Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 2 april 2006

Werken der Dames

Zoals Juul al eerder opmerkte: er zijn erg veel gevaarlijke winkeltjes in Utrecht. Gevaarlijk voor de portemonnee om precies te zijn. Na een kopje koffie in StP  http://www.museumspeelklok.nl werd ik om 11 uur losgelaten... en had ik dus 6 uur de tijd. Hoe ik mijn tijd heb doorgebracht? lees en huiver...
Ik heb zo'n beetje mijn vaste winkelroute in Utrecht, van StP naar de winkel van Carol Cox kom je over de lijnmarkt, daar vindt je o.a. magazijn de Vlijt en een garen- en bandwinkel met een werkelijk enorme knopenverzameling. Alleen kijken al naar al die knoopjes is al leuk. Verder zit er sinds kort een kralenwinkel, ook daar ga ik altijd even naar binnen om te kijken of er nieuwe 'charms' aan mijn verzamelingetje toegevoegd kunnen worden. Ik gebruik die kleine bedeltjes vaak in borduurwerk, in naaldenboekjes en in allerlei andere kleine handwerkjes die wel wat versiering kunnen gebruiken. Verder over de oude gracht kom je dan een heleboel curiosa winkeltjes tegen, een daarvan leverde een lief, klein, oud witwerklapje op. Verder loop ik daar ook altijd binnen bij een van de kringloopwinkels. Beneden is namelijk een enorm goed gesorteerd boekenantiquariaat waar nogal eens een leuk handwerkboek voor een weinig geld te vinden is. Het eindpunt op de oude gracht is Carol Cox. Een van mijn favoriete lapjeswinkels, het is altijd gezellig een praatje te maken met Carol en ik ga uiteraard zelden weg met lege handen. Zij verkoopt ook shaker dozen en heeft een prachtige collectie Shakermeubelen in de winkel staan. na Carol Cox weer terug over de andere kant van de oude gracht, donkere- en lichte gaard en dan de rest van de oude gracht met boekwinkel Broese, de Slegte, Laura Ashly en diverse winkels richting de Bijenkorf. In een ander antiquariaat waar ik ook nogal eens naar oude handwerkboeken zoek vond ik voor een erg redelijke prijs onderstaand boek: Een Franse uitgave van de Encyclopédie des Ouvrages de Dames, van Thérèse de Dillmont, destijds te koop voor 3,75 Franse Francs, de prijs was in het gebruik licht gestegen
Dit boek stond al tijden op mijn lijstje "most wanted books"
Ik heb de hele zaterdag avond lekker zitten lezen en kijken en zelfs al een nieuw steekje uitgeprobeerd op mijn Perzisch Ajour lapje dat uiteraard ooit een plekje vindt in mijn Souvenir. La langue Francaise n'est pas une problème,
als je maar wilt
Amitiés, Marcella


het Boek der boeken

een kijkje in het boek, liefdevol bedekt met het Perzische lapje in wording

de lapjes van Carol. Ik voorzag een tekort aan lapjes met kleine prints, ik had ze dus gewoon nodig

28 opmerkingen:

Annette-h zei

Heel keurig hoor vier lapjes!!'

Mooi zijn ze.

DH zei

Je bent weer héél bescheiden geweest, maar vier lapjes!

ineke zei

Jee Marcella, quel trésor! Wat een geweldig moment moet dat zijn geweest als je zo tegen één van je meest gezochte favorieten oploopt.
En die lapjes zijn zóóó multi-inzetbaar; dat je daar geen meters van gekocht hebt! Nou ja, 't kan nòg, natuurlijk!

anneke zei

een perfecte middag zo te lezen. lekker struinen en doen waar je zelf het meest plezier in hebt. en dan zo'n juweeltje van een boek vinden, je moet maar boffen!

groetjes

maarten zei

Leuke site hoor Echt toppie
Veel suc6 verder met je web-log
Kom zeker vaker langs
Kijk ook eens mijn site
http://www.songfestival50jaar.web-log.nl/
En stem op de poll!! :P

Marga zei

Wat een leuke vondsten heb je uit Utrecht meegenomen! Nu ben ik in Utrrecht best wel bekend (oudste dochter woont en studeert er al jaren en manlief is er geboren en geotgen), maar van de winkel van Carol Cox had ik nog nooit gehoord. Zou je mij kunnen uitleggen waar ik die precies kan vinden?

marcella zei

Marga, carol Cox zit op oude gracht 380, dat is vanaf de lijnmarkt richting museumkwartier aan de linkerkant van de gracht, het is een flink eind lopen. je hebt zelf ook een erg leuk weblog zag ik, ik heb je gelinkt en ga nog even terug
groetjes, marcella.
p.s.
de borduurwinkel in de hamburgerstraat ken je wel? ( plm 2e zijstraat aan de linkerkant van hetzelfde stuk oude gracht, op de hoek zit een winkel met hippe babymeubeltjes)

Berthi zei

Wat je nodig hebt, moet je beslist kopen.........!

Juul ;o) zei

Eerst even deze plaatsen (2e keer, Berthi, ben je er nog?)
@ Berthi... Omdat we een "kringetje" hebben... ;) (mag het Marcella (?), ik plaats 'm hieronder nog een keer)
Berthi, je nieuwe teller vind ik privacy onvriendelijk :( , dat jij m'n "dingen" aanschouwd, dat is mijn keuze als ik een commentaar schrijf, maar nu kan iedereen meekijken...
8) 8) 8) :(
Ik ben dus even "weg"... Marcella, lach niet! :P
Ik kom wel langs, maar ben stil... Wat zal het rustig zijn... ;)
Ik spreek je zaterdag wel... :D als ik je niet mis loop... :? dat is me wel eens meer gebeurd...

Marga zei

Nooit geweten Marcella. Maar nu weet ik dus wat ik 22 apil ga doen als ik de tweeling heb afgezet bij de Fantasy Fair.......de voor mij nieuwe winkels bekijken. Dank je wel!

Juul :o) zei

Het is altijd verder lopen dan ik denk als ik naar Carol Cox ga :D , gelukkig zitten er veel leuke stopplaatsen op de route! Ik heb er ook elke keer (te) veel leuks gevonden! ;)
Gefeliciteerd met het vinden van je Boek der boeken :D , voelde je het in je maag... toen je hem ontdekte? ;) Dat heb ik altijd...LOL
Leuk om de lapjes te zien! :D

Berthi zei

Hoi Marcella,
Via dit weblog even een berichtje voor Juul.

Juul hier ben ik! Ik heb je berichtjes gisteren niet gelezen.
Ik zal eens navragen of deze nieuwe teller verstopt kan worden. Ik heb daar totaal geen verstand van, maar dat wist je al. Anders naar een andere teller zoeken die deze mogelijkheid wel heeft ..........misschien kan Marcella mij via een email een tip geven over haar onzichtbare teller?????
Groetjes Berthi

Juul :o) zei

@ Berthi, het wordt op prijs gesteld :D , en anders spreek ik je zaterdag... :D

Berthi zei

Juul,
Waarschijnlijk heb ik de oplossing gevonden. Ik heb de maandag nuttig besteed!!!!!
Natuurlijk spreek ik je zaterdag....!

Sorry, Marcella.........!!

Juul :o) zei

@ Berthi, Ik zal het in de gaten houden!
Maar 'n paar dagen "rust" kunnen ook geen kwaad ;) ...
Ik zie je! :D

Marcella, bedankt! :D

annette-p zei

Leuk een aantal nieuwe adresjes in Utrecht.
Meestal kom ik niet verder dan de lapjesmarkt op zaterdag in de Breestraat.

yvonnep zei

Natuurlijk had je die lapjes nodig, Marcella. Ik las toch laatst dat je bijna geen lapjes had?

Marga zei

Nu jullie allemaal zo bekend zijn in Utrecht......weten jullie misschien ook leuke "borduur/boeken/stofjes winkels" in Amsterdam? Want daar ga ik een weekendje naartoe.

Juul :o) zei

http://www.afstap.nl/

http://www.dutchquilts.com/index_nl.html

http://www.birdblocks.com/index.htm

Juul :o) zei

@ Marga... geef een verslagje van je winkelbezoekjes en aankopen als je terug bent... ;)

Marga zei

Natuurlijk ga ik dat doen!!

Juul ;o) zei

@ Marga, FIJN! ;)
Veel plezier op je "strooptocht "... 8) ;)

annette-h zei

Beetje late reactie, maar ik was net bij de Slegte hier. Enne je raad het al ik heb er ook eentje op de kop getikt. Een Engelse, uit de jaren 50 denk ik. En het is een 'kleintje' 10 bij 16 cm.
Leuk he!

marcella zei

Annette, gefeliciteerd met je aankoop. Je hebt vast erg veel plezier ervan, er staan zulke mooi dingen in

annette-h zei

Ja het lijkt me heel handig om technieken in op te zoeken!

Ellen zei

Dag Marcella,
Ik kwam hier toevallig op je blog terecht omdat ik ook op zoek ben naar l'encyclopédie des ouvrages de dames.
Maar ik zag dat er een grote en een kleine versie van bestaat.
Weet jij misschien of daar inhoudelijk verschillen tussen zitten?
Want voor de grote vragen ze dikwijls veel meer.
Groetjes,
Ellen

marcella zei

@Ellen, volgens mij is het dezelfde uitgave maar dan in kleiner formaat. Ik geloof dat de kleine uitgave ook meer pagina's heeft. Wat ik niet weet is of de afbeeldingen ook kleiner afgedrukt zijn, dat zou wel jammer zijn want dan zie je minder details.
succes met de aanschaf

Ellen zei

Dankjewel Marcella!
Ik heb er een grote en een kleine zien liggen in De Slegte en het kan zijn dat de beelden wat kleiner waren afgedrukt, maar dat viel wel mee, vooral de tekst was kleiner afgedrukt.
Ik heb er nu een kleintje gekocht op ebay.
Ik kan niet wachten!