Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 12 augustus 2007

Het is een beetje scheef

Terwijl ik mijn boekenkast afzocht op zoek naar publicaties over de pronkrol bedacht ik om ook mijn eigen lapjes die ooit een pronkrol moeten worden weer eens te voorschijn te halen.
Iedere keer als ik een stapje verder ben berg ik het laatst afgemaakte lapje op in een map. Daar ligt het dan totdat er weer een nieuw lapje bovenop mag.

Het is niet zo gek dat ik zo nu en dan het overzicht een beetje kwijt ben en me afvraag of ik nog wel op de goede weg ben.
Ik besloot de lapjes ergens in te leggen zodat er zo min mogelijk afleiding zou zijn van de verschillende maten van de onafgewerkte zijkanten. Met een lapje aan weerskanten zou het wat meer op een rol lijken dacht ik en wat minder op een verzameling willekeurig neergelegde lapjes.
Het enige wat ik zo gauw voorhanden had was mijn HzG shawl; die ligt vaak beneden omdat hij zo lekker warm is als het ‘s avonds afkoelt.
Nou dacht ik toch dat mijn shawl lang genoeg zou zijn.

Toen ik al mijn lapjes had uitgespreid had ik aan het eind van de rij shawl tekort. Na meting bleek ik al zo’n 2,20 meter souvenir bij elkaar te hebben. Dat is zonder de tussenzetseltjes die ik nog moet haken, breien, borduren en….

Dat viel me weer alles mee en ik was er een beetje beduusd van, ik dacht dat er niet meer dan zo’n anderhalve meter zou zijn. Ondertussen zijn ook deze lapjes nog in de maak en die staan niet eens op de foto. Bij elkaar is er, als ook deze lapjes klaar zijn, zo’n 2,5 meter Souvenir in de loop der tijd bij elkaar geprutst.

"Twaalf meter" zei ik ooit in mijn grootheidswaanzin. Of dat er echt van zal komen weet ik niet. Ik blijf gewoon lapjes maken totdat ik voor mijn gevoel "klaar" ben.
Misschien ga ik binnenkort al vast wat voorbereiden aan de achterkant en de omslagjes aan de voorkant, dan kan ik daar mijn lapjes in leggen, want het stimuleert natuurlijk wel als je een beetje een overzicht hebt waar je nu eigenlijk mee bezig bent. Voor de foto’s oogt dat ook wat beter dan de Shawl.

De lapjes liggen nu nog in willekeurige volgorde. Van boven naar beneden zie je de volgende technieken:

Schwälmer borduurwerk, stoppen en doorstopppen, Zaans stikwerk, tweekleurig alfabet in o.a. steelsteek, witborduurwerk uit Marken, Point de Saxe, Perzisch ajour, gebreid kantje, Candlewicking, redwork, en drie kleine schoolmerklapjes.

Hier liet ik al eerder een overzichtje van mijn souvenir zien en in diverse andere logjes staan duidelijker foto’s van de afzonderlijke onderdeeltjes.
16 Reacties

Geen opmerkingen: