donderdag 26 mei 2011

Op vakantie in Bretagne

Dinsdag las ik zo hier en daar wat blogs en kwam aan bij Franse vriend Gerard die net een mooi verhaal ( in twee delen!) had over een door hem bezochte Quiltmanifestatie "Quilt en Sud" in St Jean de Luz, Zuid Frankrijk.
Lees even mee wat Gerard daar over vertelt en wat hij laat zien. Ik verzeker je, dat je daarvan zult genieten!
Voor mij als jaarlijks bezoeker van Valpatch stonden er veel bekende namen bij van exposanten. Eentje viel me echter op en dat is Pascal Jaouen, mij bekend van o.a. dit boek dat ik vorig jaar in Frankrijk kocht en dat sindsdien door mij veel bekeken wordt
Helemaal in Franse vakantie sfeer verliet ik Gerard's blog en googelde nog even op Pascal Jaouen en vond een prachtige documentaire over hem en de Bretonse traditionele borduurkunst.
Via zijn blog kwam ik deze documentaire tegen en daarna heb ik lang genoten van zijn film. De film begint met een modeshow tijdens het festival de Cornouaille in Quimper en we zien een dolgelukkige Jaouen over de catwalk naar voren lopen na een geslaagde show. Daarna zien we hem aan het werk in zijn atelier, we zien het uitzoeken en kopen van de stoffen, zijn lessen op de Ecole Broderie d' Art. Een bezoek aan Alain le Berre , een antiquair gespecialiseerd in oude kostuums ( klik vooral even op kostuurms als je naar de site gaat, er is zo veel moois te zien).
Een kijkje tijdens de dansles waar jonge mensen zich voorbereiden op het defilé en de volksdans als ze straks in kostuum zijn.
We zien prachtige stukken borduurwerk van Pascal Jaouen, bedoeld voor zijn haute couture-lijn. Veel in het traditionele blauw en in hartvorm, een van de symbolen in Bretagne. Borduurwerk met pareltjes, honderden kleine glaskraaltjes en even zo vele pailletten. Zelfs op vilt wordt deze uitbundige manier van borduren toegepast. We zien een borduurster aan het werk met een ragfijn haaknaaldje op zeer dunne stof.
Op deze manier – tamboereren – zijn ook de mouwen gemaakt voor het traditionele bruidskostuum wat de grote meester voorzichtig laat zien.
Ook zie je een jonge vrouw van 28 die het voor haar door Paul Balbourg gemaakte kostuum in zwart fluweel, bezaaid met pailletten en goudborduursel aanpast. Een schitterend geheel met het kleine kanten mutsje en het witte schort met kant en borduurwerk.
Zelfs al kun je misschien de woorden in de film niet verstaan, de beelden zijn zo prachtig en er spreekt zo veel liefde voor het vak en de historie uit.
Bij mijn boek met het kleurrijke borduurwerk uit Bretagne hoorde ook een boek met kantwerk uit Bretagne. Ook dat heb ik toen gekocht
en ook dat is een prachtig kijk, lees en doe boek. In beide boeken staat behalve veel over de historie ook een deel met diverse kleine projecten waardoor je kennis kunt maken met de veelzijdige handwerktechnieken uit Bretagne.
Broderies en Bretagne – Hélene Cario& Viviane Hélias-Coop Breizh, ISBN 978-2-84346-321-1
Dentelles en Bretagne – Hélene Cario& Viviane Hélias-Coop Breizh, ISBN 978-2-84346-351-8

Met dank aan Gerard door wie ik me zowaar een middagje in Bretagne waande…

Geen opmerkingen: