Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

maandag 22 mei 2006

Maandag wasdag,

Eigenlijk moet ik zeggen: zondag wasdag.
Ik was gisteren in het NOM  http://www.openluchtmuseum.nl/home en daar daar deed men de was. Zelfs op een zondags dagje uit ontkom je er kennelijk niet aan.
Geeft niet, het was erg leuk om te zien. Voor wie lange tijd niet in het NOM is geweest kan ik een bezoek echt aanraden, de laatste jaren zit het museum behoorlijk in de lift en wordt eigenlijk ieder jaar leuker. In een aantal huisjes werd gekookt, de "gewone" pot uit die tijd en het recept kreeg je er op papier bij. Je mocht ook hier en daar aanschuiven voor een bakkie koffie, gezet met water uit de ketel op de houtkachel. De wasserij was in werking, een mevrouw deed daar de was en hield er een leuk verhaal bij, in de wasserij was nu ook een mooie foto presentatie. Een jonge vrouw in Marker rouwdracht was aan het netten breien.Dat kwam goed uit want dat wil ik graag leren. Of ik er met de beschrijving uit mijn diverse handwerkboeken en haar demonstratie nu wel uit kom weet ik niet, maar het begin is er..Het zag er eigenlijk niet al te ingewikkeld uit...hier komt vast nog wel een vervolg logje op met een eerste proeve van "bekwaamheid" .
De rouwdracht was overigens prachtig; ik had het nog niet eerder zien dragen. Wat ik verder zag was een mutsenmaakster die uitvoerig uitlegde hoe het kant voor de mutsen geplooid werd.
Heel grappig was de tentoonstelling "Spaarstation Dingenliefde" wat dat inhoudt kun je zien en lezen op bovenstaande website.
Ik sluit dit logje af, ik ga "Dingen" doen, de was bijvoorbeeld.
Wasdag op Veere, ca 1930, kaart NOM

4 opmerkingen:

marian'ne m zei

Voor ons nu leuke plaatjes, maar intensief werk voor de dames toendertijd. Ik zie mijn moeder nog met opgerolde mouwen, rode armen op klompen in weer en wind de was boenen en wringen. Ik weet nog wel hoe blij ze was, en voor ons een wonder, met een vierde hands "klutser".

Je hebt een leuk dagje uit gehad, toch weer nieuwe informatie opgedaan!!!!

Juul :o) zei

@marcella, de smileys zijn weg? ;o)

Het NOM is echt een aanrader, net als 't Zuiderzeemuseum, echt genieten, als je er naar toe gaat.
Wel het liefst in 't voor of na seizoen, en ook in de winter ben ik wel eens in 't NOM geweest, de meeste huisjes zijn dan dicht, maar je kunt er ook heerlijk wandelen. (en... de bakkerij was o.a. wel open, lekkere broodjes gekocht...)
Tip: voor wie er nog geen één heeft, koop een museumkaart...
:o)

Berthi zei

Het wordt tijd dat ik weer eens naar het NOM ga!
Het is te lang geleden dat ik er was!

marcella zei

Berthi, ik kan het je echt aanraden. Er is ook op textielgebied erg veel leuks te beleven. De merklappencollectie heb ik deze keer niet gezien, dat doe ik volgend jaar wel weer maar ook die is zeer de moeite waard.( grote kasten met laden die open mogen). Ik heb er twee jaar geleden een hele middag rondgesnuffeld in m'n eentje.
Ik zet de komende tijd nog meer foto's op nuttigenfraai, dan kun je vast voorgenieten