Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

donderdag 27 april 2006

Pottenkant

Er was een tijd dat ik dacht dat een stukje kant een stukje kant was. Sinds ik deze website heb gevonden weet ik wel anders.
http://siubhan.iquebec.com/dictdent/page01.htm
Er is een grote verscheidenheid aan soorten kant, niet alleen in de wijze waarop het gemaakt is maar ook wat betreft de motieven.
Antwerpse kant bijvoorbeeld is een kloskant met motieven die geënt zijn op de Barok en veel motieven hebben dan ook vazen of potten met bloemen, vandaar de naam "Pottenkant"
Een heel andere kantsoort ( met een "A") is dentelle de l'Aiguille, bij ons bekend onder naaldkant. Met kleine festonsteekjes worden de motieven om spandraden heen gewerkt. De motieven worden onderling ook weer verbonden met draadjes waarom heen weer festonsteekjes. Ik ga dat zeker een keertje proberen en in mijn souvenir verwerken.
Hieronder wat foto's van kantjes beginnend met de letter A
dentelle de l'Aiguille, naaldkant

Antwerpse "pottenkant"

Appliqué Carrickmacross

31 opmerkingen:

marian'ne m zei

Prachtig, dat kant, en wat zit ook daar weer een hele geschiedenis aan. Wat maakten ze er veel werk van he vroeger. Er gingen meters kant op in kleding. Leuk dat je het zelf gaat proberen, lijkt mij heel pittig om te doen.

ineke zei

heb ooit in een vorig leven ook gekantklost. was 2 jaar geleden in Tönder in Denemarken, waar een grote Europese expo en markt was en raakte weer aardig enthousiast.
naaldkant vind ik schitterend, maar dat gaat mijn geduld ietsje te boven.
de carrickmacross was me niet bekend, is Iers, zag ik en daar ga ik wat meer over zoeken. leuk weer!
je letter A is af, Marcella, nog 25 "to go".
groetjes, ineke

yvonnep zei

ach, dat is iets dat ik ook in mijn leven nog graag eens wil leren (net als Russisch, niet-emotioneel worden en er altijd verzorgd uitzien). ;)

marcella zei

@ marianne, ik denk dat het net als alle andere dingen een kwestie is van de slag te pakken krijgen...daar gaat dan gelijk ook een heleboel tijd in zitten met uitvinden en prutsen...Ik heb ooit weleens een klein heel simpel kantje geklost, erg veel werk voor erg klein resultaatje maar toch wel leuk om iets zelf-geklost in mijn rol te doen. ik ben het kantje kwijt dus ik moet er nog een maken.
@ Ineke, leuk dat ik jou ook weer op onderzoek heb gestuurd ;) ik kwam de site ooit tegen omdat ik iets wilde zoeken over filet doorstopwerk. Mijn moeder heeft daar een antiek, Frans tafelkleed van, familiebezit en een schitterend ding, ik zat als kind al gefascineerd te puzzelen hoe dat in elkaar zat. Het wordt op hoogtijdagen gebruikt ( Kerst en zo) .
@yvonnep, heerlijk hè zo'n wensenlijstje voor later, ik heb er ook eentje hoor. ik ben domesticaal uitgedaagd, daar zou ik nog wel wat ten positieve aan willen veranderen, en ik wil rechten studeren om maar eens wat punten op te noemen ;)

marcella zei

nu eerst even kijken of yvonnep al ontdooid is

Berthi zei

Kant.......mooi.......veel té veel verschillende soorten...... ga ik me niet in verdiepen!!! :D

marian'ne m zei

Ja, ik moet niet zeuren maar doen!!!! :-))))), ik heb er respect en bewondering voor, dat is het!!!!, hi,hi. Ik kan beter gaan H.H. en, anders wordt ik melig.

ineke zei

ja, marcella, zet die luie internetsters maar aan de studie!
leuk, zo'n family-heirloom! ben jij de erfgename?
ik heb nog een groot gordijn, waar een stuk antiek filet doorstopwerk (van de puces in Parijs, toen ik er woonde) in genaaid is. helaas past het niet in dit huis, dus het wacht op een passend raam, in mijn volgende stek wellicht.
heb ooit in Bretagne van die filet-knoopnaalden gekocht, maar ik moet me daar eens goed in verdiepen, heb het knopen nooit geoefend. "Voor later" roepen mijn DH en ik dan in koor....

marcella zei

Ineke, ik hoop dat ik er nog heel lang bij mijn moeder aan mag eten ;) Ik wil het knopen ook zo graag leren, maar jhet lijkt me erg ingewikkeld. Ik moet ook eerst eens aan knoopnaalden zien te komen en vooral ..aan iemand die het mij kan leren..als je iemand kent hoor ik het graag...of zal ik een Schevenings vissertje aanklampen? lijkt me ook wel spannend. Het staat wel beschreven in een aantal boeken maar dan nog begrijp ik het niet helemaal.
welke puces bezocht jij in Parijs, sinds yvonneps tochtje borrelt het weer, dus ik denk dat een tripje niet lang zal uitblijven....eerst maar eens een beetje zon...

Juul :o) zei

Ik heb nog nooit iets geklost, e.d., maar die kussens met al die klosjes alleen al, zijn zo decoratief! ;) :D

marcella zei

juul, en nog een stapje verder is het gevoel dat je het een keer wilt doén...daarna houdt voor mij de hobby wel op denk ik ;)
ooit was er bij de Ariadne ( toen de Ariadne de Ariadne nog was) een anbieding van klosjes...nou, ik hèb ze hoor, een ikea bakje vol..zo zie je maar dat je nooit een aanbieding moiet negeren :D

Juul :o) zei

Ik heb ze bij Berthi ook al geplaatst, maar nogmaals mijn excuses voor mijn ABC geplaag *Ü* *Ü* *Ü*
Ik waardeer het zeer dat je de handschoen toch hebt opgepakt, ik dacht dat het bij de A zou blijven... 8)
Je hebt je wel wat op de hals gehaald, maar ik zal met plezier je vorderingen volgen. :D

Het blijft jammer dat de A(!)riadne zichzelf niet meer is hè?
Mocht je ooit je klosjes ook weg willen gooien, en je kids willen ze niet opvangen, geef me dan maar een seintje! (Heb je ook zo'n mooi kussen?)
:D

Juul :o) zei

B = Burda... ;)

ineke zei

Marcella, natúúrlijk hoop ik ook, dat je nog lang kunt aanschuiven bij je moeder!! Wie weet, lukt dat knopen nog een keer en maak je een duplicaat!
De puces, die ik bezocht waren/zijn de Porte de St.Ouen/Clignancourt (en dan vooral de marchés Biron en Vernaison), maar ook bij de Pte. de Vanves (14e) en bij Montreuil (20e). Die zijn stukken kleiner, maar niet zo door al die massa-meuk verontreinigd, meer authentieke 2e of zoveelste-hands spullen.
Ook in voorjaar en zomer veel buiten de stad gekeken. Soms liep je er spontaan tegenaan, soms zag je op een winkeldeur iets aangekondigd of op een bord langs de weg. En dan 's zondags erheen. Stukjes kant scoren of taartborden of filet-stukken of.... of....
Morgen koninginnedag ook weer allerlei authentieke spullen, maar ik moet helaas andere dingen doen. Reden om weer eens richting Parijs, Lille of Normandië of zo te rijden en daar te gaan snuffelen

Tineke zei

Hallo Marcella,
Eindelijk heb ik al je logs gelezen. En geloof me.. dat was volhouden. Wij hebben in Cairo alleen internet via de telefoonlijn (50 kbps). Het ziet er allemaal goed uit joh, leuk om al je verhalen te lezen. Ik ben bezig aan mijn hartjeskrans (les1) Leuk om te doen in de hitte. Het is hier vandaag al 38 graden. Zodra ik het blok afheb stuur ik je een foto, oke? Ik heb nog niet naar mooie Egyptische katoen gekeken. Ben druk geweest met het ontzanden van het huis. Fijne koninginnedag morgen. Wij mogen woensdag 3 mei naar de Nederlandse ambassade voor oranjebitter en bitterballen. Samen het volkslied zingen in een ver land, hoop dat ik niet ga huilen. Marcella ik ga stoppen want de buren komen kennismaken. Ik zit helemaal goed. Een griekse onderwijzeres ( doceert engels) getrouwd met een egyptische man die professor is in Latijn, Grieks en de geschiedenis van het oude Egypte. Zal ik eens vragen of de farao's ook al kant hadden? Groetjes, Tineke.

marcella zei

Hoi Tineke, wat leuk!!!!! Dat is een prima werkje voor in de hitte, zo'n hartjeskrans, je hebt letterlijk niet zoveel in je -vast véél te warme- handen. Ik zal aan je denken woensdag... een Zwitserse delegatie hier gruwde ooit van onze nationale bitterbal...en wij op onze beurt van hun bloedworst ;)
ik kan me voorstellen dat je zo ver van huis wel wat emotioneel wodt daarvan. Hoor gerust al je buren uit over textielzaken, je mag altijd gastbloggen als je wilt.

Ik zal je berichtje meenemen naar les drie volgende week.
groetjes, ook aan F., Marcella

marcella zei

Tineke, ik vergat je foto aanbod nog, gráág, die is meer dan welkom.

marcella zei

Ineke, bedankt voor je adresjes in Parijs. Lille hebben we in dec op de terugweg van Chartres/Parijs bekeken, leuk stadje...

ron zei

..mooi, mooi!
het zal toch niet wààr zijn dat ik al die zorgvuldig door mijn moeder gehaakte kleedjes weg heb gemieterd??

'k ben ook bezig aan het quakerproject.
op kaaslinnen dat ik nog had liggen en helaas niet geheel watervast 'bankers grey' van Sampler Threads.
moet nog veel leren maar dat doe ik wel als ik jullie vaker lees ;-)

marcella zei

ha, Ron. leuk dat je me gevonden hebt....We hebben allemaal zo onze wegwerp-zonden...zo denk je dat dit echt, echt, echt nooit meer leuk is of gewenst en twee jaar later denk je shit!
en dan heb je het nog zelf gedaan ook ;(
leuk dat jij oolk quakert, foto's heb ik er nog niet van gevonden op je weblog ;) Het kan een heel leuk effect zijn als je linnen niet helemaal watervast is...ik ben heel benieuwd. We leren heel wat af op elkaars weblogjes, ik ook hoor.

Juul :o) zei

Ik ga je iets leren, even een beetje info sharen... ;)

(Gentle Art )Sampler Threads (kortweg GAST) is katoenen garen, en je kunt het voor de zekerheid voorwassen, om te kijken hoe "erg" het bloed. ('t is geen linnen...) ;)
Het is iets kleurechter dan b.v. WEEK'S...

http://www.thegentleart.com/mn.htm

http://www.weeksdyeworks.com/

Ik werk er vaak mee...
;)

marcella zei

Oeps, even op het verkeerde been gezet. Ik had pas een pakketje van Week's waarbij ook het linnen een beetje vlekkerig was....ik dacht dat Ron dat bedoelde.. het effect was wel leuk met dat linnen

marian'ne m zei

Zag pas dat gevlekte linnen op de stuivertjes markt, zag er heel leuk uit. Ik vroeg of het niet er af zou gaan in je handen. Een oudere dame vertelde dat het kleurvast was en lekker werkte. Maar dat was misschien heel fijn AIDA? Het gaf een heel apart effekt bij bv bloemen en/of landschappen.

ron zei

dank jullie wel dames!!
ik heb een quakerfotootje op mijn log gezet En een stuje van mijn avontuur met benjamin wollepluis!
zo blij dat ie weer terug is

Juul :o) zei

Niet met de aïda... :?
Maar met het linnen! :D

Juul :o) zei

Zweigart heeft heel mooi "gevlekt" linnen in diverse kleuren, ook "koffie"kleur (Ria!) ;) .
Het is de Vintage serie, zowel "gewone" aftelbare stof (plm. 12 / 13 draads, 32 count) als ook aïda. ;)

http://handarbeit.zweigart.de/

En ook daar werk ik mee! (op dit moment zelfs...) :D

marian'ne m zei

hoe komen jullie toch aan al dat andere draad en linnen. Ik werk alleen met DMC en af en toe met madeira zijde ( ssssst voor J.) en kaaslinnen (14/16 draads) Weet geen namen,adressen niks.

marcella zei

dat kopen wij, Marianne :D Ga eens een keer langs bij de Vlijt in Utrecht, of bestel iets online bij UFO's of de handwerkboetiek en voor de rest overal snuffelen en af en toe iets leuks kopen..het is erg leuk om met ander garen dan je gewend bent te experimenteren...Ik kreeg een tijdje terug van Tineke een paar klosjes colcotton, een katoenen garen dat ook voor countryquilten wordt gebruikt. zij borduurde ermee..en ik nu ook, de kleuren zijn prachtig, het werkt lekker en het effekt is weer heel anders dan met splijtgaren.. ( ook te koop bij UFO's o.a.) .ik koop ook wel eens strengetjes hanggeverfd garen, katoen of zijde..
Ik werk ook met verschillende soorten linnen. Meestal van K&V, soms koop ik het zelf in Frankrijk bij een weverij en verder scharrel ik vaak uit een bak met kleine lapjes andere soorten linnen bij elkaar...gewoon om een keer te proberen.

Juul ;o) zei

Colcotton gebruik ik soms ook... ;) :D ;)

@marian'n m:
Kom naar merkwaardige dagen... 8)
Google? 8)
Nee hoor ik plaag je...
Ik heb wel een paar addressen voor je hoor, ik zal ze straks bij je langs brengen...
Ik ga eerst eten! ;)

marian'ne m zei

dank jullie, ik heb al eens verteld dat ik niet zo reislustig ben, om allerlei redenen.
Bij de Vlijt ben ik wel eens geweest, en die andere mooie zaak in de Hamb. Laan of ik stuur manlief met een lijstje. Maar je wil het soms liever zelf zien of voelen. In Amersfoort is MUR ook een goede zaak, maar toch een beperkte keus. Pas manlief heen gestuurd, hebben ze het verkeerde aan hem mee gegeven. Duur grapje!! Zelfs 14 draads linnen kan ik niet dichtbij in de handwerk/hobby zaken kopen/bestellen. Bij K en V bestel ik ook wel, maar jullie noemen namen, nooit van gehoord Eeeehhh Frankrijk kom ik niet regelmatig (nooit:-))))))), zoals jullie zien ben ik erg honkvast, geeft niet, maar mis wel het een en ander aan informatie. Vandaar mijn vragen die ik rondstrooi!!!!!!!

Juul :o) zei

@ Marcella, ik heb een link voor je, voor als je nog inspiratie en patroontjes nodig hebt, voor je bakje vol klosjes? (= te veel x vóór...)
Ik heb een beeldig schildpad patroon gezien! :D
http://www.lokk.nl/
;)