zaterdag 4 maart 2006

geen zoekplaatje

Deze zondag een foto met uitleg. Deze foto hing - bijna levensgroot - aan de muur van een gîte die we twee jaar geleden in Frankrijk huurden. Wat mij opviel was het mutsje, dat sterk doet denken aan het Staphorster stipwerk, niet alleen qua model maar ook wat betreft het motief op het mutsje. De tegenstelling tussen die grote, oude werkhanden en dat kleine slapende poesje op haar schoot is ontroerend, het tasje aan haar arm waar het bolletje wol inzit, veilig voor de speelse pootjes van de kitten als die wakker wordt. . Een leuk plaatje om in je vakantie tegenaan te kijken. Geen Nederlandse boerin dus maar vermoedelijk een Franse. We hebben niet echt de gelegenheid gehad om aan "onze" boerin te vragen of het familie was, maar misschien komt dat nog ooit.

9 opmerkingen:

berthi zei

Een aandoenlijke foto....alleen kan ik niet zo goed zien of het mutsje op het Staphorster stipwerk lijkt.

marcella zei

het patroon lijkt er wel op maar het was er niet later op aangebracht zoals bij het stipwerk.

ineke zei

wij hebben een paar jaar in frankrijk gewoond, jaren geleden. ik ging toen voor handwerkspullen dikwijls naar de Samaritaine, een groot warenhuis aan de Seine in Parijs. je had daar een afdeling stoffen om te watertanden, o.a. boerinnensatijn: allerlei zwarte bloemetjes en stipjes op zwarte satijnkatoen (of op gewone katoen). dit lijkt daar verdacht veel op. ik heb er ooit voor onze dochter van toen 2 jr. een overgooiertje met galgjes van gemaakt. bovenstukje gewatteerd, met een wit bloesje met schulpjeskraagje eronder en zwarte lakschoentjes was ze klaar voor oma's verjaardagsfeest.
ik weet niet of het er nog te koop is, maar het was toen nog heel gangbaar.

marcella zei

Ineke, wat jij beschrijft is precies zoals ik me vanaf de foto had voorgesteld. Ik heb het zelf nooit aan de meter gezien in Parijs, ik zal de eerstvolgende keer eens wat beter zoeken. Mijn eerste idee was Staphorst, maar dit gestip was er niet met een kurkje en spijkers op geverfd. Heb je in Parijs gewoond of daar vlakbij? Volgens mij zit Samaritaine ook in Strassbourg, toen ik pas met quilten bezig was heb ik daar ook eens erg veel lapjes gekocht.

ineke zei

ben ook al weer jaren niet in Parijs geweest, het wordt weer eens tijd... ja, we woonden in hartje Parijs, ik liep altijd over het Ile de la Cité naar de "Sammaar" zoals de Samaritaine daar genoemd wordt. Sophie Campbell woonde toen in Parijs en zo ben ik aan het quilten verslaafd geraakt. Zij had een vitrine naast een restaurant op de punt van het Ile de la Cité, dus vaak kwijlend daar stilgestaan! Yves Montand woonde er op de punt. Goeie ouwe tijd!! In de Sammaar had iedere fabriek (toen nog tientallen) hun eigen stand, dus het was niet één handwerkafdeling. Ik heb daar heel wat middagen lopen twijfelen tussen al dat moois.

Annette zei

Afgelopen zomer was ik in Parijs, helaas was de Samaritaine aan de Seine gesloten. Wij zijn daar toen op een rondvaartboot gestapt. :D

ineke zei

marcella, ik heb het onlangs nog gezien op de site van "de" quiltwinkel in parijs, le rouvray, 1,rue frédéric sauton paris 75005 (is over de brug van de notre dame naar de zuidoever lopen, dan links af een klein straatje in en je loopt er dan schuin tegenaan). heb geen web-adres, google wel. ze doen ook postorder. maar ze zijn wel duurder dan de "samaar", eigenares is een amerikaanse, die al tig jaar in parijs woont.

yvonnep zei

er zat in zo'n klein straatje links onder de Sacré Coeur een grote stoffenwinkel waar ze dit soort stofjes verkochten. Ik geloof niet dat de winkel nog bestaat. De foto is in elk geval heel mooi.

marcella zei

Lerouvray ken ik heel goed, ik ga meestal naar hetzelfde hotel en dat is op kruipafstand van Lerouvray..en niet geheel per ongeluk natuurlijk ;-) Ze zijn inderdaad redelijk aan de prijs.
Yvonne, bedoel je Moline? die zit er volgens mij nog. in de rue St Pierre geloof ik, er zitten daar nog een aantal stoffenwinkeltjes. de prijzen daar liggen een heel stuk lager.