maandag 13 juni 2011

Pronken met andermans veren

Er zijn veel veren van anderman in dit logje en pronkstukken zijn er ook in overvloed. Lees maar mee:
Afgelopen week was onze borduurgroep bijeen en bij binnenkomst viel mijn oog onmiddellijk op een bijzonder kleurige en erg mooie merklap. Hij was net terug van de lijstenmaakster want ook die hebben we in de familie van onze borduurgroep. D' s dochter verzorgt sinds jaren het inlijstwerk van veel van onze borduurwerken en dat doet zij op een vaak bijzonder creatieve wijze.
Deze lap is zonder glas ingelijst. De lap is op karton gespannen en lijkt te zweven op de donkerblauwe achtergrond.
Het verhaal achter de lap is Opmerkelijk. Op een vlooienmarkt werd voor weinig geld een merklap gekocht die hoewel aardig, niet helemaal naar de smaak was van de nieuwe eigenaar. Ze besloot drastisch te werk te gaan en haalde die kleuren uit het borduurwerk die zij niet mooi vond, dat was o.a. een grote hoeveelheid zwart. De uitgehaalde steken werden vervolgens met andere kleuren opnieuw geborduurd. Daarna werd de lap van heel veel 'eigen' motiefjes voorzien en vervolgens gepersonaliseerd. Het resultaat is een kleurrijke en typisch nederlandse lap die ook nog eens heel eigentijds oogt. Deze nieuwe lap stond model voor een serie tassen van het merk Oilily, die onder naam Dutch Glory deze merklap op hun tassen centraal stelt.
Voordat de tassen op de markt kwamen werd bekend dat de oorspronkelijke merklap ooit getekend en beschreven is door niemand minder dan Mies Bloch. In onderstaand boek, wat ongetwijfeld bij velen van jullie in de boekenkast staat, wordt de gehele merklap beschreven en vind je bovendien het gehele patroon van de lap.
hier zie je een deel van het lap:
De nazaten van Mies Bloch hadden gelukkig geen bezwaar dat de merklapmotieven gebruikt werden en de tassenlijn kon in produktie.
Omdat we die dag bij Trijnie waren en Trijnie een bijna onuitputtelijke voorraad oude merklappen heeft, duurde het niet lang of zij had een kopie van de bewuste merklap gevonden in haar collectie.
en daarmee was het verhaal van de lap weer netjes rondgebreid.
ik besluit met een aantal details van de nieuwe merklap en
wens jullie een heel fijne tweede pinksterdag.

Geen opmerkingen: