vrijdag 19 mei 2006

Nuttig

Soms wordt je ineens verrast met iets leuks. Deze week kreeg ik privé, via mijn weblog een mailtje van een onbekende. Ze had een paar lapjes gekocht en wilde daar graag wat meer van weten.
Kort daarop kreeg ik onderstaande foto's...Ik heb ze sindsdien diverse malen bekeken en wat vind ik ze leuk....
Het betreft oefenwerkstukken zoals die vroeger op school werden gemaakt om de meisjes te leren naaien, verstellen en merken. In het boekje nuttig en fraai, Zuidhollandse merk-en stoplappen kun je andere voorbeelden van dergelijke lappen vinden. De twee naailappen bevatten erg veel techniekjes; ik zie het aanzetten van een gerimpeld strookje, drie verschillende mouwtjes, open naaiwerk, een halsinzet, in verstelinzetje, verschillende soorten splitjes, aangenaaide kantjes, het merken, nestelgaatjes, het aanzetten van haakjes en oogjes, het aanzetten van knoopjes en verschillende naden. Met al die technieken bij elkaar zijn het heel gevarieerd werkstukjes die een goed beeld geven van het handwerkonderwijs rond 1880
Het stoplapje bevat een aantal erg mooie satijnstopjes, doorstopjes (gebruikt als de stof versleten is ) en stopjes (voor als de stof stuk was). Aan de onderrand zie je nog een stopje waar de stof weggeknipt is en door middel van een stopje weer hersteld. Dat was weer moeilijker dan in het midden van de stof een stuk verstellen.
Dit valt echt onder de nuttige handwerken. Ook al zijn de stopjes bijzonder fraai, ze waren toch bedoeld om versleten of stuk damast te kunnen herstellen en niet bedoeld als een versierend borduurwerkje.
Wat het drietal verder bijzonder maakt is dat ze van dezelfde maakster zijn, J.J.A. en geborduurd in 1878, 1880 en 1881




Ik bedank de eigenaar van de lapjes dat ik er naar heb mogen kijken en ook dat ik het verhaal en de foto's weer aan jullie mag doorgeven.

11 opmerkingen:

Berthi zei

Het is bijzonder dat de oefenwerkstukjes gedateerd zijn! Heel mooi! Een vraag: Is de stoplap van 1881?
Het is zeer waarschijnlijk dat ze de twee oefenlappen eerst heeft moeten maken voor de stoplap. Oplopende moeilijkheidsgraad.

marcella zei

@ Berthi, dat klopt de stoplap is van 1881 en dus het laatst gemaakt, de bovenste lap is uit 1880 en de onderste + detailfoto uit 1878

Juul :o) zei

Schitterend! Wat leerden meisjes vroeger toch mooie technieken, hoewel ze daar zelf toen misschien anders over dachten.
(Ik vond vroeger ook niet alles van de handwerklessen even leuk!)
Als ze eens wisten hoe wij nu hun werk bewonderen! (en via welk medium!)
;)

marcella zei

@juul, het was in die tijd nodig dat men dat leerde, maar ik kan me voorstellen dat niet alle meisjes daar even handig in waren. Dit werk ziet er erg goed uit. Wat ik zelf nog aan handwerklessen heb gehad stelde niet heel veel meer voor, inktlapje breien, eenvoudig stekenlapje borduren en een pannelapje haken. Ik vind het zeker leuk dat er nog steeds mensen zijn die oog hebben voor dat soort handwerk en het goed bewaren voor het nageslacht.
Ik ben wel van plan om voor mijn souvenir ook een naaitechniekenlap te maken. daarom is het bekijken van bestaande lappen voor mij ook erg leerzaam

marian'ne m zei

wat een mooie vondst voor deze dame, en wij weer bof dat wij het kunnen zien. Goed gedaan hoor!!!!

En inderdaad kijken is leren, er is veel op te zien. Het stoplapje is ook prachtig.

Marga zei

Wat onzettend mooi!!! Het doet ook een beetje denken aan de lapjes die ik recentelijk gevonden heb....
http://margaxx.web-log.nl/log/5726404
Het bewonderen waard! Die van dit weblog bedoel ik dan natuurlijk :)

marcella zei

@Marga, ik twijfelde niet aan je goede bedoelingen ;) Die van jou zijn anders ook de moeite van een bezoekje waard. ik zal er nog even een Dingetje voor en achter zetten, dat klikt makkelijker
http://margaxx.web-log.nl/log/5726404
leuk dat je nog even liet weten dat we bij jou ook nuttige lapjes kunnen zien. Ik heb ze toen wel bekeken, maar er komt zoveel moois langs dat het soms -te snel- al weer "weg" is.

Juul :o) zei

Quote: @juul, het was in die tijd nodig dat men dat leerde,...

Gut..., echt waar..., dat wist ik hélemáál niet...
ROTFLOL ;)
Maar voor de rest, overleef ik je reactie..., pfft gelukkig!
Blijven lachen, hoor! :D ;) :D
Je maakt prachtig werk! En dat meen ik!
Zonder dollen! ;)

annette-p zei

Erg mooi, die nuttige proeflapjes en wat fijn dat ze bewaard gebleven zijn..
Vooral als je bedenkt dat het "maar proefjes" zijn. Wat doen wij met onze proefjes??
De mijne verdwijnen meestal.....

yvonnep zei

Wat een werk, zeg, die proefjes. Wij moesten op school bij de nonnen hele projecten maken. Staan me twee dingen nog bij. Een gebreide pannenlap in lichtblauw katoen (4 r en 4 av na 5 pennen 4 av en 4 r, juist blokjes). Ik kon dat hélemaal niet. Ik kon namelijk niet breien. :-) Het andere was een babybroekje met een geschmockt bovenkantje. En dat kon ik ook al niet. Het enige dat ik kon was borduren. Tja. Ook in handwerken evalueer je door.

marcella zei

@yvonnep, ik zie je geploeter voor me.ik had dat bij de gym les..ik kon niks en ik wilde niks...en daar stond je dan wekelijks ongelukkig te zijn naast de ringen. het is met mij nooit meer wat geworden op dat gebied..gelukkig heb jij je niet laten ontmoedigen door je breiwerkjes