Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 26 maart 2006

De verborgen talenten van mevrouw Thijssen.

Eén schoolvak was er waarvan ras-schoolmeester Theo Thijssen geen benul had: handwerken! Maar zijn twee echtgenotes des te meer. Beiden waren handwerkonderwijzeres. Van zijn tweede vrouw, Geertje Thijssen-Dade (die les gaf tot haar huwelijk in 1909), bleven enkele proeven van bekwaamheid bewaard. Daarom wijdt het Theo Thijssen Museum nu een kleine maar oogverblindende expositie aan het vooroorlogse handwerkonderwijs.Het handwerkonderwijs was alleen voor meisjes bestemd; de jongens van dezelfde klassen hadden dan een extra uurtje gymnastiek, of deden aan 'handenarbeid' (knutselen, timmeren, zagen etcetera). Handwerken werd in 1878 als verplicht vak op het lesrooster van de openbare lagere scholen gezet. Doel was vooral er voor te zorgen dat schoolgaande meisjes later voor hun gezin kleren konden herstellen en liefst ook vervaardigen. De 'leerdoelen' waren ambitieus. In de tweede klas begonnen de meisjes (8-9 jaar) met breien en haken, te beginnen met een kous en een eenvoudige haaklap. In de derde klas werd een knie in de kous gebreid en een mutsje gehaakt. De kinderen leerden ook met kruissteekjes letters en allerlei randjes te maken, zodat zij later de kleren van hun kinderen konden 'merken'. In de vierde maakten ze een borstrok en leerden naaien, stikken en zomen. In de vijfde en zesde klas werd het pas echt moeilijk: mazen, knoopsgaten maken en allerlei verstelwerkzaamheden. De artistieke kant van het handwerk werd vooral uitgeleefd op de merklappen: lappen waarop allerlei kunstige figuren en patronen werden geborduurd. In 1975, toen nog maar weinig moeders zelf kleren verstelden, werd het leervak afgeschaft. Van donderdag 9 februari tot en met zondag 28 mei,Theo Thijssen Museum,  Eerste Leliedwarsstraat 161016 ST Amsterdam020-4027119 www.theothijssenmuseum.nl ik denk dat ik daar maar eens een kijkje ga nemen

5 opmerkingen:

Annette zei

Lijkt me een leuke tentoonstelling.... ;)

Berthi zei

Als ik in de buurt ben ga ik beslist een kijkje nemen!

marcella zei

Ik ben al een gaatje aan het zoeken in mijn agenda, het lijkt me erg leuk. Hoe is't met jouw tentoonstelling. Echt jammer dat het voor mij net te ver is..ik heb nog even gezocht op 9292OV maar het is bijna zes uur reizen uit en thuis. Dat is me op dit moment te veel, jammer.

Berthi zei

Zes uur reizen.........woon jij echt in zo'n uithoek? In die tijd ben ik in Leeuwarden geweest, uit en thuis!
Mijn expositie is nog maar net begonnen, ik kan er nog niet zoveel over zeggen. Woensdag- en dondermiddag ben ik er voor een rondleiding,

yvonnep zei

Dit is bij mij in de buurt. Lijkt me leuk voor een vrijdag. Leuk.