dinsdag 21 maart 2006

Tomaat

Ik beken.
Ik ben een tomaat, een vierkante!
Samen met een zaal vol andere trostomaten hadden we zaterdag een erg gezellige dag. Er waren rode tomaten (de echte), oranje tomaten en groene. Omdat het een beetje rare tomaten zijn noemen ze zich Square Tomatoes.
Ze verzamelden zich die ochtend al rond kwart over negen bij een zaaltje ergens in Nederland.
Er waren winkeltjes waar lapjes en garen werd aangeboden. Iedereen had tassen vol met quilts meegenomen om aan de andere tomaten te laten zien en het hoogtepunt van de dag was een lezing van An Moonen, textielconservator
http://www.antiquetextile.info
Er kwamen boterhammetjes van thuis uit de tas, er was heerlijke TOMATENSOEP, de net aangeschafte lapjes werden telkens opnieuw uit de tassen gehaald en aan de buurvrouw getoond en iedereen ging zeer tevreden aan het eind van de dag weer naar huis
De lezing van An Moonen ging over Sitsen, een bijzondere stof uit India. Aan de hand van dia's liet ze de geschiedenis van Indiase sitsen in Nederlandse quilts zien. Een erg leuk verhaal, vooral als je - zoals ik - erg van sitsen houdt.
Over een half jaar mogen we weer, dan gaan we verkleed als kleptomaatjes.
Voor wie (nog) niet weet wat een Square Tomato Quilter is:
Tomaatjes zijn cursisten en oud cursisten van Ted Storm
http://www.tedstorm.nl


dit vind ik een van mijn leukste sitsen lapjes. Ooit gekocht als piepklein rolletje stof. Na uitrollen bleek het een klein linkermouwtje te zijn van een peuterbloesje of jakje. Het is al oud vermoed ik. Ik heb het in een quilt verwerkt. Mijn vriendin bleek het rechtermouwtje gekocht te hebben.


Foto uit het boek Moade yn Fryslán van Gieneke Arnolli


Krantenknipsel uit een Friesche krant. Ik bewaar dit soort knipsels nogal eens in een boek en kwam het nu tegen in het boek van Gieneke.

8 opmerkingen:

Juul :o) zei

;)
In de musea in Spakenburg verkopen ze ook klederdracht stoffen, oud en nieuw, en bij Stegeman natuurlijk.
Wat leuk dat jullie beiden een mouwtje hadden!
Het is inderdaad een schattig lapje!

marcella zei

veel lapjes uit die quilt kwamen uit het museum in Spakenburg, deze toevallig niet, in de winkelstraat vonden we een curiosa winkeltje dat ergens een mandje met lapjes had....
In het museum hebben we erg lang lapjes staan graaien uit dozen. een hele zak vol kleine en grotere stukjes voor erg weinig eurootjes...dat heet geluk ;) en dan later in de trein elkaars buit bewonderen.

Juul :o) zei

Ik dacht al dat ik Spakenburgse stof zag! :D
Ben je in beide musea geweest?

yvonnep zei

Ik moest er zo om lachen... dag tomaatje, ik vind je lapje ook erg leuk!

anneke zei

ondanks mijn weinige quiltervaring heb ik ook een paar Spakenburgse lapjes, gescoord op een "Spakenburgse dag'.
En van An Moonen heb ik zo'n mooi quiltboek.
leuk leuk leuk
kan me voorstellen dat je een leuke zaterdag hebt gehad.
groetjes

Berthi zei

Tomatendag......er valt voor mij nog heel wat te leren op het quiltgebied!
Erg mooie lapjes!!!

Annette zei

Wat een leuk verhaal weer met ontzettend mooie stof.

Ik heb alleen maar zulk soort stofjes uit A'dam, niet echt oud dus...of misschien niet eens echt sits???

marcella zei

De lapjes van den Haan zijn echte sitsen hoor Annette, er zit een glanslaagje op en de patronen zijn geënt op oude motieven uit de klederdracht en textielgeschiedenis. Heb je op hun website gezien dat er weer een nieuwe collectie is? Ik moet er gauw weer eens heen. Wil je mee?
de lapjes uit Spakenburg zijn oud en gebruikt. Bij het maken van mijn dear Jane kreeg ik er een aantal opgestuurd door iemand van de dear jane support groep, later ben ik zelf ook naar Spakenburg geweets voor een tentoonstelling en daar werden ook lapjes verkocht.