dinsdag 22 november 2005

lief cadeau

Afgelopen voorjaar werd ons borduurgroepje uitgenodigd bij een borduurster in Noord Holland.  Via via kwamen wij in contact met haar en wij mochten een keer thuis  haar werk komen bewonderen. We hebben een ontzettend leuke dag gehad. Werkelijk prachtige merklappen gezien, zowel antieke als zelfgemaakte. Vooral deze laatste waren heel bijzonder:  allerlei gebeurtenissen waren uitgebeeld in merklappen. Eén merklap heeft op mij een bijzondere indruk achtergelaten; een heleboel voorvalletjes uit het leven van haar inmiddels  volwassen kinderen waren als kleine schetsjes compleet met tekst op een lap afgebeeld. Ik kon mijn eigen kroost er zó in ontdekken.  Behalve de merklappen had ze ook nog ander borduurwerk gemaakt. Ik was erg onder de indruk van haar knottendoeken. Behalve een knap borduurster was onze gastvrouw ook een goed verteller. Kortom we hebben een fantastische dag gehad waar ik nog lang met plezier aan terug zal denken.Bij het afscheid kreeg ieder ( we waren met z'n twaalven)  een papiertje met daarop een afbeelding van een antiek merklapje. Zij had het afgebeelde merklapje zelf in bezit  en het afdrukje was al een cadeautje op zich. Daarna bleek dat bij een van ons een klein stukje ontbrak aan het kopietje. Zij bleek  de gelukkige eigenaresse te worden van een geborduurde versie van het merklapje; onder het merklapje stond de datum van ons bezoek en de naam van de  maakster, onze gastvrouw. Ik vond dit zo'n bijzondere attentie dat ik ook daar een blogje over schrijf. Thuisgekomen heb ik mijn papieren patroontje eveneens omgezet in een geborduurd exemplaar. Het is een replica van het lapje uit 1799 en indertijd gemaakt door MCV. Ik vermoed ( aan de kroontjes te zien) dat het een weeshuislapje is. Het originele lapje is iets groter en in div pasteltinten geborduurd. Mijn exemplaar is 9 x 6 cm groot en zoals te zien in rood geborduurd.het papiertje heb ik aan de achterkant mee- ingelijst.

7 opmerkingen:

Berthi zei

Prachtig verhaal en merklapje! Ik heb een vermoeden over wie je praat. Als we het over dezelfde persoon hebben dan weet ik dat zij vele prachtige verhalenmerklappen heeft geborduurd. 'Mijn' persoon woont ook in Noord-Holland en is voor mij de meest favoriete merklappenborduurster.

maaike zei

Wat een prachtig verhaal, fantastisch. Dit soort verhalen zijn ontzettend leuk om door te geven, heel leuk dat je het merklapje zelf ook nageborduurd hebt. Je hebt trouwens een ontzettend leuk weblog Marcella!

yvon zei

Leuke blog. Waar haal je toch alle tijd vandaan om al die prachtige dingen te maken en dan ook nog een weblog bij te houden.
Groet Yvon

anneke zei

leuk verhaal en een heel leuk aandenken zo!
groetjes

Joke zei

Net je weblog ontdekt. Wat ben jij veelzijdig zeg! Ik ben jaloers, en zal je in de gaten houden!

Annette zei

Ik ben nu wel nieuwsgierig wie het is...?
Berthi, is het misschien leuk om een artikel over deze mevrouwin HZG te plaatsen. Het lijkt me ontzettend leuk om wat van deze merklappen te zien.

Groeten van Annette

Marcella zei

Annette, je zult je nieuwsgierigheid moeten bedwingen :D
Als het een kennis van mij was, had ik gewoon even gevraagd of er bezwaar was tegen publicatie, maar het contact liep zoals gezged via via. Ik heb het verhaal dus met opzet erg anoniem gehouden en daar zul je het mee moeten doen....als troost zal ik voort maken met het verzenden van je lapje