Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 9 april 2006

In zwembadpas naar Amsterdam

Gisteren ben ik al vroeg met de bus naar het station gegaan. Halverwege de busreis begon het zachtjes te regenen. In de trein heb ik mijn zelf meegebrachte borduurwerkjes nog eens bekeken. Al snel was ik in Amsterdam waar bleek dat het regentje inmiddels een bui van formaat was geworden. Geen paraplu natuurlijk. Op de Dam bleek een demonstratie te zijn i.v.m. de huurplannen. Met een aksie plu van drie euri richting de Nieuwzijds voor een bezoek aan the Birdblocks. Met wat bescheiden aankoopjes vervolgens binnendoor naar de buren, Den Haan en Wagemakers. Ik had op internet al gezien dat ze nieuwe lapjes hadden dus ik was zeer benieuwd. Het overtrof mijn verwachting. De nieuwe serie Provencestofjes is werkelijk prachtig. Bijgaand een fotootje van de buit. Verder hing er een proefje van een nieuwe Nederlandse sits die komende zomer in vijf kleuren te koop is. Ik denk dat ik dan opnieuw naar Amsterdam moet.
Inmiddels begon mijn maag een beetje te knorren en de regen was inmiddels opgehouden. Dat laatste gebeurt altijd als ik een paraplu bij me heb...
Met een plattegrond in de hand ging mijn reis naar het Theo Thijssen museum in de 1e leliedwarsstraat www.theothijssenmuseum.nl om aldaar de verborgen talenten van mevrouw Thijssen te gaan ontdekken. Toevalligerwijs ging mijn wandeling langs "de Afstap" waar ik uiteraard een kleine pauze inlaste om alle wol en garens op mijn gemak te kunnen bekijken.
In de Leliedwarsstraat zag ik in een etalage een waslijntje met kleine babyhemdjes en broekjes. Het bleek het museum te zijn dat in het voormalig woonhuis van Thijssen gevestigd is. Omdat er in het museum niets te eten was wees de mevrouw van het museum me een restaurantje verderop in de straat aan. Ik heb daar inderdaad heerlijk en bovendien erg gezellig geluncht.
Het Theo Thijssen museum is dus niet zo groot. Er was een aardig overzicht van de handwerken van Geertje Dade, de tweede mevrouw Thijssen. Wat het bezoek vooral bijzonder leuk maakte was het enthousiasme van de mevrouw die in het museum werkte. Ze was geen handwerkster maar was door die tentoonstelling zo enthousiast geworden dat ze nu cursussen wilde gaan volgen en zelf wilde gaan breien en naaien en borduren. Toen ze hoorde dat ik in mijn tas borduurwerk had moest die natuurlijk open en werd alles zorgvuldig bekeken. Dit was een fantastisch dagje uit...

13 opmerkingen:

corien zei

.... wat erg zo'n winkel! :D Wat hebben ze weer een geweldig mooie serie stofjes erbij. Ik had ze nog niet gezien! Wat ga je er van maken?

ineke zei

Oh, oh, dat roept weer om een kastje van je DH! Of ga je ze zo snel verwerken, dat ze je lade niet eens halen? Wel schitterende aparte kleurencombi's; zo zie je ze in de Provence niet eens! Heel goede keus!
En nu snel weer pikken aan je Baltimore, of is je blok al af?
Groetjes, Ineke

marcella zei

@ Corien, ik ga er iets traditioneels van maken; ik twijfel nog aan iets met kartonnetjes, hexagons of dropjes en anders met driehoekjes, zandlopertjes in een of andere variatie en dan met een leuk middenblokje/paneeltje erin

@ineke, zo zie je ze niet meer in de provence; het zijn replica's naar een sampletjes uit een antieke quilt en de Haan kennende zal het de kleuren originele stoffen dicht benaderen. Blok is nog niet af, zeg wat denk jij wel ;), maar ik was wel bezig net en ik ga zo weer verder...lief dat je mijn huiswerk zo goed bewaakt ;)

groetjes marcella

Juul :o) zei

Dat roze lapje rechts boven, dat zou ik wel van het scherm willen plukken! :D
Heb je Margaxx nog ergens gezien? ;)
Mogen we a.j.b. een Work In Progress foto van je Baltimore blok zien?
We zijn zo nieuwsgierig... ;)

marcella zei

@Ineke, de hoofdsteel is beblad, ga snel door met de steel linksboven bebladeren.
@ Juul, het is "in progress" en fotograferen houdt de boel maar op. ;)

Juul :o) zei

@ Marcella, ik heb gelezen dat Annette en jij gisteren ook een gezellig dagje hebben gehad..... 8)

Juul :o) zei

Zitten jullie ook op simultaan borduren...? ;)

Juul :o) zei

@ Marcella, ik heb gelezen dat Annette-h en jij gisteren ook een gezellig dagje hebben gehad..... ;)

yvonnep zei

p.s. het Mob staat al in het Amsterdamse stadhuis, maar de mooie schilderijen van Krabbé zijn er niet bij. Mijn kunstwerk is al gestolen ;-)

yvonnep zei

Marcella, waarvoor koop jij in vredesnaam een plu? Oja, om het op te laten houden met regenen...
en die lapjes... ja, dat is de Provence van vroeger. Heel, heel soms vind je nog zoiets in zo'n aftands winkeltje in een achteraf straatje. Ben benieuwd wat je ervan gaat maken.

marcella zei

je hebt de pointe "plu" begrepen, mooi! Ik laat het je direct weten als de lapjes onder het mes gaan. ( maar eerst mijn bladerjob ) . Het stadhuis in A'dam .... daar waren wij gisteren. Je scharnier ontvreemd? Daar moet beleid op gemaakt worden.

Berthi zei

Jij was natuurlijk bang dat je binnenkort zonder lapjes kwam te zitten......!
Mooie kleurtjes!

yvonnep zei

Beleid, beleid? De verzekering moet gewoon uitkeren. :-)