Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

maandag 29 december 2008

Meer zakdoekjes

Een paar weken geleden schreef ik een logje over zakdoekjes. Naar aanleiding van een mailtje van een van mijn souvenirgroep vriendinnen of ik de aankondiging van Hankies4all al had gezien dook ik toen in mijn dozen met handwerkjes. Ik had meer zakdoekjes dan ik dacht, ik bleek een soort stille verzamelaar te zijn die nog zonder doel zo hier en daar een zakdoekje "scoorde", gewoon voor de heb en die inmiddels op die manier aardig wat bij elkaar had gesprokkeld. Toen liet ik dit zien, maar er was meer...

Zo heb ik ook een aantal bedrukte zakdoekjes waaronder deze:

Een herdruk van een eind 19e eeuws zakdoekje uit Moskou. Het zakdoekje is in Mulhouse (Frankrijk) herdrukt voor het Musée de l’impression sur etoffes. Op het zakdoekje staan behalve tafereeltjes van spelende kinderen ook de tafels van vermenigvuldiging.

Een ander soort bedrukte zakdoekjes zijn de gelegenheidszakdoekjes zoals deze:

Uit hetzelfde museum, een zakdoekje gedrukt in 2006 ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de vereniging van vrienden van het museum.

Een ietsiepietsie ouder, namelijk uit het jaar 2002 is dit herinneringszakdoekje:

Het zakdoekje werd uitgegeven door Libris ter gelegenheid van de landelijke gedichtendag op 31 januari dat jaar. Er staat een lief gedichtje op over het toen aanstaande huwelijk van prins Willem Alexander en zijn Maxima.

Zelf zakdoekjes maken deed ik ook – op heel bescheiden schaal. Voor mijn souvenir maakte ik deze twee kleine zakdoekfragmentjes op ragfijne batist

met het hele alfabet erbij zodat het monogram bijvoorbeeld in dit kleine ovaaltje geborduurd kan worden:

Weggeven deed ik ze ook. Zo doneerde ik o.a. een prachtig zakdoekje uit WO 1 aan iemand die textiel uit de periode 1914-1918 verzamelt. Ik denk dat mijn zakdoekje daar beter op z’n plaats is.

Maar hoeveel ik er ook weggaf, ik kreeg er ook nieuwe bij: deze kerst bijvoorbeeld kwam dit tweetal samen met een paar zusjes in een envelop door de brievenbus:

En ook de "gewone" zakdoekjes kwamen hier en daar mee met de kerstpost. Die kan ik dan mooi zelf met een klein borduurwerkje of monogram verfraaien.

meer nieuws over zakdoekjes in het komende jaar.

10 Reacties

Geen opmerkingen: