Nuttig en fraai



Nuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

maandag 10 april 2006

Je hoeft de was natuurlijk niet zelf te doen

Gisteravond laat bekeek ik een filmpje op de website van Berthi met allerlei gedoe rond een tobbe. Er werden emmers water uit de put geschept en het was zwaar werk zo te zien. De "moderne" buurvrouw had al de beschikking over een waschmachine...maar ook daar werd ik niet blij van.
Was ik bijna honderd jaar geleden geboren dan bracht ik mijn was hier.
Aan het aantal personeelsleden te zien en de vermelding van een filiaal zal het de eigenaar bepaald voor de wind zijn gegaan. Vermoedelijk was het bedrijf net van eigenaar gewisseld, bij zo'n gelegenheid werden vaak dit soort foto's gemaakt. Het bedrijf zat in Caen en veranderde in 1913 haar naam in Blanchisserie Baugé. In 1928 werd het bedrijf gesloten. Omdat het bedrijf gesloten is zal ik mijn was dus zelf moeten doen. Mijn machientjes staan al te draaien, want het is tenslotte maandag

6 opmerkingen:

ineke zei

Het lijkt luxe, de was de deur uit. Maar toen ik in Parijs woonde, deed ik dat (noodgedwongen) ook: in ons appartement wàs geen wasmachine en er was simpelweg ook geen plaats voor. (De prijs per vierkante meter is ietsje hoger dan hier ;) ). Mijn nichtje, getrouwd met een Zweed, heeft in haar appartementengebouw in het souterrain een was- en droogkamer, die door de 4 appartementen uit haar blok gezamenlijk gebruikt wordt. Daar heeft dus ook niet iedereen haar/zijn eigen wasmachine en droger. 's Lands wijs...

anneke zei

hier zijn ze vandaag ook druk bezig. elke keer dat ik een was uit de machine haal, kan ik nog blij zijn dat ik dat allemaal niet op de hand hoef te doen.
vandaag regende alleen mijn eerste was buiten op het laatse nippretje toch nog nat. nu ligt het meeste gezellig in de woonkamer...

groetjes
ps wat een lekker zaterdagje heb jij (weer) gehad!

marcella zei

@ ineke, ach ik roep dat nou wel maar eigenlijk doe ik toch het liefst mijn eigen was ;) Parijse appartementen zijn inderdaad vaak erg beknopt. Van de straat af bezien zien de boulavards er groots en ruim uit, maar de plattegronden van de appartementen laten een heel ander beeld zien. Grappig ook hoe Hausmann de appartementen op de hoeken van straten heeft ingedeeld. zulke punthuizen zouden in Nederland niet gebouwd kunnen worden.
@ Anneke, kom gezellig hier wonen, hier was 't droog vandaag :D Zaterdag was ouderwets gezellig en vol inspiratie..

Berthi zei

Niets is zo fijn als alles in eigen hand te houden!!!

marcella zei

Berthi, jij begrijpt me ;) Leuk winkeladres had je in Asten...

Berthi zei

Graag gedaan, Marcella!