Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

donderdag 20 april 2006

Bij Teun

Vorige week kort na het weblogje over "Mijn pakkie an" van Berthi  kondigde mijn echtvriend aan dat het mooi weer was en of ik zin had in een ritje..."Je wilt naar Asten" probeerde ik,  maar dat was zo laat op de middag natuurlijk geen optie. Toch had hij onthouden waarom ik graag naar Asten wilde want dinsdagavond laat kondigde hij aan dat we woensdag naar Asten zouden gaan...als ik zin had tenminste. Woensdagochtend na een Frans ontbijtje weg richting het verre zuiden...."Mijn pakkie an"  bleek een erg leuk winkeltje te zijn met een erg aardige collectie  oud naaigerei.  In de winkel troffen we bovendien Teun aan, het dochtertje van de eigenaresse die vanwege een waterpokje zo hier en daar deze dag winkeldochter was...Na enige tijd viel ook het kwartje waarom de collectie kinderkleertjes "en teun" heet. Terwijl manlief met Teun converseerde kon ik op mijn gemak alle scharen, speldenkussentjes,  -doosjes en andere zaken bekijken. Met lege handen ga je natuurlijk niet weg getuige onderstaande foto. Op de foto o.a. een koperen inschuifbaar haaknaaldje, Ik dacht eerst dat het een priempje was, maar nadere bestudering leerde dat er een klein haakpuntje aan zit...ik vermoed nu dat het zo'n nylonkousenophaaknaaldje is. Het is prachtig uitgevoerd, verder een schattig benen - of ivoren speldenkussentje, ook dit is een een mooi met de liefde gemaakt dingetje...en verder een knoopsgaten schaartje in een model dat ik nog niet had.Bij het afscheid kregen we beiden een tekening van Teun mee..we gaan ongetwijfeld nog eens terug.  http://www.mijnpakkiean.nl Verder vertier vonden we in Asten in het nationaal beiaard museum  http://www.carillon-museum.nl   

19 opmerkingen:

basje winkel zei

wat een leuk winkelje. het haakje herinner ik mij uit de "ophaaltijd"

annette-p zei

Een leuk adresje om onderweg naar het zuiden even aan te doen.

Juul :o) zei

Dat was weer schrikken! :D :? :D
Ik had m'n geluidsvolume voluit staan!
Je kon me van de vloer rapen! ;) :D

Liesje zei

wat kan teun mooi tekenen! lief hoor.... ;)

marcella zei

waarom schrikken? had je de klok horen luiden :D
't goeie haakje zit er weer om..

Marcella zei

Basje, dan ga ik er bij deze van uit dat het inderdaad een ladderophaalhaakje is...leuk, daar had berthi laatst ook iets over in een log...Ik heb wel vaak het ladderophalen "live" gezien toen ik klein was, maar had geen beeld van het ladderhaakje. Leuk dat jij het kunt bevestigen.

marcella zei

Even een héél ander onderwerpje...In het programma tussen kunst en kitsch vanavond werd een album getoond met allerlei kleine handwerkjes en proefjes erin zoals bij een souvenir de ma jeunesse. deze keer dus niet bijeen in een rol maar genaaid in een soort plakboek. het was erg oud en familiebezit van de huidige eigenaresse...heel erg leuk dus om zaterdagmiddag om 15.05 even naar de herhaling op ned 1 te kijken

Ria zei

Marcella heb ik net gezien, wat een prachtige werkjes waren. Heel erg mooi.

Berthi zei

Ontzettend leuk dat jij een uitstapje hebt gemaakt naar het "verre" zuiden........ en wat een mooie aankopen!!! Ik schreef toch al dat je daar niet met lege handen de deur uitgaat!!!!
In mijn log van 7-2-2006 schrijf ik over een ladderophaalpennetje. Het ziet er anders uit dan wat jij gekocht hebt. Het pennetje dat ik laat zien op mijn weblog komt uit de naaidoos van mijn moeder....... en dat is zeker een pennetje om ladders op te halen. Maar misschien had je verschillende soorten?

Ik heb tussen Kunst &Kitsch niet gezien (informatieavond v.d. school)....... maar ik ken de albums met kleine handwerkjes........ ik heb er eentje ........zal die binnenkort laten zien op mijn weblog. Het is een Engels album en niet zo dik.
Nu ben ik wel benieuwd wat de waarde van dat album was?!

marcella zei

@ ik ga straks nog even op jouw log naar jouw ophaalpennetje kijken. het pennetje zelf is niet dikker dan een speld en het haakje minuscuul klein.
Tussen Kunst en kitsch was nog wel in Venlo ...het boek zag eruit als de plakboeken die wij vroeger vaak kregen om suikerzakjes of sigarenbandjes in te plakken en was helemaal vol met kleine werkjes...de geschatte waarde was rond de € 750 geloof ik...

Berthi zei

Nog een toevoeging:

Marktplaats

marianne m zei

wat een "LEKKER" winkeltje, krijg zin in stofjes,wolletjes, knoopjes. wordt je vrolijk van :-))))

marianne m zei

mooi he!!! zo'n album

Kan het zijn dat mijn moeder( in de jaren 70)de ladders in haar panty's/steunkousen in een fournituren zaak liet ophalen. In zo'n heel ouderwets winkeltje, een wand met houten laatjes, waar ze nog van dat rose corset elastiek verkochten etc.en nog meer van dat hele ouderwetse naaigerei met 2 vrijgezelle zussen die je heel gedienstig waren.

marcella zei

@marianne, zo zagen die winkeltjes er ook in mijn herinnering uit. Een van de dames was altijd aan het werk, ladders ophalen, in een soort borduurring met een loupe en lamp erboven, de andere bediende de klanten en had ook zo'n werkhoekje. in de jaren 70 kwamen de panty's en toen zal het aantal klanten wel snel verminderd zijn. Voor steunkousen zal er nog wel een tijd doorgewerkt zijn, die waren nogal duur.

ineke zei

Leuk uitje! Ik had vage plannen om, ná de expositie van Berthi , terug te rijden via Brabant en dan ook nog even Asten (èn evt. Someren voor de quiltboeken) aan te doen. Maar bij Berthi was het zó gezellig en interessant, dat de dag om was vóór ik iets in de gaten had. Dus Asten en Someren bewaar ik nog maar even. Een jaar schijnt 365 dagen te hebben (ik kom er altijd een flink aantal te kort!)
Goed weekend, groetjes,
Ineke

yvonnep zei

Zou je met die ladderophaalpennetjes ook de huidige ladders kunnen ophalen (doe gemiddeld 1 dag met een paar panties en dat vind ik soms zo zonde)?
Leuk dagje uit!

marcella zei

@Yvonne, ik ga het natuurlijk een keer proberen en als het te doen is laat ik het je weten....kun jij opladderen als de collega's een rookpauze hebben, ik zíe het voor me :D
hoe was Parijs?

Petrie zei

Hoi Marcella,leuk artikeltje op je weblog. Fijn wanneer klanten zo tevreden zijn.
Ik las over je vragen over de haaknaald.
Dit is geen ophaalnaald maar een Engels of Amerikaans haaknaaldje afkomstig uit 1870.
Een ophaalnaaldje valt dicht anders zou het haakje blijven haken en meer schade aanrichten dan herstel.
Je kunt je aankoop en andere haaknaalden vinden in het boek; Sewing Tools & Trinkets deel 1, blz.111 van Hellen Lester Thompson.
Groetjes en tot ziens in MijnPakkieAn , Petrie

marcella zei

Petrie, bedankt voor je info. Als ik het boek ooit in handen heb zoek ik zeker even op. Dat zal erg fijn haakwerk geweest zijn wat daarmee gemaakt is.
Ik kom vast nog eens terug bij mijn pakkie an.
groetjes, marcella