Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 12 februari 2006

gastblogger

Van mijn liefste mocht ik dit maal een logje schrijven. Hoezo? Omdat haar hobby iets te maken heeft met plaatje 1, en de mijne met plaatje 2.
Op plaatje 1 zien we een Franse weverij van rond 1900. De weefmachines op de voorgrond zijn zogenaamde Jacquard-machines. De stand van de scheringdraden en de kleur van de inslagdraden werden geprogrammeerd door kartonnen stroken waarin op de juiste plaatsen gaatjes waren geponst. Zo kon men vanaf ongeveer 1800 allerlei willekeurige patronen in stoffen weven. Zulke Jacquard-patronen zijn nog steeds overal te koop en herkenbaar aan de wirwar van draden aan de achterkant van de stof.
Op plaatje 2 zien we een aantal dames van de Franse Limonaire-fabriek, die gaatjes ponsen in kartonstroken. Dit keer niet voor stoffen patronen, maar voor muziekboeken die gebruikt werden in draaiorgels. De uitvinding van Jacquard werd al spoedig door Franse uitvinders aangepast voor andere doeleinden. Het idee om draaiorgels door kartonstroken te laten bespelen komt van de Franse Italiaan Anselmo Gavioli, die er in 1892 patent op kreeg. De meeste draaiorgelboeken in Nederland worden nog steeds gemaakt met dezelfde machines!
Hans

De onderste foto is afkomstig uit de nieuwe museumgids van het Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht
http://www.museumspeelklok.nl
meer info over dit onderwerp:
http://members.chello.nl/j.vandoesburg/body_index.html

3 opmerkingen:

dineke zei

Yes!!! gewonnen LOL

marcella zei

wat je gewonnen hebt?
Eeuwige roem

groetjes, marcella

yvonnep zei

Alweer zo'n leuk verhaal... en leerzaam ook! Meer, meer...:-)