Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 15 juli 2007

Een quilt voor hem, IV

Dit was de stand van zaken gisteravond met vijf van de acht ruiten af; ze zijn nog niet allemaal aan elkaar genaaid.

gisteren moest hij (van de quilt) in Utrecht vergaderen en ging ik mee om een achtergrondstof te kopen bij Carol Cox.
Ik heb thuis een pakketje van 50 lapjes in verschillende effen kleuren die zij in de winkel verkoopt dus ik had op mijn gemak al een mooie ecru uitgezocht. Ik had keuze uit een heleboel ecru’s, de ene ecru is de andere niet, de een is wat geler, de andere neigt naar een rozige ecru en de volgende heeft wat grijzigs.
Met twee meter ecru, 1.75m stof van 2.80 breed voor de achterkant, een zak Hobbs en nog wat fat quartertjes ging ik als een pak-ezeltje weer weg. ZWAAR! Wat weegt zo’n tas vol stof veel,zeg. Ik was vrij snel uitgewinkeld en zat halverwege de middag in het museumcaf√© van StP met een glaasje fris en een daar loslopende muis. Die muis had het reuze naar zijn zin, want hij klom telkens vrolijk in en uit een zeer antiek orgeltje. Ik heb hem aangegeven bij het meisje van de balie.

Het is een beetje raar naaien, zo’n ruit; alles is scheef. Je begint wel met keurige rechte strippen maar die ga je versnijden in een hoek van 45 graden, daarna zet je alleen nog maar strips aan elkaar die schuin van draad zijn. De eerste helft van de ster ging wonderwel goed. Het ligt vlak op de grond en ik kan er een liniaal langs leggen. Dat wil niet zeggen dat ik nu al uit de problemen ben, er moet nog zo’n helft komen en die kan maar beter ook recht zijn anders gebeuren er Erge Dingen.
Natuurlijk krijg ik het altijd aan elkaar genaaid, maar als het niet precies past kan ik mijn quilt beter bij 'The Worst Quilt Contest' aanmelden. In een van de eerste jaren van the Worst Quilt Contest was een Star of Bethlehem genomineerd waarvan de twee helften duidelijk niet recht waren. In het midden van de quilt bolde daardoor een enorme cup dubbel F omhoog. Omdat het midden teveel spanning had gingen de randen ook golven en het resultaat was inderdaad vreselijk.

Zelfs als de ster vlak is ben ik nog niet uit de gevarenzone. In de hoeken komen vierkanten, recht van draad dus dat moet lukken. Boven, onder, rechts en links komen driehoeken, maar die zijn aan de buitenzijde recht dus de twee zijden binnen niet. Dan moet ik dus opnieuw schuin-van-draad aan schuin-van-draad naaien. Het blijft spannend.

Ik houd straks mooie grote vierkanten en driehoeken over om me met een leuk quiltpatroontje heerlijk te kunnen uitleven, dat wel. Voorlopig gaat het goed, dat vind ik al heel wat.

Geen opmerkingen: