zondag 17 maart 2013

Kaatje en Willemien

Het is alweer enige tijd geleden dat ik twee logjes schreef over een weeshuismerklap uit Amsterdam, hier en hier kun je dat nog eens nalezen en de foto's bekijken. Ik heb indertijd zelf al aardig wat kunnen vinden over mijn merklap uit het Burgerweeshuis in Amsterdam gemaakt door Wilhelmina Frederika Maria Rogge. Nu met het boek Merk- en stoplappen uit het burgerweeshuis Amsterdam er bij vallen er meer stukjes op zijn plaats. Tegelijkertijd met het lezen van Berthi's boek en het toetsen van de tekst aan mijn eigen merklap ben ik begonnen met het borduren van het patroon van de merklap van Catharina Gerarda (Kaatje) Eijgensteijn. Het patroon en een beschrijving van de lap is terug te vinden in het boek. De lap van Kaatje is gemaakt in 1836, die van Wilhelmina is begonnen in 1870 en afgemaakt in 1871. In die vierendertig jaar is de stijl van borduren wel iets veranderd: heeft de lap van Kaatje nog allerlei eenvoudige motieven ter versiering, de lap van Wilhelmina laat vrij ingewikkelde en grote Biedermeiermotieven zien. Toch zijn er ook veel geleijkenissen te vinden. Aan het einde van de derde rij van de lap van Kaatje zie je de letters ACR, Anna Catrina Raaphorst, de opper linnen Matres ten tijde dat Kaatje haar lap borduurde in het weeshuis. Aangezien Anna Catina in 1851 overleed, jaren voor 'mijn' Wilhelmina Rogge in het weeshuis werd opgenomen komen haar initialen niet voor op de lap van Wilhelmina. Wel zie ik op dezelfde plaats AJ, Aletta Jansen die van 1863 tot 1872 opper linnen Matres was en dus in 1870/1871 de linnenmoeder van Wilhelmina. Mijn linnen is 21 draads, het origineel is geborduurd op 19 draads linnen. Mijn "Kaatje zal dus iets kleiner worden dan het origineel. De lap van Wilhelmina is ook op zulk fijn linnen geborduurd. Die lap is iets geler dan mijn nieuwe linnen al heb ik daar - voor het eerst in mijn leven - een klein theebadje voor gemaakt. Qua kleur is het prachtig. Of het theebadje op de lange duur het linnen zal beschadigen weet ik niet. Dat Kaatjes lap kleiner is dan die van Wilhelmina is inmiddels ook duidelijk te zien op onderstaande foto. Voorlopig ben ik nog wel even zoet met de vijf(!) herhalingen van het tweede alfabet ;) Merk- en stoplappen uit het burgerweeshuis Amsterdam Berthi Smith-Sanders ISBN 978-90-807994-0-0

21 opmerkingen:

ivoorwit.blogspot.com zei

Wat leuk dat je dit allemaal na kan kijken en lezen.
Dat maakt het nog meer een bijzonder werkstuk.
Veel plezier met het maken, ik bljf het volgen.
Groetjes, Thea R.

Anoniem zei

Wow, wat bijzonder allemaal, en ook zo vreselijk knap!! Ik kan me voorstellen dat het heel erg leuk is om al die onderzoeken te doen, en bovendien de lap zelf te borduren! Hij is werkelijk schitterend!

Guusje, zei

O wat mooi wordt dit. Het lijkt me een prachtig boek ik ga het nog bestellen.

Anoniem zei

Wat mooi,dat je weer een stukje geschiedenis hebt kunnen achterhalen van je merklap.
Je borduurwerk wordt mooi-weet je ook waarom dit alfabet 5x geborduurd is? Dat heb ik nog niet eerder gezien.
Succes met je borduurwerk
groetjes,Truus uit Drenthe

Balsemien zei

Hoi Marcella, mooi logje vandaag! Spannend of niet om je lapje in de thee te hangen? Prachtig verhaal en wat leuk dat alles zo mooi samenkomt mede door het boek van Berthi.

petrashandwerken ..steekje voor steekje zei

Kaatje wordt MOOI .. Marcella..
grappig om haar nu van de "andere" kant te zien.. ben benieuwd naar je updates! Geweldig leuk om alle informatie te lezen van je prachtige merklappen!
groetjes, Petra


betty prins zei

21 draads linnen....dat is heel fijntjes! Het ziet er veelbelovend uit deze letterlap! Mooi boek van Berthi met de patronen erbij.

berthi zei

Wat een ontzettend leuk logje! Geweldig dat je al begonnen bent om de merklap te borduren. Het ziet er al prachtig uit, maar dat zijn we ook gewend van jou!

berthi zei

Wat een ontzettend leuk logje! Geweldig dat je al begonnen bent om de merklap te borduren. Het ziet er al prachtig uit, maar dat zijn we ook gewend van jou!

AnitaS zei

Wat mooi en zo fijn.

BASJE zei

dat was even genieten en het wordt weer prachtig Basje

marion zei

wat een prachtwerken........ben heel benieuwd naar het boek

Gerard zei

Ja, wat een leuk en interessant boek is het boek "Merk- en stoplappen uit het burgerweeshuis Amsterdam" van Berthi. Ik heb het doorgelezen en sta versteld van de "opleiding" die de weesmeisjes volgden. De herhalingen op de merklap om het alfabet tot in de finesses te beheersen. Heel erg leuk, dat jij de lap gaat borduren. Ik wacht er nog even mee, eerst andere projecten af maken.

Gerard zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Monica zei

Oh, Marcella, wat leuk dat jij daar al meteen aan begonnen bent. Maar 21 draads is wel héél klein hè (voor mij tenminste). Succes

Annelies zei

Veel succes en wat leuk dat je zoveel hebt aan het boek van Berthi. Ik heb het boek hier ook en geniet er erg van !

josé zei

Ja een geweldig boek van Berthi.ik ben ook blij dat mijn vriendin het mee bracht voor mij. Gelijk zitten lezen.

Wat geweldig dat jij al bent begonnen. En zo klein dat jij dit kan zien, zeker met een flinke loep.

Hij word prachtig veel succes verder.

Anny zei

Heel veel plezier met Kaatje. Leuk om al die informatie te lezen. Het gaat echt "leven".

Anoniem zei

Veel plezier met borduren!
groetjes van Marijke

Jeanny zei

Het is de bedoeling dat ik deze lap ook maak, eerst andere projecten.
Je maakt er weer een heel fijn werkje van!

Johanna Zweden zei

Wat een schitterende merklap zal dat worden en wat fijntjes
En wat leuk om even de info hier over te lezen
Ook hier ligt hij op het stapeltje maken
Fijne dag groetjes Joke