Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

woensdag 27 maart 2013

Knoopsgatjes

Je leest het goed. Bovenstaande kop is geen typo maar een verwijzing naar het blogje van gisteren met als titel 'gatjes merken'. Vandaag los ik een eerder gedane belofte in aan C, met wie ik op de terugweg van het Nuttig dagje in Velp een stukje mee mocht rijden. We praatten over van alles, over de dag, het Huswif, onze knoopjes en zo kwamen we ook op knoopsgatenschaartjes. C had er een vertelde ze en ik vroeg haar naar het model... Verbazing alom want haar was niet bekend dat er diverse varianten op het knoopsgaten schaartje zijn. Ik beloofde haar een logje en dat schrijf ik vandaag. Dit is, als ik me niet heb vergist mijn bescheiden collectie knoopsgaten schaartjes. Zoals je nu al kunt zien is er enig verschil tussen de afstelmogelijkheden van de schaartjes. Deze heeft aan de zijkant een schroefje wat je in en uit kunt draaien. Het stuk waar de schaar knipt is het deel van de punt aan de rechterkant tot aan het kleine gleufje. De schaar knipt altijd met een vaste afstand vanaf de rand van de stof, de lengte van het knoopsgat kun je dan verstellen door aan het schroefje te draaien. In deze stand knipt de schaar de maximale knoopsgatlengte. Draai je het schroefje helemaal aan dan zie je al dat de schaar niet meer tot aan de punt knipt. Zo kun je ook voor een klein knoopje een passend knoopsgat maken met als voordeel van het schaartje dat alle knoopsgaatjes even groot zijn. Op dezelfde manier maar dan anders uitgevoerd werkt dit schaartje. Als je aan het koperen knopje bovenop draait floept er een stukje tandwiel naar buiten wat ingrijpt op een nokje aan het andere been van de schaar. Dat tandwieltje verhindert het schaartje om helemaal tot op de punt te sluiten. Het tandwiel heeft een aantal tanden zodat verschillende standen mogelijk zijn. Op dezelfde manier werkt dit schaartje. Een derde mogelijkheid tot het blokkeren van het rechterbeen van de schaar heeft het volgende knoopsgatenschaartje. Hier is het een wieltje waar je aan kunt draaien waardoor er een nokje naar buiten komt wat de boel blokkert en daarmee de lengte van het knoopsgat bepaalt. Op deze detailfoto zie je het blokkeringssysteem wat beter Als schrijvend bedenk ik me dat ik ook een niet afstelbaar knoopsgatenschaartje heb. Dat staat niet op de eerste foto, ik heb me dus toch vergist ;) . Dat schaartje geeft wel een vaste afstand waar het knoopsgat begint maar de lengte van het knoopsgat moet je dan nog zelf bepalen. Erg handig zo'n knoopsgatenschaartje, vooral als je lief een dergelijk kostuum wil dragen. foto: Frantisek Zvardon uit Les Alsaciens, uitgave la Nuée Bleue, ISBN 978-2-7165-0594-9)

21 opmerkingen:

Francis Gortmaker zei

Leuke info! Ik heb alleen schaartjes met een verstelknopje. Echt handig, hoewel een speld en een tornmesje het ook goed doen.
Groetjes, Francis.

Guusje, zei

Wat een bijzondere schaartjes. Ik wist niet dat ze bestonden. Bedankt voor de informatie.

Margriet zei

Ik heb ook zo'n schaartje, wist eerst niet wat het was. Het is oud en ik heb het nog niet op stof geprobeerd.

Marijke zei

Leuk blogverhaal!
groetjes van Marijke

Corina zei

Oh wat leuk om te zien/te lezen, die schaartjes kende ik helemaal niet!

Evelyne zei

Wat een leuk en informatief logje.
Ik wist niet van het bestaan van deze schaartjes.
Bedankt voor je verhaal.
groetjes, Evelyne

AnitaS zei

Leuk blogje. Ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten bestaan.

Jeanny zei

Wat leuk die informatie. Ik had geen idee dat er zoveel verschillende schaartjes bestonden!

Phebe and Jane zei

Kijk, zo leer ik weer wat bij.
Groetjes,
Marian

Monica zei

Oh Marcella, wat leuk, zo leren wij nog eens wat, en wat heb jij een leuke collectie van die schaartjes

Anoniem zei

Wat leuk al deze schaartjes voor knoopsgatjes maken! Nooit geweten dat dit bestond.Kijk nu heel anders tegen scharen aan en ga in het vervolg beter opletten.
Dankjewel!
groetjes,Truus uit Drenthe

marian'ne m zei

Maar goed dat je met C mee was hebben wij weerom een interessant logje. Nooit geweten, is het eng om te knippen !?

Lida zei

Bedankt voor de uitleg! Ik heb er onlangs een gekregen met zo´n schroefje en weet nu tenminste ook hoe ik hem moet gebruiken. Fijne dag
Lida

GRANNY'S HOUSE zei

Wat een leuke collectie schaartjes, wist niet dat ze bestonden.

Groetjes
Ines

Balsemien zei

Hoi Marcella, wat een leuk blog vandaag! Ik vind het zo leuk dat mensen al zo'n schaartje uitvinden, maar dat er dan ook nog verschillende variaties in zitten is helemaal gaaf! Leuke verzameling...

Anny zei

Wist je dat ik op school nog met zo'n schaartje heb gewerkt? Ik had er nooit meer eentje gezien! En... die Kaatje had het maar moeilijk met die perfecte stersteken! Op de een of andere manier vond ik het kanp ingewikkeld! Gezellige dagen. Anny

Carin Beldhuis zei

Jeetje, Marcellla.....wat een collectie heb je. Ontzettend leuk en leerzaam blogje heb je geschreven. Ik heb net even gekeken maar mijn schaartje is niet verstelbaar. Is de uitsparing in je schaartje tevens de grootte van je knoop?? Ehhh, workshopje knoopsgaten kan er volgens mij ook nog wel bij ;)

marcella zei

@Carin: kijk nog eens naar foto 3, daar zie je dat de uitsparing in het schaartje de vaste afstand van de stofrand tot aan het begin van het knoopsgat aangeeft. Ik denk dat de knoopsgaten wel op de nuttige dagjes geleerd worden, daar heb je mij niet voor nodig :)

Johanna Faber zei

Wat een schitterende scharen collectie
Fijne paasdagen groetjes Joke

Lady Locust zei

I have a pair of scissors just like that (button hole) but I've never used them. I have never seen another pair so wondered if they really were button hole scissors or if someone was 'pulling my leg.' So glad to have found your blog.
Smiles,
JoeyLea
http://thelocustblossom.blogspot.com/

marcella zei

@Lady locust, No, your leg has not been pulled ;) I hope you aren't disappointed now :)

I will visit your blog soon,

Marcella