Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 13 januari 2008

Mijn handwerkjuf

Sinds een paar dagen woont ze hier in huis, mijn handwerkjuf. Ze kwam via de brievenbus en sindsdien vertelt ze me onvermoeid over alle mooie handwerktechnieken die ik maar wil leren. Duur was ze niet, mijn juf, voor € 20 blijft ze altijd bij me.

Mijn juf vertelt me prachtige verhalen over het gebruik van een bepaalde techniek en over de herkomst. Ze laat me mooie foto’s zien en eigenlijk zou ik het liefst meteen aan de slag willen. Zodra ze dat merkt gaat ze het voordoen, ze vertelt welke materialen ik nodig heb en doet de steekjes rustig en duidelijk, steek voor steek voor. Ik denk dat ik nog veel van haar kan leren.

Als je ook zo’n ideale handwerkjuf wilt kijk dan eens hier, bij de digitale handwerkjuf

Het heeft even geduurd voordat deze uitgave te koop was, maar nu is hij er

Zestien verschillende steken vormen de basis voor de 33 technieken die nu nog het meest worden beoefend in Nederland. Deze 33 technieken vind je terug in kleding, met name in de streekdracht maar ook in textiel dat we in huis gebruiken, zoals tafellakens, beddegoed en dergelijke.

In de cassette zit een klein maar handzaam boekje met een uitleg en een trefwoordenlijst waarmee je alles kunt vinden op de afzonderlijke DVD’s en verder een erg praktische literatuurlijst. Veel van de boeken op die lijst heb ik in de kast.
Toch heeft de digitale handwerkjuf een groot voordeel naast de bestaande boeken: Door de duidelijke demonstraties en de vele tips, trucs en uitlegjes wordt het ineens een stuk eenvoudiger en "bereikbaarder" voor velen.
Ik vind het in ieder geval een verrassende aanrader!

Mijn hartelijke dank aan alle vrijwilligers die zoveel tijd en energie hebben besteed aan het doorgeven van een uniek stukje van onze handwerkgeschiedenis, want uiteindelijk hebben zij deze digitale juf tot leven gebracht!

18 Reacties

Geen opmerkingen: