Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 28 april 2006

Wat vieren we nou eigenlijk?

Straks is het 29 april en vieren we koninginnedag. De dag dat onze koningin niet jarig is en die evenmin de dag was waarop haar moeder, onze vorige koningin jarig was. Het doet mij terugverlangen naar die goede oude tijd waarin op Soestdijk een bonte stoet aan gasten langs trok met allerlei uitingen van feestelijkheid ter ere van onze jarige koningin en haar familie. Dat was nog eens een feest en televisie kijken was op die dag een waar genoegen. Met thuis wat lekkers bij de koffie keken wij met het hele gezin naar het folkloristische spektakel. Daarna gingen we meestal zelf feestvieren in "onze" stad, Rotterdam, lekker kuieren langs de vrijmarkt en genieten van de straatmuzikanten en andere artiesten-voor-één-dag. Later speelde de dixielandband van echtvriend in spé in de stad en wij, de "meisjes van de band" mansten dan heel wat geld bij elkaar, daar aten wij studenten minstens een week van.
Onze huidige koningin gaat ergens koekhappen in het land en aan televisievermaak is daar niet veel aan te beleven. In onze huidige woonplaats is er evenmin echt "wat te doen" Tsja, we kunnen de jeugd met rode hoofden langs de straten zien hollen, kijken hoe iets te dikke meisjes hun twirlstokjes van de grond rapen, de jeugd van boven de vijftig zien "zjoe de beulen", de wethouder neemt het defilé af van de zingende schooljeugd om half negen 's morgens en zo heeft de dag nog wel meer dorpse "hoogtepunten", het traditionele vuurwerk waar destijds de dag mee werd afgesloten is allang vervangen door een "muzikaal vuurwerk" waar naar mijn smaak iets teveel strijkers en gillende keukenmeiden bovenuit gieren.
Toch blijft voor mij koninginnedag een leuk, nationaal feest.
Morgen is het de koudste dag van de week zo is de voorspelling, het kan hier en daar zelfs regenen. Maar dat weerhoudt ons er niet van op pad te gaan, naar één van de vele vrijmarkten, want vlooien heb je nooit genoeg.

Een kleine stoet oranje Trabantjes, ze staan daar met een ander doel, maar een kniesoor die daar op let.


Geen nieuwe vlooien gekocht dit jaar, er is dus niks om hier te laten zien
of toch? Het bestaat nog...het vlooiencircus

29 opmerkingen:

Juul :o) zei

Leve de koningin! Oranje boven!
Het is maar wat je er zelf van maakt.
Met gebak voor de t.v. naar onze koninklijke familie kijken, is nog steeds heel erg fijn, ik vind dit trouwens leuker, dan vroeger, en ik hoop dat iedereen warme jassen e.d. aan heeft morgen!
Een fijne dag, en dat je maar veel vlooien mag vinden!
Laat je ons er dan van meegenieten? ;)

marian'ne m zei

ja, blijft een apart gevoel. Heb een keer met het defile meegelopen, voor het bordes aangekomen was het de bedoeling dat ik zou zwaaien natuurlijk. Maar ik was nogal verlegen en heb de andere kant op gekeken op het "moment suprime",hi,hi, nog geen koninklijke familie gezien, en daar voor zo lang in de rij gestaan.

marcella zei

Juul, voozover het nuttige en/of fraaie vlooien zijn mag je ze allemaal zien ;) het wordt inderdaad warme jassen weer.
@ marianne, ik zou nog wel eens zo'n defilé van vroeger terug willen zien, al die kruidkoeken die daar werden aangeboden ;)

Juul :o) zei

... achter de rododenderon...

marian'ne m zei

goedemorgen, gefeliciteerd met de Koningin en een vlooi vol genoegen. ( dit kan je anders nooit zeggen zo:-)))

Eigenlijk hoop ik dat Almere met iets originelers komt, die koek, bleee, ik weet het niet. Met burg. Jorritsma verwacht ik toch iets anders. Maar wil het volk dat ook, en wij zijn toch ook dat volk. Wat vinden wij?

Ik heb elke dag defilee, ik fiets altijd langs Soestdijk, waar het nu akelig leeg/stil is. Ik groet de tuinman en de bewakers en geniet van de honderden konijnen die daar in de voortuin rondhuppelen.

marcella zei

ook goeiemorgen ;)
wat ik wil? zie boven, het defié terug :D
Ik kan me voorstellen dat de koninging weleens wat anders wilde maar qua televisiebeelden vond ik zelf soestdijk gewoon leuker. Soestdijk gaat de komende drie jaar open voor publiek heb ik begrepen.

Berthi zei

Heben jullie de berichten op t.v. gemist...... het wordt vandaag virtueel koekhappen! Je ligt in een deuk als je het ziet. De meeste kinderen vonden het ouderwetse koekhappen veel leuker!!!
Afgelopen week gezien bij het jeugdjournaal!!

Een leuk verhaal, Marcella. Mijn gedachten gaan ver terug.....toen heel Nederland voor de t.v. zat voor het defilé.
Dat was nog eens wat...!!!!
Wat was de naam van die presentator ook al weer.....zijn stem zit nog in mijn gehoor!

Veel plezier vandaag bij het vangen van veel nuttige en fraaie vlooien! Wij horen het toch wel.........!

Soestdijk gaat in het najaar voor drie jaar open voor het publiek. Ik ga daar zeker eens rond neuzen....!

marian'ne m zei

defile in de Haag? is het niet echt, denk ik. Ja ik wil graag bij mijn oude "buurvrouw" binnen kijken en de fraaie achtertuin bekijken.!! Wilde haar altijd op de thee vragen, is er nooit van gekomen :-). Ging jij ook met school in optocht naar het gemeente huis, zingen Joho, jo, ho, met versierde bogen en verkleed, daarna spelletjes. En met een sinaasappel en oranje zuurtjes naar huis. s'avonds de kermis!!! daar keek je naar uit. Ik eet nu ook een oranje Tom Poes hoor en ga voor de tv zitten!!!!!

marian'ne m zei

Passchier???

marian'ne m zei

Dick... virtueel koekhappen ook gezien.
Het moet voor de jeugd van nu ook aantrekkelijk blijven. Ik denk ook dat het ouderwetse blijft trekken, zeker zolang wij(onze generatie) er nog zijn.
Manlief gaat ook vlooien, brr het regent, ga straks even kijken op de markt, maar ben niet zo'n succesvol "vlooier"

Berthi zei

@marian'ne m, altijd je best blijven doen om de beste vlooien te vangen!!!:))))

Dick Passchier........ja natuurlijk....vergeet ik (hopelijk) nooit meer.

yvonnep zei

Hier, in Osdorp, wil je het niet meemaken. Niets ten nadele van mijn allochtone medemens, maar het kleine beetje oranjegevoel legt het af tegen het gevoel voor commercie. En ik heb op gewone dagen al geen zin in blikken bewerkte dienbladen, lampen met ruches en dikke, nylon, doorgestikte spreien met waanzinnig bloempatroon. Dus ik blijf maar thuis, ook al omdat ik het van de zotte vind dat het naar zaterdag is verplaatst. Zeker hier in Amsterdam waar morgen weer alle winkels gewoon open zijn. Ik bedoel maar. :(

Juul ;o) zei

Ik denk dat de koningin iedereen op zondag een rustdag gunt... :D

Hans zei

Vandaag met mijn lief naar Delft geweest. Zoals ze al schreef is er op koninnedag in ons stadsdorp niet veel te beleven. Gelukkig geen hagelbuien, maar we KOUD!... je handen werden zelfs in de jaszak niet warm.
Delft op koninnedag is best leuk. De hele stad staat stijf van de tentjes waarin ze de hele wereld van de jaren 1980 verkopen. De hoeveelheid regelrechte troep groeit elk jaar. Maar vanaf volgende week is er in Delft weer de wekelijkse antiekmarkt, en daar troosten we ons dan maar weer mee. Droog uit en thuis... het viel dua allemaal weer reuze mee!

Tineke zei

Zal ik jullie eens jaloers maken? Het was hier in Cairo vanmiddag 36 graden. Echt niet te harden. Zal ik wat zon naar jullie sturen? En een graadje of 10 erbij? Hebben we het allemaal prettig. Mijn lief en ik hebben net een oranje gebakje op. Ja, ook hier oranje gebak. Niet voor de koningin natuurlijk maar gewoon omdat ze hier dol zijn op felle kleurtjes. En Zoet dat het was, dat wil je niet weten!
Straks heffen we het glas op onze majesteit. Want ik ben best wel een beetje trots op haar. Ze runt de B.V. Nederland naar mijn mening best goed. En Yvonne... wat jij beschrijft over Osdorp. Nou dat herken ik helemaal hoor! Ze zijn er hier ook dol op. Bloemetjes, kantjes, nylon, bewerkte dienbladen, waterpijpen enz enz.

marcella zei

wrijf het maar in Tineke ;) Na maandag wordt het hier ook heus erg lekker, in ieder geval boven de 14 graden. Stuur gerust wat zon. Het was hier in ieder geval droog. De koningin stond vanmorgen in een stortbui met een pluutje op naar een koortje van drijfnatte kindertjes in t-shirtjes te luisteren, daarna mocht ze door een zompig weiland ( op haar hakjes) alwaar padvinders nrioolbuizen versleepten.
Wij waren in Delft,, "piet", zoonlief, die vannacht plots aan kwam wapperen en ik, géén regen bij ons maar het was wel erg koud. De vlooien waren niet om aan te zien maar toch blijft struinen langs de grachten leuk...
Ik hef straks het oranje glas op jullie in Cairo en drink ook op jullie gezondheid!!
Marcella

Juul ;o) zei

Helemaal niets gekocht?
Ook geen ijsje?
brrr...
;)

marian'ne m zei

Jaaaa, was echt weer voor een ijsje, je woei uit je hempie!!!
je zal vast nog wel weer wat keuks tegenkomen, al is het dan niet voor een stuivertje. Je hebt nu weer meer plek in huis:-)))

Berthi zei

Bestaat het vlooienspel nog?

marcella zei

Berthi, volgens mij is dat nog steeds te koop...
@marianne, de helft van het plezier is het idee tijdens het struinen dat je ieder moment iets bijzonders kunt tegenkomen....als ik na iedere antiek- of vlooienmarkt met tassenvol moet thuiskomen heb ik nog wel een paar zolders nodig ;)

basje winkel zei

ik heb genoten vanm jullie koninginnedag .ik heb het koud gehad en dus maar even buiten en verderl ekker binnen met glaasje, lekkertje .... ik heriner me de koninginnedag vanm heel vroeger op 31 augustus, in het dorp , aubade voor de burgemeester , optocht met verzierde fiietsen de poppenwagens , daarna spelletjes op het veilingterrein, en ´s avonds vuurwerk. op de spelltjes na vond ik dat wel leuk .

Juul :o) zei

Heb je niets gekocht, ook niet één lief klein "handwerk"-postzegeltje, of een paar leuke kleine knoopjes...
Ik val meestal toch wel voor één of meer frutsels..., maar ik zat lekker thuis bij de buis.
Lekkere warme poffertjes? :D
;)

anneke zei

zelf vind ik de koninginnedagen van tegenwoordig leuker, maar het is wel plaatsgebonden. in Utrecht vond ik het ook altijd super, misschien ga ik volgend jaar wel weer eens daarheen.

groetjes

Anny zei

O, Tineke, wil je a.u.b. wat zon sturen. Het regent hier verschrikkelijk. En voor marcella: heb je nog iets gekocht op de vlooienmarkt?Meestal is er in Delft toch nog wel iets te koop. De laatste tijd doe ik het niet zo vaak meer maar op zaterdag is er altijd wel wat bijzonderserviesgoed te vinden.

Tineke zei

Hallo Anny,

Leuk je hier tegen te komen! Ik heb tien graden zon/warmte jullie kant op gestuurd. Het is hier vandaag maar 27 graden. Marcella, nog even terug naar je vorige log. Ik heb mijn buurman gevraagd of hij iets wist van kant en de farao,s.
Hij moest lachen natuurlijk, kant is nog niet zo oud. De farao's droegen linnen. Ook verfden ze zelf al hun stoffen en weefden ze bepaalde patronen in hun kleding. Eigenlijk nog niet veel veranderd sinds die tijd he ;) .
Ik ga nu verder met mijn quilttop. Kreeg gisteren ineens de gekke vijf minuten en ben achter mijn machientje gaan zitten. Een stokoud pfaffje heb ik hier. Hard werken hoor! Maar hij wordt leuk. Marcella, hoe stuur ik je er een foto van? Vanavond weer verder aan mijn applicatie harten. Gaat niet echt hard maar ik vorder gestaag. Groetjes uit Cairo! 8)

marcella zei

Als het goed is komen de tien graden extra zon woensdag hier aan :D
Weer een kant-illusie minder....kun je niet ergens een klein stukje farao-linnen voor me ritselen? Foto's kun je nar mijn privé email adres sturen, ik heb een erg groot account ;) ik mail voor de zekerheid mijn email adres nog wel even, misschien heb je het niet ingepakt...
ik ga vanavond ook even lekker aan de slag voor de komende les...ik heb nog niks ( maar wel blok twee af natuurlijk) Groetjes ook aan F,

Juul :o) zei

We krijgen een hittegolfje!!! (zonnebrillen op!)
:D 8) :D 8) :D 8) :D 8) :D 8) :D 8) :D 8)

marian'ne m zei

Ik wil niet klagen, maaaar hou niet van hittegolf (jes), alles wat boven de 18 c is, is te veel voor mij. Misschien komt dat door mijn zeehonden "lijntje" ;-))))))))))), maaaar alles beter dan dit weer hoor. Hittegolf kom maar op, als j.............

Juul ;o) zei

Hoi Marcella, hoe gaat het Geo spel?
;)