Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

dinsdag 2 mei 2006

Klein

Soms heb je zo'n klein lapje over waarvan je denkt: "toch zonde om het weg te gooien".En dan ga je kijken wat je er nog mee doen kunt. Ik had er zo eentje, de maat van mijn lapje was twee bij een cm, precies groot genoeg dus voor een speldenkussentje. Een draadje had ik ook nog en een papiertje om het patroon op te tekenen. Het werd een letter M, vijf hokjes hoog en vijf hokjes breed, over twee draadjes geborduurd op een 28 draads lapje, gelukkig had ik ook nog wat vulling gevonden om mijn kussentje op te vullen...Onzin natuurlijk, ik had een nieuw mobieltje gekocht en mijn liefste  ook, twee precies dezelfde toestelletjes dus zie dat maar uit elkaar te houden. Met wat vrouwelijke versiering eraan werd het ineens "mijn" telefoontje en anders dan die van hem. Zo gaat dat

25 opmerkingen:

Juul ;o) zei

Dottig! :D

marian'ne m zei

heel lief,en wat fijntjes... neemt hij het nu echt niet mee??

Ik moet de malste en meest gekleurde boodschap tassen en pennen kopen anders neemt manlief ze allemaal in beslag (zie je ook nooit meer terug:-)))))

Dh zei

Dat toestel neem ik nooit mee. Maar vorig jaar hadden we allebei dezelfde toestellen met dezelfde frontjes. Later versierde mijn dochter een anders gekleurd frontje. Nu kunnen die frutsels dus wel van het telefoontje af, maar kom daar maar eens om bij mijn lief :D

marcella zei

@marianne. daarna was vergissen natuurlijk uitgesloten...We hebben natuurlijk allebei onze eigen telefoonnummers erin en onze eigen agenda, dan is het verkeerde mobieltje meenemen niet zo héél handig. Hij heeft nu een ander frontje, maar mijn frutsels blijven natuurlijk....mijn tassen zijn gelukkig veilig ;)

Lous zei

Hoi Marcella, als ik al jullie wetenswaardigheden lees , weet je misschien wel een antwoord op mijn vraag: bij het maken van een antieke letterlap uit 1700, missen de letters J en W , was dat zo in die tijd? groeten

marcella zei

het alfabet kende die letters nog niet in de schrijftaal. Voor de klank j werd een i gebruikt en voor de w een v ( vergelijk het Engelse double u voor de letter W) De lange ij werd als ii geschreven en johannes als iohannes.

marian'ne m zei

Piet, hij is braaaaf!!!!

Juul :o) zei

Aan mijn telefoon kan helaas geen versiersel worden bevestigd.
Priegelen vind ik heerlijk en ik kan ook slecht iets weggooien dus voor m'n poppenhuis (komt er ooit!!!) heb ik een alvast een stofstaaltjes snipper met een merklapmotiefje erop geborduurd.

Marga zei

Je hbt me op een idee gebracht. Wij hebben dan wel niet twee dezelfde telefoons, maar zo'n decoratie is wél erg leuk.

marcella zei

Marga, het patroon met materiaalpakket is bij mij te bestellen :D

Berthi zei

28-draads..... waar begin je aan!:)
Het resultaat is natuurlijk........ hoef ik niet meer in te vullen!:)

marcella zei

Há Berthi ;) waar ik aan begin? Vijftien piepkleine kruissteekjes. Ik wilde gewoon eens kijken of ik het kon...en ik kon het :D het resultaat is erreg klein, maar het kwastje is leuk hè? alles goed met de schaakkampioen ?

ineke zei

Ja, dames, dit record wordt lastig te breken!! 28 draads linnen, ik wist van het bestaan niet eens af.
Wel schattig, zo'n handy-fobje!!
Ik ben best een zei..rd en kan ook bijna nooit iets weggooien, maar dit gepietepeuter gaat mijn zichtvermogen te boven, dus dat hoef ik niet meer, vind ik.
Groetjes,
Ineke

Juul :o) zei

Mijn priegel was op 40 draads... :D

@ Marcella:
Help jij ze uit de droom of zal ik het doen... ;)
(in het kader van sharen wat je weet?) ;) :D ;)

marcella zei

@juul, ik heb geen idee waar je het over hebt, ik ben erg slecht in raden

marian'ne m zei

van middag op 22 draads geoefend, ging echt niet hoor!!!!

anneke zei

leuk idee Marcella, het zegt genoeg over je engelengeduld...

groetjes

Juul :o) zei

Aantal draden per cm of per inch...

28ct = 10 dr/cm
32ct = 12,5 dr/cm
36ct = 14 dr/cm
40ct = 16 dr/cm

(ct=count per inch)=(aantal per inch)

Juul :o) zei

............ of heb je op 50 draads geborduurd..........?

IYKWIM

Juul :o) zei

Okie dokie, ik was weer te snel... :?

Juul ;:) zei

"t komt ik werk erg veel met Amerikaanse boeken en patronen, dus als ik 28 lees denk ik gelijk "inches!"...
Maar als ik (nu dus) even langer nadenk... kan dat helemaal niet ...
Ik was te snel met m'n opmerking!
Je hebt er in ieder geval een leuk omreken-lijstje bij voor je lezers die nog niet bekend zijn met de Amerikaanse maten... ;)

marcella zei

Juul, de maat van mijn lapje was 1 x 2 CM, de maat van het speldenkussentje is 0.7 mm x 0.7 mm That's all :D
Ik weet niet of 28 draads te koop is als handwerk-linnen, het fijnste wat ik zelf heb is 26 draads ( 68 ct) en dat heb ik bij de Vlijt gekocht, niet om op te borduren maar om rood te verven voor mijn liefste. (huh ???)
Het "lapje" wat ik hierboven heb gebruikt is gewoon een stukje stof om te naaien, dat kun je met wat moeite ook nog wel aftellen.
Ik borduur meestal op 40ct =16 draads
Ik heb net een letterlapje af voor mijn souvenir
op 12 draads, maar dan over één draadje geborduurd..dan kom je op 24 x-steekjes per cm. Mijn Quakerprojectje is op 50ct, dwz 19 draads...daarom doe ik er ook zóóó lang over. Mijn ogen zullen alleen maar slechter worden dus ik probeer nu nog zo fijn mogelijk te borduren...een soort omgekeerde souvenir dus, toen begonnen de meisjes met grof linnen om het borduren te leren, ik eindig met jute omdat ik oud wordt ( maar dat duurt nog wel even ;)
voor meer gepriegel verwijs ik je naar "handwerkpagina" bij mijn links onder "borduren"

marian'ne m zei

mmmm, poppenhuis formaat:-)))), al die getallen..handig rijtje!!!

Juul :o) zei

Hoi Marcella, :D
Ik had gewóón niet in de gaten hoe klein 't was! :D
Heb je dat zonder hulpmiddelen (microscoop?) gemaakt? ;)
Ik loop met de zelfde gedachte als jij, nu kan ik het nog zien (meestal met loupe) en wie weet hoe lang nog! :?
Ik heb ergens ook nog van dat hele fijne poppenhuis stramien liggen, maar daar heb ik helemaal niet meer aan gedacht! :D
Misschien moet ik dat ook opzoeken? (voor het te laat is?)
Doe jij de quaker zonder loupe? De (grote) quaker waar ik mee bezig ben op 16 draads doe ik met loupe hoor, zonder loupe doe ik er een eeuw over om "te gokken" waar ik m'n naald moet steken!
De handwerkpagina kende ik al, en daar heb ik al menigmaal vol bewondering rond gekeken! :D
Net een virtuele tentoonstelling...
Maar lees ik nou dat je een letterlapje af hebt??? ;)
(ivm ABC je met ons mee?)

yvonnep zei

Leuk! Maar zo klein, al zou ik willen, dat lukt me niet.