Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 17 februari 2006

stoom afblazen

Dit keer geen zoekplaatje maar een foto met uitleg.
Onderstaande foto kwam ik tegen in de agenda van de Galerie de Chartres, een veilinghuis in Chartres (Frankrijk) waar regelmatig bijzondere collecties geveild worden.
Deze naaimachine uit 1870 van de firma Berthier wordt aangedreven door een stoommachine. Voordeel van dit alles was dat het vertrek waar het naaien plaatsvond in ieder geval lekker warm werd door het stoomketeltje. Het voetpedaal was buiten werking, aan de rechterkant bevindt zich een hendel waarmee de stoomtoevoer geregeld werd. Ik zie het al voor me: terwijl moeder bezig was helderwitte lakenkatoen machinaal te zomen stond vader met bezweet bovenlijf kolen in de ketel te scheppen. En dat alles in een tijd dat de wasmachine nog niet uitgevonden was; die lakens konden als het naaiwerk af was gelijk in de tobbe.
De machine is dus nu te koop en wel in Chartres. Op 18 maart wordt hij geveild samen met 70 kindernaaimachientjes en 189 andere naaimachines. Jullie mogen er heen, ik blijf thuis, ik wil niet het risico lopen dat er naast mij ineens een hand de lucht in gaat waarmee de koop een feit is. Voor je het weet kan ik dan mijn plafond gaan witten.

Machine C. Berthier no 2 type G, 1870, mue par machine à vapeur Pechenard mono-cylindre

7 opmerkingen:

yvonnep zei

Wat een apparaat!

basje winkel zei

lijkt me echt iets voor mijn flatje . zonder schoorsteen

marcella zei

je kunt ook telefonisch bieden, basje ;-)

Berthi zei

Bijzonder! Ik kom niet meer op veilingen......verspilling van mijn tijd. Ik word toch altijd overboden.
Maar wel erg leuk dat je dit verhaal verteld.
Vandaag weer iets geleerd!

Annette zei

Hallo even een nieuwsgierig vraagje aan Basje... wat is het adres van je website, ik krij hem nl. niet geopend.

Groeten van Annette

Anny zei

Jij moet nodig eens naar het naaimachinemuseum in Dordrecht. Volgens mij hebben ze geen website, maar wel leuke naaimachines, zoals de Cleopatra uit 1840. Met een dolfijn erop. Maar geen stoommachine. Dat is nog eens een leuke machine om mee te nemen naar een workshop!

marcella zei

Bedankt voor de museum tip.