Ziet er leuk uit, meerkleurig blauw/groen garen. Geeft een streepeffect. De fotografeuze is bezet!!

Ja Basje, dat gaat zo, ik heb zeker voor 20 sokken wol liggen en ze zijn allemaal al besproken.

Marcella, doorstoppen !!?? mmmm leuk!!

marian'ne m zei

of echt 'stoppen'?

Zie net een kunstenares op TV een sok stoppen met zo'n stop paddestoel, nog nooit in het echt gezien. Grappig dat er altijd weer wordt terug-gegrepen naar die oude dingen.

Ga nu miniatuur brei patroontjes down- loaden, ook zo leuk om te zien. WIL alles!!

Tineke zei

Hoi Marcella,

Ik ben weer thuis na een weekje Engeland. Heb het heel goed gehad daar. Helaas GEEN regen maar wel scones, clotted cream, fudge, vriendelijke mensen, en een leuke ontmoeting met een dame uit Wales die mij zag breien aan de sampler M. Zij vertelde mij dat ze ook zo een oude breirol thuis had liggen van haar moeder. Ze vond het een heel goed idee dat we met zoveel (jonge) vrouwen deze sampler aan het breien waren en zo het edele ambacht van het breien voor het nageslacht zouden bewaren. Heel lief was ze en het was een heel leuk gesprek. Ontroerend ook! Groetjes, Tineke.

Berthi zei

Inderdaad Marcella, de breirol die mijn moeder heeft gemaakt is zo'n 10 meter. Je kunt nog een poosje vooruit!:)

marcella zei

@Basje, ik ben benieuwd naar je sokken, misschien zie ik je volgende week?
@marianne'm: 20 sokken besproken? dat lijkt op arbeid in plaats van hobby ;)
nee, ik bedoelde stoppen, d.w.z van boven naar beneden en van links naar rechts patroon en in het midden een weefsel van borduurdraadjes. Ik ga er niet op voorhand een gat of snee inknippen, dat is nog weer een flinke stap moeilijker.
ik heb toevallig deze week zo'n oude stoppaddestoel gekocht. je kunt sokken stoppen of dichtmazen. Het laatste is natuurlijk wel mooier; komt ook nog wel een keertje, daar brei ik apart een lapje voor in tricotsteek.
heb je een url van die mini-patroontjes? Er stond laatst ook iets leuks op knitalong met miniwerkjes. geen patronen maar voorbeelden. Als je het hebt gemist wil ik nog wel even zoeken.

marcella zei

Hello Tineke, welcome back.
de regen had je thuisgelaten, wij hadden er erg veel van. Er komen de hele dag al lekkere hapjes langs op de weblogs, ik had tapas voor ontbijt bij yvonnep, daarna lekkere Italiaanse koffie, ergens anders zag ik iets met nagerechten en nu weer scones met clotted cream. Ik neem er ook een stukje fudge bij. Ik word nog dik zo.
Wat leuk dat je iemand tegenkwam die ook een antieke breirol heeft. Misschien meldt ze zich wel aan bij Carla en laat ze haar patroontjes zien ( wishful thinking)
@ Berthi, 10 meter is plm 150 patroontjes in de grootte waarin ik nu brei; dat is wel véél hoor. Dit is wel leuk breien, als je een kledingstuk breit wil je het af hebben, resultaat zien, hier brei je steeds gewoon een stukje aan verder, het hoeft niet af en je kunt ieder moment beslissen dat het genoeg is.

basje zei

hoop er volgende week wel te zijn zal de sok meebrengen

Ria zei

Marcella als miniatuur brei en haakwerk wilt kun je op site van Marjo kijken.Zij heeft daar erg veel patronen die je gratis kunt downloaden.http//www.marjocaris.nl

ineke zei

@Marcella: Ja, Nrd.Duitsland & Denemarken was mooi; weer zat ook mee, rond 25 graden en veel zon tot donderdag jl. Naar 2 quilttentoonst. geweest, één in Engerhafe (Duits Ostfriesland, t.o. Delfzijl) in een schitterende oude boerderij, nu cultureel centrumpje. Quilts van local dames èn de reizende tentoonst. van het Duitse gilde. De andere in Dyrup in een heel mooie, moderne lutherse kerk, net zuid van Odense, ook een local groep. Zij exposeren elke zomer hun nieuwe dingen. Denemarken is heel lieflijk en landelijk. Vriendelijke mensen ook. En er wordt veel gehandwerkt, dus best iets voor jou!

marian'ne m zei

Marcella, het is voor het poppenhuis, dus niet wat jij bedoelt denk ik!!
Bij knitalong heb ik in een van Carla's foto albums gezien, bedoel je dat?

marcella zei

Marianne, ik bedoelde deze:
http://www.camerama.demon.nl/muts/index.html

bedankt voor jouw link!

Ineke, Denemarken staat op de lijst van nog te bezoeken landen. Alleen al naar Amager zou ik graag een keer gaan, maar ook andere plekken lijken me erg de moeite waard. Wij hadden ooit een Deense ruilscholier, haar hobby was slapen ;)

ineke zei

Slapen?! Hoe kàn je. Al zaten er 48 uur in één etmaal, dan nog kwam ik tijd tekort. Maar, ja, de jeugd weet nog niet, hoe hard je tijd voorbij holt, die kunnen nog zo relaxed dingen op hun dooie akkertje doen en beseffen (gelukkig?) nog niet, dat je leven in "drie keer zuchten" al bijna voorbij is.

marian'ne m zei

M, er was toch een probleempje met het 7e patroontje he. Moet je het nu uithalen, dat zou jammer zijn?
Ik heb mijn sok vandaag in een logje gezet.( geen stripverhaal hoor :-)).

marcella zei

@ Marianne, ik heb behoorlijk zitten knoeien met dit patroon. Het trok een beetje naar links en naarmate het langer werd zag je het duidelijker. Toch wist ik zeker dat ik niks verkeerd deed. Sommige ajourpatronen hebben die neiging weet ik inmiddels uit mijn boekjes ;). Nou wil ik geen scheef breiwerkje dus na een hoop gesukkel begon mijn linkeroog ook een klein trekje naar links te vertonen $#%$#*

Uiteindelijk is het goedgekomen, ik heb mijn breiwerkje misleid en de goede kant op geholpen, maar het blijft behelpen natuurlijk.
Zo, nu ga ik De Sok keuren, tot zo ;)

marian'ne m zei

Ik ben ook iemand die iets pikobello/keurig wil maken, maar zie tegenwoordig wel weer de charme van onvolmaaktheid (kost mij moeite hoor, sterke uithaal/verbeter drang :-)).
Mijn rol krult aan de zijkanten, het ene stukje brei ik strakker (door concentratie) dan het andere, dus laat het nu ook maar zo, is wel 'ECHT'.

Juul :o) zei

Marcella, ik "probeer" je log bij te lezen, maar het is inmiddels een hele roman geworden, met alle reacties... LOL
Je rol wordt super! :o)

marcella zei

Dank je Juul.
Jij nog niet de breikriebels? Ik had eerlijk gezegd niet het idee dat ik het zó leuk zou vinden. Ik zit echt uit te kijken naar de nieuwe patroontjes en zaterdag is hier breidag geworden ;)

Juul :o) zei

Even bij de stopjeslog weggewipt, naar hier...
Prinsengrachtconcert leidt ook een beetje af tijdens 't lezen...
:o)

Ik wordt min of meer tot breien gedwongen door jullie allemaal! ;o)
Vanmiddag kwam ik zomaar per ongeluk sokkenwol en naalden tegen... OEPS!
:oP LOL

marcella zei

Dank voor de tip, ik ga kijken en luisteren ;)
De hele week hoor je de aankondiging en op het moment suprême vergeet ik :(

dat bje wol en naalden tegekomt is een voorteken ;)

marcella zei

en we dwingen je niet, we vragen het!
met enige regelmaat,
en misschien iets te nadrukkelijk
en wellicht enigszins pushend,
maar het blijft een vriendelijk vragen :)

Juul :o) zei

LOL
Hmmm, ja, ja...!
:o)
Concert is inmiddels alweer afgelopen, maar wordt vast nog een keer herhaald.
:o)

Carolien Oosterhof zei

Geweldig wat een mooie breirol.
Hoe krijg je het allemaal zo mooi recht aan de zijkant? Ik ben ook bezig met de sampler en wil er een sjaal van maken, maar bij mij wordt niet alles even breed! Kun je me uitleggen hoe je dat doet?
Hartelijke groet, Carolien

marcella zei

Carolien, het is bij mij ook niet overal even breed, het ene patroontje trekt wat meer in dan het andere en dan is het eigenlijk niet te vermijden dat je verschillen in breedte krijgt. Voor de foto heb ik hem opgespeld aan de achterkant van een quilt, daarom lijkt het nu rechter dan het is. Als de rol klaar is wordt hij eerst gewassen en dan laat ik hem liggend drogen terwijl ik hem in model houdt. Hoe dat met breiwerk gaat weet ik nog niet, met quiltblokken speldt je het blok in model en strijk je het voorzichtig.

marleen zei

Hallo ik weet niet of jij mij kan helpen maar probeer het toch ,,ik ben op zoek naar een patroon voor een trui gebreid van angora wol maar in ajour patroon.Trouwens leuke patroontjes hoor die je daar gebreid heb.groetjes marleen.