Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 6 november 2011

zondagmiddag

In een eerder logje liet ik een nieuw gemaakte pinweel zien. Uit de reacties bleek dat niet iedereen van het bestaan van deze toch al oude spelden-opbergertjes af wist.
Ik heb ook een antieke in de verzameling, eveneens van been en gevuld met rood fluweel. Rondom zit een lintje van zijde waar je de spelden in kunt steken.
Het is er een met een gat in het midden. Het been is mooi bewerkt en door het gat in het midden steekt het rode fluweel. Voor zo'n oud handwerk-gereedschapje is het nog in een prima conditie.
Vandaag werkte ik aan Blanche. Eigenlijk had ik andere plannen maar omdat ik Blanche tegenwoordig snel terzijde schuif - er zijn namelijk meters randjes te borduren en dat vind ik maar saai. Ik besloot dus om niet aan een nieuw klein werkje te beginnen zoals ik bedacht maar om eindelijk die randjes van Blanche eens ter hand te nemen.
Eenmaal de slag weer te pakken ging het eigenlijk nog best snel

Tip: soms is het handig als je een deel van je patroon kopieert en met een speldje aan je lap bevestigt, vlak boven de plek waar je borduurt. Zo hoef je niet steeds naar je patroon op tafel te kijken.

Twee randen zijn inmiddels klaar en aan laatste rand onder de stopjes wordt gewerkt

Nu ik toch over oude handwerkgereedschapjes schrijf: heb ik jullie deze al eens laten zien?
een klein doosje in Mauchline ware van ongeveer 8 x 3.5 x 4 cm groot.
Dat dat niet heel groot is zien jullie aan het garenklosje ernaast. Bovenop het dekseltje zit een speldenkussentje. Toen het nieuw was vermoedelijk met fluweel overtrokken, nu zijn vrijwel alle draadjes eruit al is de bekleding nog wel heel. Het doosje kan ook open en biedt dan een bergplaats voor nog meer spelden, naaldenpakjes, een vingerhoed of ander klein spul. Het meest bijzondere van het doosje vind ik de zijkant
Daar staat: Made of wood which grew near Alloway Kirk. On the Banks of the Doon.
Ik vind dat zo leuk, dat het stukje hout waar dit doosje van gemaakt is een herkenbare achtergrond heeft.

Er zijn weer twee oude logjes terug bij nuttig en fraai, een bijzonder haakwerkje en een opmerkelijke merklap

34 opmerkingen:

Jessie zei

Hé Marcella , dat is een heel goede tip, dank je wel!

betty prins zei

Mooi dat Blanche haar randjes heeft gekregen, prachtig wordt het en volgens mij ben ik al erg ver..
En die tip kan ik goed gebruiken, ik krijg vaak pijn in mijn nek van het heen en weer kijken!

Klaske zei

Wauw wat word je Blanche mooi! Als ik dit mooie borduurwerk zie vind ik het jammer dat het borduren mij niet goed ligt, want ik vind het er zo mooi uit zien!!!Ik wou dat ik het kon..

Anoniem zei

Wat wordt je Blanche ongelofelijk mooi, ik zit 'kwijlend' te kijken: dit wil ik ook maken! Maar wetende, dat mijn focus meestal maar kleine projecten aan kan, misschien niet zo'n goed plan... Het doosje is zo schattig, echt een juweeltje! Fijne zondagavond, groetjes van Lupineke

Lida zei

Prachtige randjes en wat een geweldig doosje. Ik kijk vaak naar de BBC en weet dat dit soort doosjes als souvenirs werden gemaakt, maar zo'n mooie oude als jij hebt, heb ik nog niet voorbij zien komen! Heel leuk jouw antiek! Groetjes
Lida

Annelies zei

Wat wordt je Blanche mooi. Wat een stopjes heb je al gemaakt.
Sterkte met de randjes.

lheurebleue zei

Blanche saai???? Ik vind al die motieven juist heel opwindend!
en nieuwe spullen moeten het toch vaak afleggen bij dingen met een geschiedenis.

Anita - Vlijtige Handjes zei

Dank je voor de tip! van het kopiëren. Blanche is prachtig.

Anoniem zei

Hello Marcella, could you please tell me where I can find this pattern? It is just beautiful. Thank you, Ann ~ Australia.

Phebe and Jane zei

Wat een schattig randje ben je aan het borduren. En die tip van kopieren ga ik onthouden.
Groetjes,
Marian

Balsemien zei

Marcella, die Blanche de Valck, wat wordt ze prachtig, ik zit met open mond te kijken en heb even geen aandacht voor de andere dingen die je laat zien...
Geweldig!
Ik ga achter een daglichtlamp aan, de dagen zijn nu zo kort!

Jeanny zei

Die Blanche de Valck is echt prachtig!

Petra zei

wat een PRACHTIG borduurwerk Marcella,
..zo fijntjes en MOOI!!
groetjes,Petra

sylvia zei

Prachtig borduurwerk, wow!!!

sylvia zei

ik wilde nog meer zoeken van Blanche de Valck, dus even googelen: blijkt er veel op je WEBLOG te staan, dus helaas niet meer te zien!!
Jammer toch!!

GRANNY'S HOUSE zei

Dat is een heel goed idee, je Blanch de Valck wordt prachtig, maar het is een stevige klus.
Schattig dat doosje.

Groetjes
Ines

marcella zei

@Sylvia, ik plaats alle oude blogjes terug, vanaf augustus 2011 tot oktober 2005. Ik weet dat er vaak wordt teruggekeken naar mijn oude blogjes, het is wel veel werk maar door ze stuk voor stuk terug te plaatsen kom ik er op den duur wel :)

@Balsemien, bij Blanche is zo'n daglichtlamp wel hard nodig, mijn Blanche wordt geborduurd op 22 draads linnen dus ik gebruik er een daglichtlamp met loep bij

@Ann, the pattern Blanche de Valck is not for sale, I,m sorry

@Lupineke, als je liever kleine projectjes maakt is Blanche inderdaad niet zo'n goed idee. Het is niet moeilijk maar wel véél :)

@Klaske, gewoon doen waar jij je prettig bij voelt, dan werk je er ook met veel meer plezier aan. Hoe leuk ik ze ook vindt, je ziet mij geen granny square dekens haken :)

@Betty, Blanche schiet lekker op, al mopper ik over haar randjes. Door de fijnte van het linnen gaat het niet zo snel, ik zit gauw een paar uurtjes op een paar cm van zo'n randje. Eigen schuld :)

Willy zei

Dat is toch heerlijk gezelschap voor de zondagmiddag. Natuurlijk mogen die mooie randjes niet ontbreken op deze prachtige Blanche de Valck.
Groetjes

Gerard zei

Gisteren heb ik een poging gewaagd om een reactie te plaatsen en het is niet gelukt. Waarom? Geen idee. Nu nog een poging:

Jouw Blanche wordt werkelijk prachtig! Ik hou van die oude patronen en helemaal zo'n volle lap!
Het speldenwieltje en dat schuifdoosje zijn schatten die tentoongesteld dienen te worden...
Al zal dat NIET kunnen vanwege plaatsgebrek en zo.

Marijke zei

Wat een mooi doosje is dat! Blanche wordt prachtig hoor en bedankt voor de tip, erg handig.
Groetjes van Marijke

Anny zei

Wat een handige tip, om een deel van het telpatroon te kopieren. Nooit aan gedacht! En.. wat wordt Blanche mooi!

Chris zei

Ik bewonder je Marcella! Ik vind je Blanche roch zó prachtig. Daar moet je inderdaad wel heel veel geduld voor hebben.
Vraagje, misschien dom, wat bedoel je met Mauchline ware?

marcella zei

@Chris, voor info over Mauchline ware heb je hier een kort en leesbaar artikeltje
http://www.eurekacollectibles.com/the-history/mauchline-ware/
Mauchline ware waaronder ook het tartan ware zijn geliefde verzamelaarsobjecten.

Anoniem zei

Hallo Marcella,

wat een prachtige lap is jouw Blanche. Kun je me er iets meer over vertellen en waar ik het patroon zou kunnen kopen?
Prachtige kleur rood, helemaal geweldig

Groeten, Coby

Elke dag een draadje zei

Fijn dat je al je oude blogjes terugplaatst! Ik was op zoek naar het pronkrolletje in tapisserie. Dat kon ik nog niet vinden, maar gelukkig heb ik in De Lier een foto gemaakt van zo'n pronkrolletje, ik weet niet meer of je die zelf geborduurd had. Ik vroeg me namelijk af waarmee geborduurd is: was het met wol of met DMC? Heb jij het antwoord? Ik geniet weer van je blog! Wat ben je al ver met je Blanche en wat een beeldig kistje.

Kantvreugde zei

Hallo Marcella,
Schitterende handwerk creatie's maak je, knap hoor.
Groetjes Rita.

marcella zei

@Elke dag een draadje, het tapisserierolletje van Rosina Luger wordt met DMC of au ver a soie geborduurd. Een dergelijk rolletje kan natuurlijk ook met wol geborduurd worden, lijkt me ook erg mooi. Zelf vind ik het ook wel lastig dat ik niet meer kan verwijzen naar eerdere logjes, zowel in antwoord op een vraag als tijdens het schrijven van een nieuw logje. het zal wel even duren voor alles weer terug staat

marcella zei

@Coby,
De originele lap van Blanche de Valck is in bezit van een vriendin. Enkele jaren geleden lag de lap op een tentoonstelling in Antwerpen bij welke gelegenheid er een patroon van is gemaakt. Daarna lag de lap in de Lier op een tentoonstelling en toen heb ik twee keer een flinke stapel patronen bij kunnen krijgen om te verkopen aan liefhebbers. De patronen zijn inmiddels niet meer te koop, ze worden ook niet meer bijgemaakt. Helaas...

Anoniem zei

Ha Marcella,
Gelukkig ik heb je weer gevonden. Ben ook over naar blogspot. Zou wel willen weten hoe jij weblog naar blogspot overzet/overgezet hebt?
Groetjes Ansje
p.s. als je in je instellingen veranderd bij berichten: pop-upweergeven kan je ook met een Googleaccount zo een reactieplaatsen.

MarianneP zei

Marcella ik ben vandaag in Scheveningen geweest en nu heb ik het tapisseerierolletje beter bestudeerd. Wat prachtig gemaakt en inderdaad DMC of zijde en zo fijntjes geborduurd!!!! Veel mooi werk gezien en een aantal van jouw prachtige werkstukken bewonderd. Ik had in De Lier ook al veel gezien, maar raak niet uitgekeken.

Johanna Zweden zei

Wat een schitterend borduurwerk.
Groetjes Joke

marcella zei

@Ansje,
kun je mij even privé mailen? ik ben jouw adres kwijt na een pc crash in het voorjaar.

Ineke van den Akker zei

Wat een schoonheid! Prachtig!

Monica zei

Oh, Marcella wat een schitterend pinweel, en wat ben je al ver met Blanche (ik moet nog steeds beginnen)