Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

dinsdag 12 maart 2013

Hoorn en Nantes

Twee verschillende werelden. Toen het nog lente was, vorige week ben ik op de valreep naar Hoorn geweest. In het Westfries Museum was nog net de tentoonstelling 'Een kwestie van stand' te zien. Een kleine maar bijondere tentoonstelling met een verzameling borduurlappen en stoplappen uit Hoorn die tussen 1750 en 1825 gemaakt zijn. Behalve de borduurlappen, het waren geen merklappen want alfabetten en cijfers ontbraken, zag ik ook een prachtig babyjakje in Zaans Stikwerk. Erbij hoorden twee babymutsje, een jongens mutsje en een meisjesmutsje. Heel bijzonder om zo'n oud stukje Zaans stikwerk te zien. Twee jaar geleden maakte ik zelf zo'n babymutsje. Fotograferen was niet toegestaan op de tentoonstelling maar ik kocht de catalogus en daar ben ik ook wel blij mee. Op de achterkant staat deze schoonheid, die ook in het museum te zien was: de borduurlap van Aafje Verloren uit 1756 en voor zover bekend de oudste "Hoornse' doek. Laat daar nu ook een patroon van zijn! Natuurlijk mocht het patroon ook mee, voor op de stapel en voor later. Voor mijn lief was er ook een aardige tentoonstelling in het Westfries Museum: roddel en achterklap in de Gouden Eeuw. Aardig was om te lezen dat Piet Hein van breien hield, een held op sokken dus :) Na het bekijken van beide tentoonstellingen aten we een heerlijk broodje bij de Waag aan de overkant, heerlijk in het zonnetje op het terras. Deze week gonsde het zo hier en daar van de berichten over Nantes. In april is daar 'Pour l'amour du fil', een handwerkbeurs met tentoonstellingen. Een van de hoogtepunten is de komst van de antieke Jane Stickle quilt die voor het eerst in Europa getoond wordt. Jane's quilt wordt begeleid door maar liefst 100 nieuwe versies baby Jane van over de gehele wereld. Nederland mag er twintig inzenden en de mijne is er daar een van... en nu snel mijn bedje in, morgen is het vroeg dag want ik ga naar Velp, mijn mede-Huswiffers ontmoeten, gezellig.

15 opmerkingen:

Lida zei

Leek mij wel een gave tentoonstelling en ook het boek een waardevolle aanvulling en ter inspiratie! Gefeliciteerd met de uitverkiezing van jouw Jane en een fijne dag
Lida

Chris zei

Oh wat geweldig Marcella dat jouw Jane naar Nantes gaat, net als die van Annelies!
Dat Piet Hein zo'n 'Held op sokken' was, wist ik niet, haha. Het Hoorns museum op zich is al enig om te bezoeken en ook leuk om in Hoorn rond te lopen.

Guusje, zei

O wat geweldig dat jouw Dear Jane naar Nantes gaat. En wat een mooie tentoonstelling heb je gezien. Veel plezier vandaag, ik moet nog aan mijn huswif beginnen.

AnitaS zei

Wat mooi dat jouw DJ uitverkoren is om naar nantes te gaan.

Phebe and Jane zei

Gefeliciteerd! Laat je ook nog een plaatje van je hele DJ zien? Zo te zien zijn de kleuren heel bijzonder.
Groetjes,
Marian

Balsemien zei

Leuk dat jouw DJ uitverkoren is om naar Nantes te gaan, super! Volgens mij heb ik haar in De Lier gezien?!

GRANNY'S HOUSE zei

Leuk dat jou Jane ook naar Nantes mag, als ik kon.....

Groetjes
Ines

Annelies zei

Gefeliciteerd dat je quilt er mag hangen. Heel erg leuk !!

Anny zei

Geweldig dat je Sjaantje is uitgekozen. Maar ze is dan ook wel heel bijzonder.

Auckje van der Leij zei

Wat een prachtige borduurlap! Erg mooi die kleur groen met een sporadisch tikkeltje rood er tussen. Super dat jouw DJ ook naar Nantes gaat! Wellicht ga ik kijken maar de hoeveelheid mensen die daar hudjemutje achter elkaar aan sloft houdt me nog tegen. Maar om nu de 'echte' DJ te zien, is toch ook heel speciaal. Vroeger breide toch veel meer mannen dan nu? Er staat mij bij dat vissers ook hun mutsen breiden. Leuk verhaaltje over onze zeeheld op sokken.
Auckje

Lupineke zei

Wat leuk om over de tentoonstelling te lezen, jammer dat je geen foto's mocht maken van het oude Zaanse stikwerk! P.S. En mocht iemand het idee willen uitwerken om een excursie naar Nantes te willen organiseren.. laat maar weten ;) Ik stap graag in, hi hi!!

Willy zei

Die Lupineke, zij stapt ook overal in ;), maar ik snap het helemaal. Wat zal dat een prachtig gezicht zijn met alle DJ's. Leuk dat die van jou ook mee mag.
Jammer dat die tentoonstelling ver weg was en dat je geen foto's mocht maken. Prachtig lapje laat je toch nog zien.

betty prins zei

Fijn dat je nog even naar Hoorn kon, wat is dat toch genieten al die mooie handwerkjes! Het jakje en de mutsjes had ik graag gezien.
Ik weet hoe jouw Jane er uit ziet, PRACHTIG!!!!
Wat een feest zal het zijn, al die quilts op een rijtje!!

Saskia zei

Ik ben ook naar die tentoonstelling geweest en vond het ook het ook erg jammer dat je geen foto's mocht maken.Er hing ook de oudste Hollansche merklap maar ik ben vergeten wie deze heeft gemaakt rond 1611.
Leuk dat uw quilt op een tentoonstelling mag hangen

ziggy

Irene zei

Hoorn is zo'n leuke stad met mooie winkes en leuke terrassen. Ik was nog van plan om naar de tentoonstelling te gaan, jammer, net te laat bedacht! Ik ben heel benieuwd naar.je JANE, wat superieur dat ze op reis mag. Dat wordt een mooie bijeenkomst van Jane's!