Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

dinsdag 7 februari 2006

nogmaals quaker

Begin 2005 heb ik dit  quaker merklapje geborduurd. Dat was nog voor  de agenda en het boek met quakerpatronen van de Ackworthschool  uitkwamen. Ik was zeer verbaasd te ontdekken dat de merklappen van de Ackworth school in zulke prachtige (pastel)-kleuren waren  geborduurd. Als borduurgaren werd zijde gebruikt. Niet bepaald  wat ik bij de sobere levenswijze van de Quakers had verwacht. Onderstaand merklapje heb ik geborduurd met Colcotton van Venne. Ik probeer graag zo nu en dan een andere garen uit dan het gebruikelijke DMC of Venus. Ik kreeg dit garen van een vriendin die het zelf ook met plezier had gebruikt voor een kruissteeklapje. Het werkt inderdaad erg fijn. Ik heb het gebruikt op 16 draads linnen en het geeft een mooi gevuld steekje. Colcotton is o.a. te koop bij Ufo's in Zuidland. Op de website staat bij garens een kleurenkaart van de Colcotton kleuren.http://www.ufo-s.nl Mijn volgende Quakerprojekt ga ik helemaal in stijl met  pastelkleurige zijde borduren.....

28 opmerkingen:

basje winkel zei

wat een beeldig lapje, en weer zo keurigg edateerd en gemerkt? Waren de boeren in amager ook niet uit desfeer van de mennonieten en derg-

marcella zei

Ik heb geen idee of er uit Amager ook mennonieten kwamen. Ik zal eens kijken of ik er iets over kan vinden. Qua religie lijken de mennonieten niet erg op quakers geloof ik. De link met Marken en Amager is te vinden in de Deense koning Christiaan II die in 1521 vierentwintig families uit West Friesland had ontboden om daar landbouw en veeteelt te beoefenen. Deze groep trouwde onder elkaar en bleef de oude gewoonten aanhangen. Vandaar ook dat het Deense handwerk veel raakvlakken heeft met het handwerken van Marken. want bij elkaar afkijken is van alle tijden vermoed ik ;-)

Berthi zei

Wat een verrassing.......post van Marcella. Ontzettend bedankt. Erg leuk!!!
Groetjes,
Berthi

anneke zei

hoi Marcella, ik was net een oude HzG aan het doorbladeren en kwam een Amager patroon tegen. Ik dacht toen ook al: he, is dit wat Marcelle heeft geborduurd? Maar het is dus Ackworth... Dat Amagerpatroontje is ook errug leuk!
HzG sept 98

marcella zei

bedankt voor de tip, Anneke
toevallig had ik sept '98 en ik heb nog hem even doorgekeken. Dat Amager patroontje is zeker leuk, maar er staat nog veel meer leuks in dat nummer...ook het witwerk, vooral het Deense spreekt me wel aan. Oude tijdschriften die je een tijdje niet gezien hebt zijn weer als nieuw ...

Maaike zei

Marcella, wat heb je al veel merklapjes! Leuk hoor.

Annette zei

Hoi Marcella,

Hoe groot is dit lapje nu geworden???

Annette zei

Hoi Marcella,

Hoe groot is dit lapje nu geworden???

marcella zei

Annette, het lapje is 10.4 x 10.2 groot.

Annette zei

Wauw..!

Maaike zei

Petje af Marcella!

marcella zei

maaike, ken jij de website van Jeanny Cobben
www.handwerkpagina.nl
Jeanny heeft erg veel merklappen geborduurd in de loop der jaren, ze gebruikt ook andere technieken dan kruissteekjes.
Leuk om daar ook eens te kijken. Daar neem ik mijn petje nou voor af ;-)

Maaike zei

Marcella, ik weet welke website jij bedoelt, Jeanny heeft inderdaad heel wat afgeborduurd. Op de foto's zie je vaak niet hoe fijn iemand borduurt en ik moet toegeven, het is niet gemakkelijk om op fijn linnen te borduren. En Jeanny heeft heel wat op zulk fijn linnen geborduurd!

Ik doe momenteel een poging op 19-draads linnen, dat wordt een klein zwart schoolmerklapje. Waar ik normaal rustig een avondje achter elkaar doorborduur, houd ik het nu na een uur of anderhalf voor gezien, het is bijzonder intensief vind ik.

Het zwarte schoolmerklapje is overigens eigen ontwerp, voor mij is het motiverender om van te voren niet te weten wat het eindresultaat is, dat is net wat spannender heb ik gemerkt.

marcella zei

Maaike,
Jenny heeft de goeie gewoonte om het aantal kruisjes per cm2 te vermelden, en ook het aantal draden van het linnen 16 draads gaat me gemakkelijk af, 19 draads is ineens een stuk fijner. dan moet ik echt goed licht hebben. Ik heb een loupe met daglichtlamp. de loupe gebruik ik zelden maar het licht is, zeker met 19 draads wel erg plezierig. Leuk dat jij zelf ontwerpt. begin jij "zomaar" te borduren of maak je eerst een ontwerpje op papier of pc? Ik vind het allebei leuk, zelf een poging wagen of iets naborduren. Ik ben heel benieuwd naar je zwarte merklapje. Was dat in Groningen gebruik om zwarte merklapjes te borduren?

Maaike zei

Marcella, hoe vind je het borduren met loupe? En wat heb je voor loupe? Ik moet eigenlijk een nieuw brilletje hebben, de sterkte in mijn bril komt niet meer overeen met wat ik nodig heb, daarom zal het 19-draads niet lekker borduren. Hoe vind je het met daglicht borduren?

Ik begin altijd zomaar te borduren, wel met een idee want anders is de kans heel groot dat het eindresultaat tegenvalt. Het schoolmerklapje is nog niet af hoor, tot nu toe staat er een schoolmerklapalfabet op en de naam van ons dorp en verder een fiets met fietskarretje omdat ik pendel tussen de twee dorpen met drie kinderen. Daarnaast een koe omdat we tussen de weilanden fietsen en dan moet er nog een molentje op, een schaap, de naam van de school en natuurlijk de naam van onze zoon en mijn initialen en merkteken. Dus het duurt nog wel even met mijn huidige ervaring op 19-draads linnen. In de volgende Nieuwsbrief van Merkwaardig kun je wel een andere zwarte merklap van mijn hand zien.

Hennie Stevan heeft overigens over de zwarte merklap een boekje geschreven een paar jaar geleden waarin ook voorbeelden te zien zijn. In het boek "Pronkjuweeltjes uit het land van Jaarfke" staat ook het een en ander over zwarte merklappen. Op de grote merklappendag 18-2 in het Fries Museum te Leeuwarden geeft ze twee lezingen en neemt ze een aantal zwarte merklappen mee. Zie ook de website van het Fries Museum www.friesmuseum.nl

Maaike zei

Onderstaande link heeft allemaal foto's van quakers in diverse kleuren, leuk!
http://quaker6mains.skyblog.com/

marcella zei

Maaike,
dit is heel erg leuk!!..ik heb nog even verder gezocht en kwam op dit:
http://users.skynet.be/bk236098/CARINNE/Q-Quaker6Mains.htm

wij kunnen dus ook meedoen. Heb je er zin in?

marcella zei

ik heb een loupe met een ronde daglicht tl. 22 watt
het licht is bijzonder fijn, kleuren zijn ook beter zichtbaar. het werken met de loupe gaat wel maar heeft ook zijn nadelen. Je zit eigenlijk teveel in dezelfde houding. met brilletje af gaat borduren op dit moment nog het prettigst, leesbril vind ik nog erg onwennig...Leuk dat je in de volgende nieuwsbrief staat, ik zal er op letten. Ik heb dat denk ik in Pronkjuweeltjes gelezen over de zwarte merklappen. Leeuwarden is helaas, helaas te ver. Ik zou daar heel graag heengaan. Ga jij wel?

jeanny zei

de afmeting van mijn geborduurde quaker tje is 6,2 x 6,4 cm

marcella zei

Jeanny,
Ik heb het gezien, je hebt hem over 1 draadje geborduurd op 12.5 draads.
Borduurt dat nog lekker ? dat kan ik natuurlijk beter zelf een keer proberen, dan weet ik het ook ;-)
de trend in Parijs op de beurs loisirs creative in december was om piepkleine merklapjes te maken. Erg knap, want het is een heel gepriegel.
misschien heb jij die trend wel veroorzaakt

Maaike zei

Marcella, die link heb ik ook gevonden maar ik vond alleen een klein onderdeeltje wat ik uit kon printen van de merklap. Het is wel een leuk lapje dat wel! Het lijkt een vlot te borduren lapje maar ik twijfel nog. Ga jij het wel proberen?

Ik heb laatst voor mijn dochter een merklap uit Isabelle Vautier patronen geprobeerd te maken, allemaal verschillende patroontjes uit verschillende merklappen en dan weer in verschillende steekjes geborduurd zodat het toch iets heel anders wordt maar weet je dat dat soort lapjes bij mij blijven liggen? Ik moet gewoon een nieuw gedeelte met iets compleet anders er naast borduren en dan komt de lap wel af maar nu voel ik me beperkt door mijn eigen opdracht, flauw he.

Ik ga trouwens wel naar Leeuwarden, ik heb me opgegeven voor een workshop "Friese open zoom borduren" en de lezing van Hennie Stevan wil ik niet missen! Iets dichterbij is Zwolle de Handwerkbeurs later deze maand, in april komt nog de Merkwaardig dag in Nijkerk, voor de rest weet ik het niet dichter bij jouw omgeving.

Jeanny, ik ga even op zoek naar jouw quaker!

marcella zei

maaike,
van wat ik er van begreep komt er maandelijks een stukje bij. Het is op 26 januari begonnen dus heet van de naald. Je hoeft maar 1 keer per maand zo'n klein stukje te doen....Ik heb er erg veel zin in. Ik heb gisteren mijn andere Isabelle V merklap ( 9 delen) naar de lijstenmaker gebracht (web-logje daarover volgt nog) en dat is me prima bevallen als projektje naast de andere dingen. Dit komt dus voor mij op het goede moment ;-) Ik was ook al van plan om een quaker in kleur te gaan maken.
Ik heb in de Isa V merklap ook erg veel veranderd. als oefening om ook wat meer zelf te durven. Ik vind het dus niet flauw van je, je bent gewoon een stap verder op dat gebied dan ik. Overigens vind ik het naborduren van antieke lappen ook nog steeds leuk. ik ben een beetje een alleseter

Maaike zei

Jeanny, mijn mond viel open en bleef open! Fantastisch!! Ik vond die Quaker kerstkaart voor 2005 erg origineel trouwens!

marcella zei

Maaike,
daar word ik ook erg nederig van ( van de website van Jeanny)

Maaike zei

Zeg, Marcella, volgens mij moeten we dan maar mee doen, als het nog zo heet van de naald is! Ik moet nog nadenken hoe ik 'm ga doen hoor! Wat leuk trouwens dat je die grote merklap van Isabelle Vautier hebt gemaakt, ik heb heel erg zitten speuren op die merklap, zo stond er bijvoorbeeld een schattig kinderwagentje op en een hele leuke slak die ik voor mijn dochters merklap heb gebruikt. Ik ben erg benieuwd naar je weblog hierover!

Jeanny zei

Het borduren over één draadje is erg goed te doen op het door mij gebruikte stof. Je MOET echter met een borduurringetje werken.

marcella zei

maaike,
één van mijn eerste blogjes ging over die merklap.
het blogje heet "huiswerk" en is van 26 oktober (2005)
je kunt dus alvast kijken naar de kleuren en het linnen

Jeany, Ik ga het gewoon eens proberen. Ik borduur altijd in een ring. In het begin was het even wennen maar het bevalt me inmiddels prima.

Maaike zei

Die DMC 930 heb ik in 2002 gebruikt voor een merklap in een kleur, dat vond ik zo'n mooie kleur. Ik vind uberhaupt dat je mooie kleuren uitgekozen hebt, dus ik ben benieuwd!