Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

woensdag 3 mei 2006

GROOT

Nog eentje uit dezelfde tijd  als het speldenkussentje van gisteren. Ik dacht dat ik toch ook een keertje een echt rood schoollapje moest proberen. Ik heb gelukkig  nog wel handwerkles gehad op de lagere school maar het borduren van rode schoollapjes was er op mijn school al niet meer bij. Bij  Joke Visser een pakketje gekocht met een stukje "school- stramien" en een patroontje...Eerlijk gezegd...het viel me niet mee. Zulke groote steeken....en wat een raar hard spul..Het is toch nog af gekomen en ik heb eindelijk mijn eigen replica rode schoollapje op het goede stramientje...leuk voor bij de serie rode lapjes...je kunt ze zo klein willen maken als je maar kunt zien, maar zo'n eerste "oefenlapje' hoort er toch wel bij vind ik. Het stramien wordt overigens wel soepeler naarmate je het langer in je handen hebt gehad...eerst kon ik het lapje neerzetten, nu kan ik het zowaar al een beetje in elkaar frommelen. Ik denk dat het in de warme, vochtige kinderhandjes vroeger minder lang heeft geduurd voordat het een lekker soepel lapje was dan nu bij mij. Speciaal voor Juul de centimeter er naast gelegd. Eerst wat randjes om erin te komen, daarna de stokjes letters geoefend, de letters met een bochtje en de cijfers.Op het laatst nog wat moeilijkere randjes

21 opmerkingen:

Juul :o) zei

Mijn dank is groot! :D
Maar bij deze had ik geen cm nodig, LOL, want ik heb 't pakketje zelf ..., hij ligt op dit moment voor m'n neus! Uit 1921, met dmc 817... (heb je die kleur ook gebruikt?)
Verder nog een aantal patronen-zusjes... Ik moest ze hebben! ;) (ken je dat gevoel?)
Ik heb 'm nog niet gemaakt ook omdat het stramien zo grof en hard is. (niet echt aantrekkelijk!)
Straks hebben we ook nog samen bij een workshop of lezing van Joke Visser gezeten in een vroeger "leven"... :D ;)
Leuk dat je je initialen zo op de zijkant hebt gezet!
Heb jij 'm nog gewassen en zou hij daar nog soepeler van worden?Wat denk je?

marian'ne m zei

HEee, leuk zo'n school lapje. Heb ik toch wel een zwak voor hoor! Maar waar voor niet he:-))))). Het ziet er "echt "uit.

Ik vind het jammer om iets te wassen, doe dat zelf nooit. Ik heb een paar oude schoollapjes gehad hier in huis en daarvan waren er die helemaal slap gewassen waren en anderen waren nog steeds stug. Het soort stramien verschilde ook best wel veel.

marcella zei

ik had niet anders verwacht, Juul :D
ik heb de bijverpakte kleur gebruikt, dat zal wel 817 zijn dan ( ik kàn het opzoeken natuurlijk .;) ..ik heb nog minstens één zusje liggen, ergens. Natuurlijk moest en zou ik dat ook hebben..hé.... de H van hebben, hoort ook bij de hobby toch...kan prima in 't alfabet
Nee, we hebben niet samen bij Joke V in een groepje gezeten.
Ik heb " 'm " miet gewassen, ik heb nog nooit een merklap gewassen...ik krijg visioenen van doorloop en krimp en andere ellende. Ik maak geen vlekken en was mijn handen ;) als je er veel aan fröbelt wordt ie ook wel lekker, hoor

Juul :o) zei

Het lapje zit met een enorm scherpe vouw over het midden in de verpakking... :?
Ik heb ook twee strengetjes dmc erbij, veel hè, kun je nog 'ns een foutje uithalen natuurlijk! ;)
Ik was m'n dmc werk altijd, maar dit is van dat rare harde spul...
Organza b.v. is nat een frummel, maar wordt daarna weer stevig.
Zou dit ook zo gaan of zit dit vol stijfsel?
Wie weet meer?

marcella zei

ik had maar een strengetje
*zwijgt*
euhhhhh, kènt Joke V jou? :D
en nu denk jij dat ik me lappie ga wassen om te kijken of het nat frummelt en daarna weer opstijft? dat dacht ik niet hoor

marian'ne m zei

Nee, niet doen hoor, ik was ook ALTIJD mijn handen en niemand mag er aan zitten. tussendoor hang ik het aan een knaapje aan de muur. Kan ik het gelijk goed op afstand bekijken.
Hoe krijg je zo'n scherpe vouw weg, ik vind dat zo jammer. Gebruik het linnen dan liever niet.

marcella zei

marianne, voor dat ik borduur strijk ik de vouwen er gewoon uit, desnoods met een beetje stoom. Ik leg er wel altijd een dun lapje over, servet o.i.d. dat gaat prima.

Juul :o) zei

@ Marcella, dat eerste (nat frummelen...) hoef je niet voor me te doen hoor, gekkie!
En dat tweede (het strijkidee) had ik zelf al bedacht... ;)

Maar misschien heeft iemand anders nog een ervaring of tip om met ons te delen?

Juul :o) zei

@ M & M, :D
Ik was ook altijd mijn handen hoor, en de werkjes gaan onderwijl ze op hun beurt wachten in etuis, blikken, plastic en kartonnen dozen, opgevouwen tussen theedoeken, en wat dies meer zij... :D Ik heb nooit genoeg opberg dingen...
Bij de laatste merkwaardigdag kregen we ook weer zo'n leuk gobelin opbergtasje!
Ik was er superblij mee! :D

Carin zei

Ziet er erg mooi en fris (qua kleur) uit !

Berthi zei

Ik wilde ook wel eens zo'n rood schoolmerklapje borduren.... wat een stug materiaal. Overigens heb ik dat lapje in een record (voor mij) tempo geborduurd......één dag!
Ik had geen pakketje bij Joke Visser gekocht..... maar stramien van iemand overgenomen. Enkele jaren geleden kon je dit stramien kopen bij...... Jan Kleinvakman?? (is dit de goede naam?) in Amsterdam.

marian'ne m zei

Ik kwam ook op het idee hoor, maar kreeg de vouw er na herhaaldelijk stomen/strijken er nog niet uit!!!!
M&M :-)

ineke zei

Ja, dat keiharde stramien herinner ik me nog wel. Je borduurzijde (ik denk DMC) schuurde ook helemaal aan rafels langs dat keihard gepapte gaas, netzolang tot je draad brak, grrrrr!! :(

yvonnep zei

Ja! Waarom moesten we op school altijd met rood borduren? En niet met groen of blauw?

ingrid zei

Nee! Waarom moesten wij altijd met die felle kleuren rood, geel, groen en blauw borduren,....Dat was eind jaren 60 begin 70,... Dat vond ik helemaal niet mooi,...Ik herinner me nu weer dat er van die kleuren grote dikke vlechten werden gemaakt en daar moest je dan een draad uittrekken, en o wee, als het dan in de knoop kwam, daar was onze zeer strenge handwerkzuster (katholieke basisschool) helemaal niet blij mee,...

marian'ne m zei

Ik denk dat dat met de leeftijd :-))))) heeft te maken of hoe ouderwets de school was.
Ik heb op blauw aida met gekleurd garen randjes en figuurtjes geborduurd in de jaren 60. Was toen vrij modern denk ik.

marcella zei

Rood is heel lang de goedkoopste kleurstof geweest. In grote delen van europa werd op grote schaal meekrap verbouwd en naar verhouding leverde de meekrapwortel tamelijk wat kleurstof. Het werd bij ons in Zeeland verbouwd en in Frankrijk langs de grens Duitsland met Frankrijk tussen Straatsburg en Zwitserland. Het heet daar Rouge du Rhin, omdat de ververijen langs de Rijn waren gelegen en het Rijnwater daar plaatselijk rood kleurde.
Ik vermoed dat het met rood borduren na de komst van de chemische verfstoffen inmiddels zo'n traditie was dat men er nog een tijdje aan vasthield.

Juul :o) zei

Goede uitgebreide aanvulling... ;)
Ik was even te moe, heb nogal genachtbraakt de laatste tijd... 8)
Welkom thuis! :D

Berthi zei

Rood was de goedkoopste kleurstof en het behield zijn kleur. Je ziet dat het linnengoed vaak met rood garen gemerkt is.

Juul :o) zei

ROTFLOL
:D ;) :D

marcella zei

@ Berthi, inderdaad, dat was zeker ook een reden, de kleurechtheid. juist omdat men het merken leerde om daarmee het linnen van een wasbaar merk te voorzien was de kleurechtheid nogal belangrijk. In de begin van de synthetische verfprocessen ( 1870) was deze veel minder kleurecht dan de plantaardige en dierlijke verfstoffen die men gebruikte. Ik heb voor mijn lief een stukje linnen geverfd in plantaardige alizarine ( de kleurstof die uit meekrapwortel wordt gewonnen) Omdat ik niet aan een stoffenverf kon komen heb ik geëxperimenteerd met aquarelverf. Oplossen in veel water en de stof erin "verven" mislukte op alle gebruikte ( en gebruikelijke ) manieren. Uiteindelijk heb ik het lapje ingesmeerd met verdunde aquarelverf, heb het goed laten indrogen en daarna heb ik het heet gestreken. Of het wasbaar is weet ik niet maar dat is ook nooit nodig. Het is wel na vier jaar in zon en licht nog even rood als toen.