Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 31 maart 2013

Eieren zoeken

Mijn paashazen hadden het er maar druk mee, met eieren zoeken. En omdat dit een handwerkblog is zochten de haasjes natuurlijk naar heel bijzondere eitjes. Kijk maar eens mee wat dit tweetal bij elkaar gescharreld heeft. Zes eitjes en de restanten van een kip vriendelijk verpakt in een haakwerkje. Dit omdat sommige nuttig en fraai-lezers zo'n bloot botje niet kunnen waarderen ;). Laten we beginnen bij het eenvoudige eitje, het gewone HEMA- eitje. Een eenvoudig houten stopeitje met een koperen puntje. In vrijwel ieder naaimandje te vinden toen iedereen nog thuis de sokken stopte.. Van het eenvoudige eitje komen we bij de gevulde eitjes waarvan dit een erg leuk exemplaar is. In het eitje bevindt zich een asje waarop een klosje garen en een vingerhoedje. Het vingerhoedje is gelijk ook de sluiting: omdat vingerhoedjes enigszins konisch ( dus niet cilindrisch) van vorm zijn kun je het net zo ver door het gaatje in het ei duwen totdat het klem zit. Slim! Het tweede 'gevulde' eitje draagt een bijzonder gereedschapje in zich. In het ei bevindt zich namelijk een klein haaknaaldje met een ragfijn puntje. Deze naaisetjes werden indertijd verkocht om ladders in nylonkousen en later panty's mee op te halen. Langs het ei bevindt zich een groefje, op die plek hield je de ladder zodat je wat ruimte kreeg om met het naaldje te manoeuvreren. Het punje van de haaknaald zit veilig verstopt in het ei. En dan zijn we inmiddels aan beland bij de Luxe Eieren, die van de gegoede Chocolaterie bijvoorbeeld, je kent ze wel, groot, goed gevuld en met allerlei luxe frutseltjes en strikken. In die categorie vallen de onderstaande eitjes. Een klein ei in Mauchlineware met een zilveren vingerhoedje. Mauchline is een stadje in Ayrshire, Schotland waar rond 1850 een bloeiende souvenir-industrie was in handgemaakte doosjes en andere kleinoden gemaakt van hout. Mauchlineware is de verzamelnaam van al deze kleine houten voorwerpjes die op verschillende manieren werden afgewerkt. Het vingerhoed-houdertje hier is transferware, er is een plaatje, een transfer opgeplakt voordat het werd afgelakt. Onder het vingerhoedje schuilt een klein garenklosje. Een soortgelijk setje maar dan gemaakt in Tartanware. Tartanware is een van de meest geliefde afwerkingen in de Mauchlineware-industrie. Tartanware kenmerkt zich door de verschillende Schotse ruiten, de Tartans. Veelal staat ook de naam van de betreffende ruit heel klein in gouden letters op het voorwerpje gedrukt. En dan last but not least dit superkleine eitje van ivoor. Het is net groot genoeg voor een klein formaat (=kinder-) vingerhoedje. Voor het kippenbotje verwijs ik jullie naar dit logje Ik wens jullie veel leesplezier en heel fijne paasdagen

24 opmerkingen:

Annelies zei

Wat een mooie eieren en een mooie verzameling !
Fijne Paasdagen.

Irene zei

Ik vind de eitjes heel erg leuk, maar ben helemaal weg van het wensbotjesverhaal. Wat een beeldig werkstukje!

Oude lappen zei

Wat heb je al een mooie verzameling speciale eitjes!
Ze zijn echt prachtig!
Liefs Liliane

josé zei

Marcella wat een prachtige eitjes, waar haal jij dit moois toch uit.Waar vind je deze mooie eitjes super.
Super mooie verzameling. Fijne dagen nog verder.

Liefs José

Anoniem zei

Wat een leuke leerzame blog. Dank je wel en nog fijne Paasdagen verder. Groetjes Wilma

Anoniem zei

Wat een mooie en leuke verzameling eitjes heb je en ook de schaartjes aan het begin zien er zo mooi uit.Zijn deze voor het borduren?
Gezellige Paasdagen
groetjes,Truus uit Drenthe

Corina zei

Dat zijn nog eens mooie (paas)eitjes, leuk om te zien!

Jeanny zei

Dit is een mooie verzameling eitjes. Leuk logje Marcella!

Anoniem zei

Marcella..nog even over je vorige Blogje... wat is dat voor aparte lap die onder je schaartjes ligt.
met adres/postzegel en stempel ?
en over die bijzondere steekjes op de ""Kaatje lap"" is dat een idee om een workshopje te geven op een "Merkwaardig"dag ...of heb je het daar te druk voor?
groetjes Lies Huizer

marcella zei

@Lies, de lap is een tafelkleedje van Clayre en Eef, vorige week gekocht bij een tuincentrum. Het was de laatste dus het is goed mogelijk dat het uit een oude collectie is. Ik ben er zelf heel blij mee. Over de steekjes van Kaatje: ik zal er eens over denken, bij merkwaardig ben ik toch regelmatig en als er vraag naar is?

@Truus, dat zijn inderdaad borduurschaartjes

marcella zei

@Jose, snuffelen overal en nergens, vlooiemarkten, antiekmarkten en beurzen, soms ebay, antiekwinkeltjes, het is vaak wel lang zoeken en maar een enkele keer wat vinden.

Anoniem zei

Nou het is enig !! past precies bij die Postzakken look die Maxima droeg laatst en waar je nu de kussens van ziet en andere bekleding. Grappig dat je net de laatste mee kon nemen. Lies H

Marijke zei

Mooie verzameling "eieren"!
Nog een fijne paasdag!
groetjes van Marijke

Monica zei

Oh, Marcella, wat laat jij weer ontzettend leuke gevulde eitjes zien, je kunt bijna wel een museumpje beginnen

GRANNY'S HOUSE zei

Wat een beeldschone eitjes laat je weer zien.

Groetjes
Ines

Gerard zei

Wat een leuke en mooie verzameling eieren. Je hazenschaartjes zijn echt prachtig. Het wensbottenhaaksel vind ik nog steeds erge kitsch, laat mij maar een wens doen met zo'n botje (als ik aan het langste end trek natuurlijk).

Anny zei

Volgens mij heb je niet heel ver moeten zoeken... maar het is een bijzondere verzameling en ik heb genoten van het hele verhaal.

Guusje, zei

Wat een prachtige eitjes zie ik hier en wat heb je er veel. Geweldig.

Chris zei

Wat een enige en waardevolle verzameling!!

marion zei

wat een schattige eitjes........

Willy zei

Dat zijn mooie eitjes die je hier uitgestald hebt. Leuke verzameling.

Trijnie zei

Dag Marcella,

Ik stuur je nog twee lekkere eitjes. De ene is gemarmerd, de andere is gemaakt van een noot.

Els zei

Ooooooooooooo dat mandje!! Ik ben verliefd!!

marcella zei

@Els. jaaah, was ik ook. Vorig jaar gekocht op de antiekmarkt in Strassbourg, die is twee maal per week in de straten in het centrum. Ik vroeg de prijs, verblikte of verbloosde niet en noemde in keurig Frans een lager bod. De man keek me aan met een blik van "daar heb je weer zo'n zotten Ollander" en draaide zich vervolgens om. Ik haastte me vervolgens om de door hem genoemde prijs te betalen, want hebben wou ik het natuurlijk, dat mandje....:) het is heel oud maar redelijk gaaf en ik ben er nog steeds heel blij mee.