Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

dinsdag 23 mei 2006

Breirol

Vorige week stopte een goede fee mij deze breirol in handen; haar buurvrouw ruimde het huis op want ze wilde weer terug naar haar geboortestreek en er waren een aantal oude handwerkjes "over".  En zo kwam deze breirol via de goede fee in mijn bezit. Een bezit is het inderdaad, wat is da­t leuk! Twee-en-een-halve meter breiwerk, negen centimeter breed, van gebleekte breikatoen, beginnend met een muizentandje en vervolgens 24 verschillende patroontjes telkens afgewisseld met het zelfde smalle ingebreide randje. Het laatste patroontje bevat twee ingebreide letters in gaatjesmotief, een T en een S  en verder een getal van twee cijfers 9 en 5 ?

21 opmerkingen:

basje zei

wat een leulke rol nu maar oefenen in het terugvinden van het hoe en waar

marian'ne m zei

Wat bijzonder dat je dat gekregen hebt!!!! die fee mag nog wel even doorvliegen van mij :-))))

ineke zei

Jemig, wat een leuk "krijgertje", maar hoe ontwar je de verschillende patroontjes? Heb je er een beschrijving bij of is het turen en uitproberen?

marcella zei

@ Basje, misschien is het wel een goed idee om er een boekje bij te maken met een breibeschrijving. ik heb inmiddels genoeg handwerkboeken waarin verschillende patronen staan beschreven.
@ Marianne, ik vind het ook heel bijzonder, behalve blij met de rol ben ik ook heel bij met het feit dat ik dit zomaar kreeg.
@ Ineke, het wordt dus turen..opzoeken en desnoods uitproberen. en misschien maak ik er dan toch een beschrijving van..is ook leuk voor mijn nageslacht.

Juul :o) zei

Wat aardig en mooi Marcella, en je moet 't zeker op schrift zetten!
24 logjes...?
Of een echt boekje?

Op het internet staan héél veel sites met breisteken, en omdat momenteel breien zo "in" is moet het je wel lukken!
Google de Google...
;o)

Ik had zoiets dergelijks ook als idee voor yvonnep's abc, nl. een sjaal met verschillende steken, volgens 't alfabet, maar dat is nog best lastig...

@yvonnep, omdat je 't borduren misschien wat lastig vind / vond en liever ging breien...?
Maar nu heb je al een borduur-idee... ;o)

marcella zei

@ Juul, een echt boekje bedoelde ik, eerst maar eens goed snuffelen in de boeken en kijken hoever ik kom.

Berthi zei

Wat heerlijk als je zo af en toe iets toegeschoven wordt!
Zo'n breirol neem ik op 18 november mee naar de SnB dag!
Die ik heb is volgens mij wel korter!

marcella zei

wil je de mijne dan ook zien? Ik verheug me nu al op de SnB dag. Ik voel me wel een beetje bezwaard omdat geen breiwerkje heb en wel ABC-lapjes, maar ik hoop dat dat in het gewoel niet opvalt. Ik heb net weer een ABC-tje af. ( 8 uur geploeterd aan de rand )

marian'ne m zei

ben je mal, je moet je niet bezwaard voelen hoor.!!!!
Al weer een abc-tje af, ik ben benieuwd. Ik ga nu alleen nog maar tussendoor werk doen voor een pronkrol.abc-en of wat anders. ja, en nu quilten he, voel het nog niet als een verslavig :-)))(meer als een moeten)
Had nog nooit van een brei-rol gehoord, is ook leuk om te doen.

marcella zei

@ Marianne, dat is toch wat wij doen, abceetjes? ;) na 36 dekens en dekentjes quilt ik op dit moment ook wel wat minder hoor ( en da's maar beter ook ). mijn huidige abceetje was gepland voor in De Rol, ik ben nu bezig met de tweede ( van vier) en daarna vrolijk verder met het volgnde projekt

marian'ne m zei

Het boek van Karin Pieterse heb ik binnen. Een heel mooi duidelijk en overzichtelijk leerboek. Precies wat ik zocht!! Ik kan aan de slag:-)))) op naar de 40....

36 quilts, heb je die al allemaal in een logje gezet, dan moet ik nog eens gaan kijken.

marcella zei

@Marianne, fijn dat het boek naar je zin is.
ik heb een gedeelte van mijn quilts in een logje staan
http://www.nuttigenfraai.web-log.nl/archief/16/11/2005
alles wat daar hangt is van mij; de andere muren hingen ook vol.

marcella zei

@ ? ik ben vergeten wie het vroeg. de Franse x steekjes vereniging is France point de croix, www.accrostitch.com. vier keer per jaar komt er een mooi glossy tijdschrift ( vergelijkbaar met quiltnieuws) patroontjes erin en verder de gebruikelijke reportages van evenementen, foto's daarvan, lezers aan het woord, boekbespreking etc.

marian'ne m zei

o, leuk ga ik even kijken!!!!!!!
Ja, marga vroeg dat op mijn web, weet ik het ook gelijk:-))))

marian'ne m zei

zo he, dat ziet er goed uit, en wat een grote Quilts zitter er bij. Wat een feest moet dat geweest zijn 'dat hangen'.
Maar ze verdienen wel wat meer logjes hoor, dat ik ze ook van dichtbij kan bekijken:-))))

marcella zei

dat komt allemaal goed marianne ( grijns)
Het "hangen" was erg leuk, een heel zaaltje vol met jouw dekentjes kunnen hangen is een feestje op zich. Mijn publiek heeft ook erg goed geluisterd, ik krijg nu nog soms reacties over dingen die ik daar gezegd heb ;) * kijkt verbaasd* ik wist niet dat mensen zo aan je lippen kunnen hangen.
vraag van Marga op jouw web....geen wonder dat ik het niet meer terug kon vinden :)

Berthi zei

Ja leuk als je deze breirol meeneemt!

yvonnep zei

Wat ontzettend leuk! Ook leuk als je dit meeneemt. Enne, nee, dat is niet te doen met breien volgens het alfabet. Maar ik heb iets anders verzonnen. Het komt echt goed.
Als ik zo overdenk, word ik vast adhd op die 18 november van al dat leuks om me heen!

yvonnep zei

p.s. ik wou het net in mijn agenda zetten (is een elektronische) en ontdekte dat het er al twee keer in stond :-))))

Carla Meijsen zei

Wat een prachtige breirol!
Een soortgelijke breirol, stekenlap ofte wel knitting sampler vind je op http://groups.yahoo.com/group/KnitalongSamplerM. Het gaat hier om een KnitAlong, in een paar maanden tijd breien we samen ieder ons eigen replica van mijn breirol, 29 mooie patroontjes! Brei mee!

Carla M

marcella zei

Hi Carla, ik doe al mee hoor ;)
ik heb me zelfs netjes voorgesteld in de groep met een verwijzing naar hier.
Ik zal er binnenkort een logje aan wijden, dat levert misschien nog wat meer enthousiastelingen op. De laatste keer dat ik keek had je 49 leden in de groep. Mooi resultaat in zo'n korte tijd. Ik ga jouw rol nabreien en ondertussen vergelijken met de mijne. Ik ben heel benieuwd of er veel verschil zit in de patroontjes van beide rollen. Eentje heb ik er in die jij zeker niet hebt ( althans dat heb ik zo begrepen). De SnB dag staat al in mijn agenda en dan neem ik mijn oude rol mee en mijn zelfgebreide lapje natuurlijk.