Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

dinsdag 4 april 2006

Ik heb me de tandjes gewerkt

en mijn handwerkje tot in de puntjes verzorgd. Al eerder is de uitdrukking "tot in de puntjes verzorgd" en de betekenis hiervan aan de orde geweest. Gisteren liet Berthi op haar weblog een oude Friese merklap zien waar zowel aan boven- als aan onderrand een stukje met muizentandjes geborduurd was. Op Marken werden de beffies en keelbanden afgewerkt met "tandjes", kleine garen picootjes die met de naald gemaakt werden. Niet alleen om de kledingstukken  een letterlijk tot in de puntjes verzorgd uiterlijk te geven maar ook omdat het slijtage van het linnen tegenging. Dringt zich de vraag op of de uitdrukking "ik heb me de tandjes gewerkt" ook te herleiden is naar dit gebruik. In het boek: "de handwerken op het eiland Marken"  worden verschillende manieren gegeven hoe je deze tandjes kunt maken. Het boek schrijft hierover "navraag bij vier verschillende vrouwen leverde vier verschillende werkwijzen op; dus zijn er vermoedelijk nog wel meer" Op onderstaande foto  zie je  rechtsboven mijn proeflapje met tandjes en daarbij  de binnenkant van het schaar etuitje waar ik op het rechter gedeelte  in drie kleuren muizentandjes omheen heb gewerkt Mijn kleine proeflapjes bewaar ik in het houten doosje, het zit inmiddels vol met kleine stoplapjes, stekenlapjes, kleine breiseltjes en dergelijke.op onderstaande foto nogmaals de buitenkant van het schaar etuitje, ik heb daar eerder een logje over geschreven.

14 opmerkingen:

Lous zei

Marcella , je zal het zeker wel weten,m aar toch maar even . In het Veluws Museum Nairac in Barneveld is een tentoonstelling over handwerkgereedschap en handwerken uit 3 eeuwen.Het grappige is dat de tentoonstelling de naam heeft "Nuttig & Fraai".
groeten :P

marcella zei

Bedankt voor de tip Lous. Ik hoop gelegenheid te hebben om er heen te gaan. Er is ook een boek van verschenen: uit kiep en bazar" , ik heb het nog niet gezien maar ik verwacht dat het een erg mooi boek zal zijn. Het logje wat onderaan de lijst staat gaat daar over.
groetjes, Marcella

Berthi zei

Het ziet er " tot de puntjes verzorgd " uit !!

Juul :o) zei

Ik blijf het een prachtig etui vinden, het is leuk om de binnenkant nu ook te zien! :D
Je "proefjes-doos" vind ik ook een goed idee! :D
Jij weet de puntjes weer op de i te zetten! :D

marcella zei

Juul, het proefjes doosje was een geërfd doosje, op het deksel zijn kleine xsteekjes geschilderd, héél schattig. Zo'n doosje krijgt bijna vanzelf een bestemming..

Juul :o) zei

Dat vráágt natuurlijk om een foto waarin het doosje "nonchalant" figureert... ;)
EN / OF... nog beter, een log over de inhoud van het doosje... met foto('s)! ;) 8) :D
(uitdaging / ideetje...?)
... misschien zitten in dat doosje wel een paar "mislukte" werkjes? 8)

Juul :o) zei

... vertel, vertel, vertel!!! ;) :D ;)

marcella zei

het doosje is wat moeilijk te fotograferen omdat het een beetje glimt. De inhoud van het doosje? wordt je ook niet echt blij van: het lapje met de rode M was een redwork proefje voor een workshop die ik heb gegeven, het lapje met blauw vierkantje is een stopje, klein lapje open naaiwerk, festonsteekje, stukje maaswerk, een speciaal steekje van Marken, lapje met open zoompje en een proefje met een soort knoopjessteek. klein gebreid lapje.
het zijn op zich allemaal "mislukte" werkjes want het was om te proberen of ik het kon...en verder bevat het doosje kleine rommeltjes, naalden, scissorfobjes etc...
zo, jij kunt weer slapen
:D

Juul :o) zei

:D :D :D
LEUK!
;) ;) ;)

ingrid zei

Marcella, ik word er toch wel blij van,....ben ook zo nieuwsgierig,..... ;)

maarten zei

Leuke site hoor Echt toppie
Veel suc6 verder met je web-log
Kom zeker vaker langs
Kijk ook eens mijn site
http://www.songfestival50jaar.web-log.nl/
En stem op de poll!!

Juul ;o) zei

Die Maarten toch... :? :?
Ik kijk al jaaaaaaaaaaaaaren niet meer naar het songfestival....... 8) :P 8)

yvonnep zei

Leuk over die tandjes...ik dacht altijd dat 'ik heb me de tandjes gewerkt' een soort verbastering was van zo hard werken dat je op je tandvlees loopt. Dit is logischer.

marcella zei

@Yvonne,
ik vroeg het me alleen maar hardop af. Eerlijk gezegd weet ik niet waar de uitdrukking vandaan komt. Kan ook met tandwielen te maken hebben.