Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

maandag 16 juli 2007

Het lapje van Elisabet

Vrijdag heb ik de laatste steekjes aan het lapje van Elisabet Frederiks gemaakt. Elisabet was ongeveer 14 jaar oud toen ze in 1763 het originele lapje naaide in het Weeshuys der Waare Gereformeerde Christelyke Nederduytsche Gemeente onder de Bedieninge van Diaconen te Amsterdam.

Omdat de weeshuizen niet over voldoende inkomsten beschikten – wat er aan inkomen was kwam uit inkomsten van landerijen, legaten en collectes en dat was niet toereikend – moesten de weeskinderen arbeid verrichten. In de linnen en braaywinkel van het weeshuis werd tegen betaling linnengoed gemerkt en versteld. Ook Elisabeth had het merken en verstellen geleerd. Het onderstaande lapje is haar oefening in merken. Het lapje moest aan beide kanten mooi zijn omdat servetten en neusdoeken aan beide zijden gebruikt werden. Voor deze oefenlapjes werd niet speciaal stof aangeschaft, dat zal de reden geweest zijn dat Elisabet op zo’n piepklein lapje haar steekjes moest oefenen.

Ik heb mijn lapje -net als het origineel- op 20 draads linnen geborduurd en beide lapjes zijn daardoor ongeveer even groot, 11 x 11 centimeter. De gebruikte steken zijn: kruissteek, kastjessteek en stersteek.
De rode steken zijn gemaakt met DMC splijtgaren, voor de stersteekjes gebruikte ik DMC linnen garen.

Het viel mij op dat de initialen van de Diaconessen en Matressen uit het weeshuis en de ouders van Elisabet in hoofdletters zijn uitgevoerd. De initialen hebben bovendien allen een kroontje erboven. Voor Elisabet zelf is maar een piepklein plekje onderaan de lap gereserveerd, in kleine Gotische letters en zonder kroontje. Een lesje in nederigheid?

het originele lapje is veel dichter op de kant afgewerkt met een klein rolzoompje. Ik heb iets meer ruimte genomen en een open zoompje rondom genaaid.

Geplaatst in souvenir de ma jeunesse | 21 Reacties

Geen opmerkingen: