Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 15 juli 2007

Jan Houtman

Op het weblog van de Haemmaeker las ik dat Jan Houtman gisteren op 78 jarige leeftijd is overleden.
"Drukker was zijn beroep, borduren was zijn passie

Na een jeugd in Medan, Sumatra, Indonesiƫ volgde Jan Houtman in Duitsland het gymnasium en in Amsterdam de grafische school. Vervolgens werkte hij bij een aantal drukkers totdat hij in 1954 in Arnhem een eigen drukkerij startte. Daar ontmoette hij Mw. Alberta Meulenbelt, de toenmalige conservatrice van de textielafdeling van het Nederlands Openluchtmuseum. Op enig moment kon hij een merklap kopen en vroeg Alberta daarover advies. De vraagprijs leek haar veel te hoog. Ze vond dat Jan er best een zelf kon maken. Aangezien hij de grote verwantschap zag tussen merklappen en de typografie, waar hij zich al zo lang mee bezig hield, sprak haar advies hem daarom ook aan. In 1968 is Jan begonnen met het maken van merklappen, in het begin maakte hij er ongeveer elk jaar een. In 2005 is Jan Houtman al 37 jaar bezig met het borduren van merklappen en heeft hij er zo`n 125 gemaakt, waarvan het merendeel in zijn boerderij annex hofstede hangen in Aerdt (Gelderland)."

aldus de tekst in het condoleance-register.

Een paar jaar geleden ging het eerste uitstapje van onze borduurgroep naar hofstede de Haemmaeker waar Jan Houtman woonde. Een flinke reis maar we hebben van de eerste tot de laatste minuut genoten.

Ik ben blij dat ik hem toen heb kunnen ontmoeten. Ik wens zijn metgezel Theo met wie wij destijds ook hebben kennis gemaakt veel sterkte.

Geen opmerkingen: