Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

dinsdag 17 juli 2007

Gedrag, Vlijt en Vorderingen

Voor mij ligt het rapport wat in de jaren twintig van de vorige eeuw aan mijn schoonmoeder is uitgereikt op de Industrieschool voor meisjes in Rotterdam. Het verslag werd eens in de drie maanden gemaakt en begint in november 1924, mijn schoonmoeder was toen veertien jaar oud, het laatste verslag dateert van juli 1926.

Mijn schoonmoeder werd bevorderd naar 5B maar heeft daarna kennelijk de school verlaten want vanaf dat moment blijft het rapportboekje leeg.
Uit het verslag maak ik op dat het cursussen van drie of zes maanden waren.
Soms werd ze na drie maanden naar een volgende groep bevorderd, in andere gevallen na zes maanden. Dit was niet afhankelijk van de behaalde cijfers, die waren zonder uitzondering goed, mogelijk waren sommige cursussen langer dan andere? Hoe dan ook, het schoolgeld diende "op den eersten schooldag van elke drie maanden ‘s morgens" betaald te worden.

Je mocht elke klas slechts twee maal volgen,want,zo prijkt voor in het boekje: "de leerling die tweemaal dezelfde klasse gevolgd heeft en ook dan nog niet in staat is tot de volgende over te gaan, wordt door het bestuur het verdere bezoeken der school geweigerd"

Van elk afzonderlijk vak werden de volgende kwaliteiten beoordeeld: Vlijt, gedrag, vorderingen en zelfstandig werken. Ook het verzuim werd in afzonderlijke rubrieken genoteerd: ziek, met kennisgeving, zonder kennisgeving, met te late kennisgeving van ziekte en tenslotte: te laat in de les gekomen.

Het vakkenpakket dat op de school gevolgd kon worden was als volgt:
Hand- en linnennaaien
Verstellen
Breien
Mazen
Rechtlijnig teekenen
Handteekenen
Natuurteekenen
Vlakversiering
Meetkunde
Aardrijkskunde
Natuurkennis
Schrijven
Rekenen
Taal
Lezen
Beschavingsgeschiedenis
Gezondheidsleer-kinderverzorging
Opvoedkunde
Alg. ontwikkeling
Machine- en linnennaaien
Patroonteekenen en Knippen
Costuumnaaien
Patroonteekenen en Knippen (staat er echt twee maal)
Hoedenmaken
Stofversieren
Fransche taal
Engelsche taal
Enkel Boekhouden
Strijken
Gymnastiek

Mijn schoonmoeder volgde niet alle lessen, breien bijvoorbeeld heeft ze daar niet geleerd.
Per kwartaal volgde ze gemiddeld 12 vakken uit bovenstaande lijst.

In het boekje Nuttig en Fraai, Zuidhollandse merk- en stoplappen wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de Rotterdamsche Industrieschool voor meisjes.

In een volgend logje zal ik daar wat meer over vertellen. Aan Marijna wil ik vast kwijt dat mijn schoonmoeder op de afdeeling Benthemdwarsstraat 5 naar school ging, dus niet in de Rosestraat.

Geplaatst in oud handwerk | 13 Reacties

Geen opmerkingen: