dinsdag 8 november 2005

mijn Singertje

Een tijdje  geleden zijn mijn man en ik naar een veiling van mechanische muziekinstrumenten geweest in Chartres, Frankrijk. Voorafgaand aan de veiling was er een  kijkdag. Behalve de veiling waar wij voor gekomen waren werd er ook een veiling gehouden van antieke poppen. Het was leuk om ook daar een kijkje te nemen en eens te zien wat daar  werd aangeboden. Behalve poppen en poppenkleertjes waren er ook een klein aantal kindernaaimachientjes te koop. De meesten daarvan waren echt bedoeld als speelgoed, ik verwacht niet dat je daar echt iets op kunt naaien. Ook stonden er twee Singer naaimachientjes; een heel oud model en eentje uit de zestiger jaren. Wij wilden de volgende dag op een aantal stukken van de instrumentenveiling bieden. Omdat wij nog niet eerder zelf zo'n Franse veiling hadden meegemaakt besloten we te "oefenen" tijdens de poppenveiling. Het viel erg mee om de veiling te kunnen volgen. Het wende al snel om de biedingen die in het Frans waren te kunnen volgen.Het zaaltje zat vol met oudere meisjes al dan niet in bezit van  een piepklein hondje dat bij "maman" op schoot zat. Naast hen veelal een echtgenoot die met een zekere verbetenheid de stand van de  veilingprijzen bijhield  in de catalogus. Er woedde een soms hevige strijd tussen de dames om juist dat ene felbegeerde popje -vaak tegen betaling van duizenden euro's-  in de wacht te slepen. Na enige tijd kwamen de naaimachientjes aan bod. Ik hield mijn adem in....de eerste poppennaaimachientjes gingen voor flinke prijzen de deur uit. Daarna kwam het "jongste" Singertje aan de beurt. Ik stak voorzichtig mijn hand op en werd onmiddellijk overboden. Na twee pogingen hield ik het voor gezien.  Ik vreesde al dat het naaimachientje wat daarna geveild werd ook aan mijn neus voorbij zou gaan. Bij het tweede bod was ie voor mij......Ik heb nu een echt werkend naaimachientje wat net zoals de grote Singer modellen een mooi steekje geeft. Het is wel een kettingsteek want  deze machientjes hebben geen spoelhuis. Ik ga er misschien ooit een klein redwork quiltje op naaien....

6 opmerkingen:

Paulusvrouwtje zei

Ja, als kind had ik ook zon naaimachientje, leuk
groet Paulusvrouwtje

Nicoline zei

Wat een schatje! En dan alle spulletjes er nog bij... lees je Frans?

anneke zei

van zoiets zou ik ook helemaal kicken!!
leuk. we krijgen nog wel eens hanghandwerkenden overal. breng het handwerken terug!!!
groetjes

Berthi zei

Wat een geinig klein naaimachientje. En het werkt nog!
In mijn jeugd heb ik een kunstof speelgoednaaimachientje gehad. Ik heb er niet veel mee gedaan, het wilde nooit functioneren zoals het hoorde.

Marcella zei

Anneke, daar zouden de pubertjes nog lelijk van op hun neus kijken als wij ons massaal breiend of punnikend op straat zouden ophouden in groepjes.

Berthi, dat het naaimachientje werkt was voor mij wel een voorwaarde. Hij doet het echt goed, maakt een lekker snorrend Singergeluidje. Ik heb begrepen dat er destijds veel jonge meisjes waren die er hun eigen kleding op maakten, die machientjes waren erg populair
Het is wel een heel gezwengel hoor met dat kleine wieltje,

Marij Scheepers zei

Dag Mevrouw,
Wij hebben ook zo'n Singer naaimachine. Echter ik weet niet of alles compleet is. Er zit geen naaldje bij. ik zag dat u een gebruiksaanwijzing hebt. Zou u die voor mij willen scannen of kopiëren?
Ik zou dit zeer op prijs stellen. Ik kan dan meteen controleren of mijn machientje helemaal compleet is.
Eventuele kosten wil ik vergoeden.
Bij voorbaat dank,
Met vriendelijke groet,
Marij Scheepers
Engelmanstraat 25a
6086 BA NEER
06 25 12 69 61
tjeuscheepers@gmail.com