Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

woensdag 16 november 2011

Viyella knitting needle gauge and knitting counter

Het was niet zo moeilijk te raden wat het gebruik is van mijn Dingetje. Veel mensen dachten dat het een apparaatje is om de dikte van breinaalden te bepalen en dat is ook zo. Wat niet genoemd is, is de teller die zowel aan de onder- als bovenkant van de needle gauge zit en waarmee je behalve de gebreide toeren ook andere breizaken kunt tellen zoals bijvoorbeeld het aantal malen dat je meerdert of mindert of hoe vaak je een patroon hebt herhaald.
Vandaag mag het Viyella apparaatje op Blanche figureren. Zij stond erop dat haar lap weer eens in beeld mocht. Behalve de needle gauge zie je ook nog wat andere brei attributen zoals een houdertje waar de wol in bewaard kan worden en een tweede naalden-maatje, ditmaal in de vorm van een klok. Deze heeft geen toerenteller. Ook zie je een paar oude benen breinaaldjes.
Hier zie je de beide toerentellertjes wat beter: achter de beide gaatjes verschijnt een cijfer als je aan het verchroomde 'dekseltje' draait.
Nog een doosje voor het bolletje wol, deze keer in Tartan ware, een Schots ruitje van een van de vele Schotse clans.
Een andere manier om je bolletje wol voor op de grond zwerven te behoeden is dit houten wollepotje, ook die zijn er in vele soorten en maten.
Het houten kokertje tot slot behoort bij de attribuutjes om het breiwerk op te bergen op een manier dat de steken niet van de naald vallen. De breinaalden met de steken op de naald passen in het kokertje en nadat dit is dichtgedraaid zit het breiwerk netjes buiten het kokertje en de naalden met de steken erop in de koker. Een andere manier om het breiwerk op te bergen is met de breidoppen die je voor in beeld ziet. De doppen, deze zijn van been, gaan om de uiteinden van de breinaalden en worden met een lintje of elastiekje bij elkaar gehouden.

Wil je meer lezen over naaldenmaatjes en toerentellers klik dan hier of hier.

Ondertussen zijn er weer zeven nieuwe oude verhalen teruggekomen hier vind je ze:
Een loodzwaar onderwerp met patroon van Margreet Beemsterboer,Een onverwacht dagje uit naar het depot van het Fries Museum met Tineke Tinbergen,
Supernova in kasteel Cannenburch een dagje uit naar een quilttentoonstelling waar ook mijn eigen quilt te zien was. Marie Betton over een replica van een Frans school merklapje, Op vakantie in Bretagne over twee prachtige handwerkboeken uit Bretagne, Maandag wasdag waarover ik al meer logjes schreef en ten slotte Oud Goed, een bijzonder quiltproject waarbij oud textiel wordt gebruikt.

16 opmerkingen:

Anoniem zei

]]]dat ziet er allemaal zo mooi uit weer, De breidingetjes zijn enig Ik heb nog nooit op Ebay iets gedaan ,hoe vind je dan die rubriek handwerkattributen? en is dat de engels editie' Blanche is zo mooi, wat zal die stralen als ze er keurig gestreken bij kigt, en die vierlanden '' je gaat aals een speer, Basje

betty prins zei

Die Blanche toch, goed dat je haar nog even in beeld brengt...
Wat leren wij weer veel van jou over brei apparaatjes en tellertjes, handig toch!
Nog even over Oudgoed, leuk om je bericht weer te lezen. Ik heb al mijn oudgoed berichten ook over gezet en verheug mij al op onze update van de 20ste

Anoniem zei

Heel erg leuk en interessant om te lezen, en ook de achtergrond van al deze bijzondere brie-attributen is erg prachtig! Ik kreeg op mijn verjaardag van mijn moeder een paar zilveren breinaalden-doppen cadeau (noem je die zo?) die aan een zilveren ketting hangen. Je begrijpt, dat ik er erg blij mee was! Ze worden nu als sieraad gebruikt... Groetjes van Lupineke

Lida zei

Wat een geweldig ding is het, die toerentellers zouden voor veel mensen het breien een stuk makkelijker maken! Ik vind al die mooie attributen schitterend, vooral die koker die dicht kan en toch het breiwerk erbuiten laat is gaaf. Benen naaldendoppen zag ik nog nergens, mijn moeder heeft wel een paar zilveren. Echt genieten al dit moois! Groetjes
Lida

Jeanny zei

Leuke en interessante attributen en fijne weetjes en een prachtige ondergrond (haha) !
Lieve groetjes.

GRANNY'S HOUSE zei

Het was weer een heerlijk bezoek en ik ben weer een stuk wijzer geworden.

Groetjes
Ines

Chris zei

Leuk Marcella om al die dingetjes te zien. Je hebt er een gezellig en duidelijk logje van gemaakt!

Wieke van Keulen zei

Prachtig,Marcella, op die manier is het zelfs leuk om je toeren te gaan tellen. Wat schrijf je er leuk over. Dank!

Auckje zei

Leuk verhaaltje ook op Wikipedia over dit 'gauge' dingetje. Een proeflapje is ook een gauge. Dank voor dit leuke verhaal en je stoplap wordt prachtig! Wat een feest om er naar te kijken en gelukkig wordt er niet meer 'echt' gestopt op deze manier. Wat een goede ogen, licht en tijd heb je hiervoor nodig! Hoe dan ook, het is nu al een prachtige lap!

sylvia zei

Wat een leuke dingetjes die het leven van een handwerkster een stuk makkelijker maken!! Bij mij werkt het niet allemaal, hoor, bij het meerderen steeds de teller verzetten: ik vergeet het,and so on!
vraag: ik heb informatie gezocht over Blanche de Valck, en kan dat niet vinden.Heb gegoogeld en kom dan op jouw blog: heel leuk natuurlijk!! Maar weet jij waar ik nog meer informatie kan vinden?? Misschien ook nog op jouw oude blog??
groetjes, Sylvia

Supergoof zei

Wat is Blanche toch een plaatje, en wat is het heerlijk om weer in je 'oude huis' te kunnen kijken!
:o)

anneke zei

wat wordt je Blanche mooi en wat ben je alweer ver. Wat een mooie spulletjes laat je zien... Wat dat betreft rommel ik maar wat aan met oude ijzeren naalden in vierdehands kokers waarvan de ritsen niet meer dichtgaan :-) Zo toeren tellen is misschien wel handig, meestal tel ik gewoon een aantal keren m'n werk.

Guusje, zei

De teller had ik niet ontdekt, ik heb ook zo'n apparaatje maar dan een super moderne van plastic een jaar of 15 tot 20 oud. Wat leuk dat er steeds weer oude verhalen opduiken, ik geniet er geweldig van.

Johanna Zweden zei

Wat een leuke collectie zo.
Ik ben helemaal weg van je merklap
Ik geniet van de verhalen achter de dingen, het is elke keer weer een stukje geschiedenis.
Groetjes Joke

lheurebleue zei

heel veel mooie dingetjes , dat zeker. maar mijn aandacht wordt voortdurend afgeleid door die praaaaaachtige blanche!!!

Jessie zei

Sta iedere keer versteld wat je weer mooie hebbedingetjes op de kop hebt weten te tikken. De dag bij Sary was geweldig!