Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

maandag 21 augustus 2006

Veili(n)g

Soms gaan mijn lief en ik, een uurtje rijden onder Parijs,  naar een veiling van automatisch spelende muziekinstrumenten. Voorafgaand aan de veiling zijn er kijkdagen. Dat is altijd erg leuk, niet alleen kun je alle ingebrachte stukken zien en horen ( in een museum moet je overal van af blijven maar hier mag je gewoon  aankomen!), maar we kennen er inmiddels zoveel mensen dat het ook een gezellige internationale  ontmoetingsplek is geworden van liefhebbers en verzamelaars. Voorafgaand aan de veiling van de automata is er altijd een veiling van antieke poppen en bijbehorend spul. Nu heb niet heel veel met het verzamelen van poppen maar rondkijken en de sfeer proeven is toch wel heel bijzonder.
Op een van die veilingen vond ik een antiek kinder naaimachientje van Singer, het werkt perfect en ik schreef er al eerder (op acht november) een logje over.
Wat ik niet kocht was dit:

Wat het popje voor mij bijzonder maakte was dat het volgens de oude gebruiken was ingebakerd in allerlei miniatuur windseltjes en bandjes. Het stond in de catalogus voor € 150 - 200. Ik verzamel geen poppen dus ik heb het popje daar gelaten. Maar nu ik het weer terug zie vraag ik me af waarom?
Het bedje hoorde er overigens niet bij.

Waar ik ook met heel veel belangstelling naar gekeken heb was dit:

Een enorm luxe en uitgebreide naaidoos voor kinderen.
Het is een koffer waar de voorkant van open klapt: binnenin twee laatjes. In de deksel een aantal miniatuur kleertjes die met blauwe inkt zijn voorbedrukt; de eigenaresse is nooit aan het borduren toegekomen. In de bovenste la achterin zit een klein naaimachientje, niet zo mooi als mijn Singertje maar toch een leuk machientje. Verder twee doosjes met spelden en naalden, vingerhoedjes, een schaar en diverse andere handwerkattributen. Verder een half afgemaakt merklapje, een letterlapje, voorbedrukte zakdoekjes en andere leuke handwerkjes om zelf te maken.
De onderste la was voornamelijk gevuld met borduurzijde, borduurwol, bolletjes wol, andere kaartjes garen, een naaldenboekje. Ik had die doos graag eens helemaal uit willen pakken maar deze stond in een vitrine en werd alleen onder toezicht opengemaakt.
Een dure doos moet het vroeger al geweest zijn. Er was niet veel mee gespeeld en alles was nog in een prima conditie. Het roept allerlei vragen op over het meisje van wie de doos ooit was. Wat voor een meisje het geweest is, of ze blij was met haar naaidoos, heeft het haar plezier in handwerken gegeven?
Of zou de doos nooit verkocht zijn geweest en ziet hij er daarom nog zo puntgaaf uit?
De catalogus vermeldde een richtprijs van €400-600. Deze doos was echt prachtig en het geld zeker waard. Mijn lief en ik hebben maar kort over een eventuele aankoop gepraat. Om hem zo neer te zetten als op de foto kost aardig wat ruimte in de kast en helemaal ingeklapt mis je toch het plezier van het kijken ernaar vonden wij. Toch was ik van plan om te bieden als het erop leek dat de doos weinig op zou brengen. Mijn slimme plannetje ging niet door en mijn portemonnee bleef veilig opgeborgen die dag.Er waren erg veel liefhebbers voor  de doos en die is uiteindelijk voor een veelvoud van de richtprijs verkocht.

23 opmerkingen:

Juul :o) zei

Wat een mooie spullen! Fijn dat je ze mocht fotograferen, en dat bedje dat vind ik weer het leukste, om er mooi beddegoed en een klein quiltje voor te maken.
:o)
Bij de borduurkist kun je een hele roman verzinnen...
Ik ben drie keer bij een veiling geweest, en vond 't erg leuk, ...en ook een beetje gevaarlijk!
;o)

Jeanny zei

Wat een prachtige naaidoos!!! Een lust voor het oog. Ik heb de foto gekopieëerd en zal er nog vaak van genieten.
Groetjes, Jeanny.

ingrid zei

Marcella, wat heb je toch leuke liefhebberijen. Volgens mij verveel je je nooit!

Ik vind alles leuk om te zien, wat zal het verleidelijk zijn om te bieden! Dat ingebakerde popje vind ik, ( beroepsmatig) weer interessant.
En alleen de blauwe kleur al van de naaidoos, prachtig!

marcella zei

@ Juul, deze bleek gevaarlijk op dag 2 ;)

@jeany, veel plezier met de foto.

@Ingrid, ik verveel me niet zo snel. Het bieden was leuk, ik had het nog nooit gedaan en zeker niet in het Frans. Het viel mee overigens, het was goed te volgen. Ook wel spannend, maar uiteindelijk was het Singertje voor mij en voor niet te veel.

lous zei

Dat bedje Marcella, geweldig zo leuk, de pop is trouwens ook zo mooi, de naaidoos is prachtig, je weet het wel mooi uit te zoeken! en wij/ik geniet mee.

marian'ne m zei

Razend interessant het poppetje. Het heeft rode wangen van het bakeren, zie je! Die wil ik wel eens uitwikkelen voor een verschoning, kan je mooi zien wat het om heeft :-)).

De naaidoos, ook zo mooi, wist niet dat er zo iets bestond . Niet veel gebruikt denk ik , of zou het zijn samengesteld. Ik zie een motief die op mijn blauwe Transylvaanse motief lijkt.

Wat een prijzen, zeg !!!

annette-h zei

Wat goed dat je er foto's van hebt gemaakt, kunnen wij ook lekker mee genieten.
Ik wist ook niet dat er zulke dozen en bedjes bestonden.

ineke zei

Ooit zag ik in een frans blad zo'n bed met een prachtig country terra-kleurig dekbed, ik meen van bassetti, een vrij prijzig merk. Toen onze dochter uit haar ledikantje gegroeid was ben ik op zoek gegaan naar zo'n bed. Het leek me zo gezellig en zo'n beschut gevoel geven. Maar toen ik het prijskaartje bekeek, oei... Dus dat bed is het nooit geworden helaas. Maar nu als poppenbed, net wat Juul zegt, een prachtig kantjeslakentje en sloopje en een mooi landelijk quiltje erin. O wat zou ik dàt leuk aankleden.
En die prachtige naaidoos, toch eeuwig zonde, dat er zo weinig mee gebeurd is! Die leuke ouwerwetse onderbroek en petticoat borduren is toch een feest!

ingrid zei

Was het wel bedoeld als poppenbed? Ik dacht dat het vroeger de gewoonte was om je vakmansschap te tonen door een meubelstuk in het klein te maken. Tevens werd het gebruikt als "show"exemplaar, maquette, zodat je kon laten zien hoedat het ontwerp zou worden.

marcella zei

Dat is heel goed mogelijk Ingrid. Er was ook een 18e eeuwse Hollandse linnenkast te koop, met zo'n buik met laden onder en daarboven twee deuren, bovenop een gewelfde kap. De kast was gefineerd, had inlegwerk en was gepolitourd en afgewerkt met heel fijn miniatuur beslag van koper. De kast was 40 cm hoog en veel te mooi om als kinderkastje bedoeld te zijn. De rest van de meubeltjes zag er wel wat eenvoudiger uit. Die kast heeft erg veel opgebracht.

marian'ne m zei

Ik denk dat Ingrid gelijk heeft en dat dit een 'meesterstuk' is !!

Kk heb zo'n bed, in 1:12, goed idee om het zo in te richten zoals Juul zegt.

Wilma zei

Schitterende foto's en wat een prijzen. De naaidoos is helemaal geweldig. Het bakeren... vreselijk... heb het ooit in mijn werk moeten doen...vreselijk eng...

marcella zei

Wilma, dit waren slechts de taxatiewaarden ;)
de kast stond voor €1200-1800 in de catalogus, hij ging weg voor €4500 daar komt dan nog zo'n 18% bij voor het veilinghuis. Als er twee dames hun zinnen gezet hebben op zo'n kastje of pop schieten de prijzen omhoog. Mijn Singertje viel een beetje buiten de orde, hij was te groot voor de poppenmoedertjes, die wilden zo'n heel klein naaimachientje hebben, die werken over het algemeen niet of nauwelijks, maar dat geeft niet: als je het maar leuk naast je poppen kan neerzetten. Die slechtwerkende dingetjes gingen voor flinke bedragen, het Singertje had ik bij mijn tweede bod. zo gaat dat ;) Er gingen ook poppen weg voor duizenden euro's.

Wilma zei

Wat een geld zeg...maar wel bijzonder om mee te maken zeker in het Frans. Het Singertje is geweldig. Het ziet er niet naar uit dat er veel gedaan is met de naaidoos. Zo gaaf..

Berthi zei

Wauw, wat een sjieke kindernaaidoos! Zo gaaf en al die prachtige naaispulletjes..... en wat een prijzen!
Ik val niet zo op poppen maar een ingebakerd popje is een ander verhaal. Dat vertelt een interessante geschiedenis!

Het is spannend om een veiling mee te maken. Ik ben er verschillende keren geweest en ook nog wat gekocht!

basje zei

ik geniet van je verhaal en van alles wat iedereen er aan toevoegd, Ik heb zulke mini meubels ook wel eens gezien op antiques roadshow, dan werden ze inderdaad als gildestukken aangeboden, dus examen opgaves, prachtig

marlies zei

Leuke log vandaag Marcella! Oh die kindernaaidoos , enerzijds is het maar goed dat het betreffende kind er niks mee gedaan heeft , kunnen wij er ook van genieten , aan de andere kant wel jammer , maar goed er zijn ook mensen die later in hun leven nog helemaal verslingerd raken aan handwerken.Dus soms komt het toch nog goed!!!
Marlies

marian'ne m zei

He, je hebt de laatste reacties weer in beeld, dat vond ik voorheen juist zo handig.

meizoen zei

leuk dat je ons laat meegenieten!
als ik het wel heb is het bed een simon horn cot.

goed voor de portemonne om zo mee te kijken ;-)

yvonnep zei

Wat een schitterende naaidoos (en wat een geld!)

marcella zei

@meizoen, nu je de naam zegt herinner ik me de bedjes weer. Die hadden van die hekjes aan de zijkanten die je er uit kon doen. In het groot waren zo ook erg prijzig kan ik me herinneren.
helaas ;)

@yvonnep, een hoop geld, maar naar wat ik heb begrepen is een dergelijke doos erg zeldzaam. Wij mogen er naar kijken, is ook leuk

Annita zei

Een veiling van automatische muziekinstrumenten. Geweldig. Ik was je weblog aan het lezen omdat ik graag handwerk. Op dit moment ben ik achter elkaar sokken aan het breien. Daarnaast bouw ik muziekinstrumenten, voornamelijk harpen (members.home.nl/annita.wilschut), maar ik ben ook bezig met een draaiorgeltje dat ik zelf ontwerp en bouw. Ik zou graag eens op zo'n veiling rondkijken. Wordt die vaker gehouden? En waar en wanneer dan?

marcella zei

Ik heb je website gezien, prachtige harpen bouw je! vakwerk.
de Chatres auction wordt twee keer per jaar gehouden. Er zijn voorafgaand kijkdagen. de eerstvolgende veiling is eind mei, de exacte datum is nog niet bekend. Hier: http://mmd.foxtail.com/Auctions/Chartres0612/index.html
kun je kijken om foto's en prijzen van vorige veilingen te zien. ( prijzen zijn exclusief)