Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 5 maart 2006

Het begin is er, deel twee

Breinaaldjes gekocht en aan de slag gegaan. Ik wist niet dat ik zo onhandig was. Met vier linkerhanden een aantal ( te) lange breinaaldjes in bedwang houden viel me niet mee. Eerste opzetrondje bijna rond gebreid en daar vielen de allerlaatste twee steken van de naald. Dat haal je niet meer op natuurlijk. Uithuilen en opnieuw beginnen, dit keer met een klein zelfbedacht trucje..Steken opzetten op éénn naald, 1 toer breien, daarna de steken verdeeld over vier naalden en vanaf dat punt beginnen met rondbreien. Dit ging aanzienlijk beter. De eerste helft van het boordje veel onhandig gepruts met mijn handen meer dan vol.
Daarna ging het beter. Halverwege de zaterdag was ik hier:

Heb inmiddels even gevoeld hoe lekker warm mijn pols wordt met mijn breiwerkje om. Het duurt niet lang of ik kan fietsen met één warme hand...

8 opmerkingen:

ineke zei

hier is het zaterdag altijd topdruk... maar ik kan me voorstellen dat je er niet vanaf kunt blijven, het wordt hartstikke mooi!

annekeX zei

ik vind je heel dapper: weer beginnen met breien, dan gelijk op 4 naalden en dan ook nog gelijk een motiefje erin. maar mooi wordt het!

groetjes

Berthi zei

Wat een handig trucje........In het begin zat ik ook elke keer in knoei met al die naalden......maar heb jij hebt de juiste houding al gevonden....en zie..... het gaat als een trein!
Knap dat je direct begint met een patroontje. Wordt erg mooi. Het ziet er nog niet naar uit dat de lente zijn intrede doet........!

Anny zei

Er zijn ook kortere naaldjes in de handel. En ik brei altijd op 5 naalden. zoals ze ook in Duitsland doen. www.m-m.nl is het adres van MenM wolpost, waar zulke naaldjes verkocht worden.

marcella zei

slimmer was natuurlijk om eerst iets te willen in een kleur en zonder rare motiefjes...maar ja, ik had mijn oog laten vallen op de wanten...'t is wel een uitdaging
Ik krijg binnenkort 5 korte naaldjes van een goede Fee ;-)
deze gingen per vier en zijn onhandig lang, zeker in het begin.
maar uiteindelijk lukt het prima. na zaterdagmiddag ben ik neit verder meer gekomen...wel een vlinder geappliceerd, volgende week weer les en Juf verwacht huiswerk ;-)

yvon zei

Hij wordt leuk. Toen ik nog breidde deed ik het met een rondbreinaald, zo'n ding met twee korte naalden en een flexibele draad ertussen. Wel iedere keer die draad doortrekken maar dan glippen je steken niet van de naald. Heb er trouwens een heel stel in bijna alle maten liggen op zolder.

yvonnep zei

Hallo zeg, dit kun je toch nauwelijks beginneling noemen. Pfoe... veel te mooi, veel te ingewikkeld.

marcella zei

ik denk dat de laatste (kinder)truitjes die ik gebreid heb dateren van ruim twintig jaar geleden. Daarvoor waren het poppenkleertjes voor mijn pop ( toen was ik een jaar of tien schat ik) en verder 1 sok en 1 want tijdens de handwerkles op de lagere school.
tussen poppentruitjes en kindertruitjes was er nog een mouwloos vest voor mijn lief met de vervelende eigenschap dat het steeds langer werd. Toen het op kniehoogte hing hebben we het afgeschaft.
meer breiervaring heb ik echt niet.
ik ga ook nog een stekenlapje breien voor mijn souvenir..