Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zaterdag 27 mei 2006

Oude wijn.....

Oude wijn.....
......in nieuwe zakken.
Onderstaande foto's hebben al eerder in mijn logjes gestaan. In aansluiting op het Quakerverhaal van Marianne plaats ik ze nogmaals.
"Dat was weer met een loep, uit verschillende boeken en catalogi van musea, patronen natekenen." Aldus Marianne.
Ik weet niet of er meer mensen deze afwijking hebben maar ik doe dat dus ook; behalve in boeken zie je ook op internet regelmatig leuke patroontjes die vaak niet meer te bestellen zijn omdat het aanbod zo groot is tegenwoordig en niets lang blijft.
Dat wordt dus turen, puzzelen en rommelen totdat er na enige uren een bruikbaar patroon is ontstaan. Het plezier is groot als het gelukt is en het patroon "klopt".
Onderstaande Quakerbal zag ik ooit ergens op internet. Het is een speldenkussen met Quakermotieven. Het antieke voorbeeld was gebreid en er was nu een kruissteekversie van gemaakt. Ook het naaldenboekje is nagemaakt van een foto; de rolcentimeter die er naast ligt is een eigen "ontwerp"
De onderste foto toont mijn eerste Quakerlapje, het is een patroon van Kunst en Vliegwerk en gewoon een probeerseltje.

http://nuttigenfraai.web-log.nl/archief/01/11/2005


http://nuttigenfraai.web-log.nl/archief/06/02/2006

http://nuttigenfraai.web-log.nl/archief/07/02/2006

7 opmerkingen:

marian'ne m zei

ja precies! goed gedaan hoor!!!
De "bal" is heel goed gelukt en het mapje trouwens ook.
Dit lapje kende ik nog niet, echt leuk. Ook een mooie kleur stof.

basje zei

ik probeer het ook wel eens, maar het turen is me net teveel. is het mapje op 19 derrads gemaakt het is zo fijn

ineke zei

Ja Marcella, die afwijking bezit ik ook. Ook quiltpatronen zit ik vaak te puzzelen, hoe "het werkt". Soms maak ik dan een ingewikkelde versie, lapje voor lapje, terwijl het eigenlijk "in serieproductie" kan, maar dat ontdek je dan later pas. Het turen en tekenen vind ik ook een sport. Maak soms een vlug schetsje, dat ik dan thuisgekomen niet meer begrijp en dan begint het uitvogelen...Houdt ons van de straat, toch?!

marcella zei

@basje, het is op 14 dr en de letters zijn over één draadje geborduurd, dus 28 kruisjes per cm. Ik moest het nameten, stom! Mijn quilts heb ik netjes met maten en andere wetenswaardigheden in archief, bij mijn borduurwerkjes heb ik die goede gewoonte niet.
@Ineke, de straat was toch al niks vandaag met die regen.
het is van alle tijden patroontjes spieken, dat deden ze ook in de kerk op Marken, gauw overtekenen als de voorbuurvrouw een nieuw randje had, of stiekem aan de waslijn kijken, praatje met de buurvrouw en proberen te onthouden wat je had gezien. maar het blijft leuk natuurlijk.

yvonnep zei

Marcella, alles is onzichtbaar. Je hebt de nieuwe lapjes van de keizer geborduurd - nog een goed idee voor het abc project, trouwens.

marian'ne m zei

Juul, ik denk niet dat Marcella daar op uit is hoor. Zelf teken ik motiefjes van foto's of oude merklappen waar geen patronen van uit zijn gegeven. En dat is dan de sport , dat het je gelukt is van een heel onduidelijk plaatje een mooi motiefje te krijgen. Ik koop ook altijd patronen.

marcella zei

@ Yvonnep, neem gerust je nieuwe lapjes van de keizer mee op 18/11. Zo kom je hier nog eens op ideeën. Ik kan er overigens niets aan veranderen, ik krijg zelf alles netjes op het scherm.