vrijdag 8 maart 2013

links of rechts

Geen blogje over mijn politieke voorkeur maar een over een bijzonder schaartje. Ik kocht het kortgeleden van een verzamelaar in Engeland, De meeste scharen die we kennen zijn bedoeld voor rechtshandig gebruik. Tegenwoordig worden er meer en meer linkshandigen scharen aangeboden. Mijn schaartje is een beetje van allebei: het kan zowel door rechtshandigen als linkshandigen gebruikt worden. Zo ziet het schaartje eruit in de stand voor linkshandig gebruik. Aan het platte blad zie je aan de linkerkant 'left' gegraveerd. Nu draai ik de schaarhelften helemaal door totdat beide 'ogen' weer naast elkaar zitten en dan zie je 'right' in beeld komen. Als je knipt, ligt het platte deel steeds onder en de punt boven. De handgreepjes zijn zo gemaakt dat ze zowel voor linkshandig als rechtshandig gebruikt prettig aanvoelen. Een knap ontwerp waar al rond 1940 patent voor is aangevraagd zoals je hier kunt zien. Het schaartje kocht ik op maandag. Woensdag zou ik mijn handwerkgroepje zien en ik had al bedacht dat het schaartje dan nog niet verstuurd zou zijn, jammer! Tot mijn verbazing haalde M uit mijn groepje die woensdag een schaartje uit haar tas. Of wij wisten waar dat voor diende...de dag daarvoor kocht zij precies zo'n zelfde schaartje, een winkeldochter van een winkel in Nederland. Een merkwaardig toeval, want zo vaak zie je dit type schaartjes niet

20 opmerkingen:

Marijke zei

Leuk!
alvast fijn weekend!
groetjes Marijke

GRANNY'S HOUSE zei

Wat leuk, ik ken het niet.

Groetjes
Ines

Anoniem zei

Wat een leuk schaartje! Lijkt me erg handig en wilde dat ik het 60 jaar geleden had.Heb nog steeds moeite met knippen,met zowel links- als rechtshandige scharen.
Hoop,dat je nu je schaartje gauw in huis hebt.
groetjes,Truus uit Drenthe

AnitaS zei

Wat een leuk apart schaartje is dat.

Gerrie zei

Als ik dit schaartje bekijk , lijkt het wel om er een sigaar mee te knippen . Ik zie het nog zo gebeuren de sigaar eerst bij knippen voordat ie werd aangestoken Ik zie het mijn vader nog zo doen . Ik weet werkelijk niet aan welke zijde dat gedaan werd . Ik denk aan het brandende einde . Maar het brede blad van het schaartje was dacht ik wel kleiner en daar mee ving je dan het afgeknipte deel op .
Wat konden de heren in die tijd genieten van hun rokertje . En de kamer vol rook . . .
Dit sigaren verhaal kwam zo bij me boven .
Ben wel erg benieuwd voor welke handwerk techniek dit anders gebruikt zou worden .
Marcella je hebt toch maar weer een bijzonder exemplaar kunnen vinden op al je speurtochten .
Je hebt altijd boeiende verhalen over je technieken en oude gebruiken van de textiel arbeid .
Ik blijf je volgen !
Zo nu heb ik toch weer even een praatje bij je gemaakt .
Ben overigens wel blij dat het roken voor de meeste mensen gelukkig over is . Een hartelijke groet van Gerrie

Chris zei

Grappig Marcella, nooit gezien. En wel heel toevallig dat M net precies zo'n schaartje gekocht had.

Chris zei

Grappig Marcella, nooit gezien. En wel heel toevallig dat M net precies zo'n schaartje gekocht had.

Balsemien zei

Wat een lollig schaartje Marcella. Volgens mij heb je wel een neus om allerlei leuke en gekke zaken pop te sporen, net als het garenetuitje!

Anny zei

Wat een grappig schaartje. Nog nooit gezien. Overigens, en dat meen ik echt heb ik net op het blog van Willy beweert dat je je hebt ontwikkeld tot een autoriteit op het gebied van borduren. Gezellig weekend.

marcella zei

@Truus, veel linkshandige scharen die als linkshandig worden verkocht zijn - op de greepjes na- helemaal niet linkshandig. Ook het schroefje moet andersom getapt zijn anders draai je alsnog de beiden helften uit elkaar.

@Anny, bloos, bloos, bloos ;)


Guusje, zei

Dit is zeker een bijzonder schaartje. Ik als linkshandige ben altijd zeer geinteresseerd in een goede linkshandige schaar. Het platte gedeelte vind ik ook zo bijzonder.

Jeanny zei

Een heel bijzonder schaartje, nog nooit gezien of van gehoord! Leuk merkwaardig verhaal!

marcella zei

Ha Gerrie, lang geleden dat ik jou las ;) Een sigarenschaartje is dit niet....maar....ik heb er wel eentje. Ik zal hem eerdaags eens op de foto zetten.

@Guusje, in Londen zit een winkel speciaal voor linkshandigen, 'anything lefthaded' daar worden ook scharen verkocht al hebben ze vermoedelijk niet.
Zelf ben ik al zeker 25 jaar erg blij met een Fiskars stoffenschaar voor linkshandigen. Een superding en hij blijft scherp!

Anoniem zei

Nou ja zeg, wat ongelofelijk bijzonder! Echt een superslim concept!

betty prins zei

Wat een bijzonder schaartje, past mooi in jouw verzameling schaartjes!

Gerard zei

Nog nooit gezien en heel schitterend om zo tweezijdig te kunnen knippen.
Ik ben rechtshandig. Ik weet nog hoe ik probeerde om een linkshandige MLK leerling met een rechtse schaar te laten knippen. Het lijkt of je "gewoon" je vingers op en neer beweegt, maar je trekt en duwt ook en dat moet dan bij een linkshandige precies anders om. Ik kon het niet voordoen want ik voelde niet hoe ik duwde en trok...
Toen kwamen gelukkig de scharen voor linkshandigen op de markt.
Leuk om dit schaartje te zien en dat bestond al langer dan toen ik leerkracht werd... Linkshandigen werden toen toch gediscrimineerd.

marian'ne m zei

Ben zo gewend om met een rechtshandige schaar te manoufreren dat een links handige niet werkt. Sinds kort ontdekt dat ik mijn rolmes om kan zetten naar linkshandig.

Even ((zwaaiiiien)) naar Gerrie, zooo leuk je hier weer even te zien !!

marian'ne m zei

manoeuvreren

ik schrijf links hoofdig !!;-)

trouwens nog nooit zo'n schaarte gezien. Wel pas een opvouwbare gekocht !

josé zei

Wat een goed idee, nooit gezien. Zo zie je nog eens wat leerzaam hier altijd ..

Carin Beldhuis zei

Wat een leuk schaartje Marcella!! Krijgt vast een mooi plekje in een of ander bijzonder zelf gemaakt doosje!!!